2021’de Tiyatro Sahnelerinde Neler Olmuştu?

10 dakikada okunur

Koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz sezon perdelerini erken kapatmak zorunda kalan tiyatrolar, bu yıl 1 Eylülden itibaren tedbirler kapsamında sanatseverleri salonlarda ağırladılar. Ödül Mevsimine denk gelmediği için burada ödül alan oyun ve yazarları anlatamayacağız. Sahnelenen ve öne çıkan oyunları sizin için araştırdık.

Devlet Tiyatroları
Devlet Tiyatroları, şehir tiyatroları ve özel tiyatrolar içinde bulunduğumuz salgın sebebiyle 2019-2020 yılı sezonunu erken kapatmışlardı. Bu yıl 1 Eylülden itibaren hijyen tedbirlerini alarak sahne aldılar.
Devlet Tiyatroları, havalar soğuyana kadar açık hava mekânlarını kullandı. Az sayıda salonu da kullanıma açtı. Salonlarda koltuklar sosyal mesafe kuralına uygun şekilde düzenlendi. Tiyatro salonuna maskesi olmayan izleyici alınmadı. Girişlere el dezenfektanları koyuldu. Gösterimler birer gün arayla yapıldı, oyunlar sergilendikten sonra salonlar dezenfekte edildi.
Pandemiden dolayı ilk turda az kadrolu oyunlarla seyirci karşısına çıkmaya hazırlanan Devlet Tiyatrolarında Ankara Devlet Tiyatrosu 3, İzmir Devlet Tiyatrosu 4, İstanbul, Bursa, Adana, Diyarbakır, Antalya, Trabzon, Erzurum, Sivas ve Van Devlet Tiyatroları bir yeni oyunu tiyatroseverlerle buluşturdu.
Yeni oyunların yanı sıra geçtiğimiz sezonda kapalı gişe oynayan ve sanatseverlerden yoğun ilgi gören Reis Bey, Leyla ile Mecnun, Anna Karenina, Hamlet, Bir Nefes Dede Korkut, Shirley Valentine, Umut Kavşağı gibi oyunlar da perde açtı.
Salgın dolayısıyla az sayıda sahnesini açan Devlet Tiyatroları Ankara’da Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi, Akün Sahnesi, Küçük Tiyatro ve Stüdyo Sahnede sanatseverleri ağırladı.
Küçük Tiyatro’da “Aşık Veysel” 1 Eylül Salı günü prömiyer yaparken, “Sonsuzluk Kitabevi” 8 Eylül Salı günü Stüdyo Sahnede, “Gökkuşağının Sonu” ise 15 Eylül Salı günü Akün Sahnesinde ilk gösterimini yaptı. Geçtiğimiz sezon beğeniyle takip edilen “Leyla ile Mecnun” da 1 Eylül Salı günü Cüneyt Gökçer Sahnesinde perde açtı.
Devlet Tiyatrolarının ilk ay repertuarında en fazla yeni oyun ise İzmir’de sahnelendi. İzmir Devlet Tiyatrosu 2020-2021 tiyatro sezonuna 4 yeni oyun ile başladı. “İki Bekar”, “Vahşet Tanrısı”, “Cahide” ve “Yıldızların Altında” İzmir sahnelerinde seyirciyle buluşan yeni oyunlardan oldu.
İBB Şehir Tiyatroları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Eylül ayında 6’sı yeni, 16 oyunla seyirci karşısına çıktı. 1 Eylül’de açılan yeni tiyatro sezonunda tiyatroseverler müzikallerden klasiklere, tarihi oyunlardan yeni yazarların oyunlarına zengin bir repertuvar karşıladı. Yeni oyunlar; Antigone, Yaftalı Tabut, Veba, Maviydi Bisikletim, İfigenya, Veba, Moby Dick’in yanı sıra, Hastalık Hastası, Geçit, Ay Carmela!, Can Yeleği, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Zehir, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Matruşka, Çın Sabahta, Uzlaşma adlı oyunlar seyirciyle buluştu.
İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda havaların sıcak olduğu aylarda Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi kullandı.
Şehir Tiyatroları 6. Adana Tiyatro Festivaline katıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Jose Sanchi sSinisterra’nın yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği Ay, Carmela! oyunuyla 6. Adana Şehir Tiyatroları Festivali’nde seyirci karşısına çıktı.
Ay, Carmela!
İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda, iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır. Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar. Bu zorlamanın sonucunda içinde bulundukları savaşı, “gösteri yapılmalı mı, yapılmamalı mı?” sorusuyla sanatı ve sanatçıyı sorgulamaları, işleri gereği güldürmeyi, eğlendirmeyi hedefleyen bu iki oyuncunun isyanları, gelgitleri, kayıpları anlatılır.
Özel tiyatrolar
Özel Tiyatrolar bu dönemde de boş durmamaya çalıştılar. İmkanları dahilinde güzel ve özgün oyunlarla perdelerini açtılar.
Aynı zamanda kendileri de oyuncu olan iki arkadaşımıza öne çıkan oyunları isimlendirmelerini istedim.
25. İstanbul Tiyatro Festivali
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali ilgi gördü.
“Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla yola çıkan festival bu yıl fiziki yapımlardan çevrimiçi gösterimlere, “kulak tiyatrosu”ndan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilen panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına uzanan zengin bir programla izleyicilerle buluştu. Festival bir ay boyunca, fiziki ve çevrimiçi olarak, 25 yerli ve uluslararası yapımı ağırladı. Uluslararası gösterimlerde yurtdışından 11 fiziki ve çevrimiçi yapımı tiyatro severlerle buluşturan festival, 13 yerli yapımın ise Türkiye prömiyerine sahne oldu.
Festivalin fiziki yapımları Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, DasDas, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM’de, COVID-19 önlemleri altında sahnelendi. Çevrimiçi gösterimler ise festival boyunca passostudio.com adresinden, tüm Türkiye’den izlenebildi.
Festivalin fiziki gösterilerini 8 bine yakın; çevrimiçi gösterilerini ise 7 bine yakın kişi izledi. Her yıl olduğu gibi festivalin öğrenme ve gelişim programı kapsamındaki paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinlikler de festivale eşlik etti.
Festivalde; Neşe, Oedipus, Medea, Ayı, Beni Sakın Yumruklardan, Boris ve Açık Aile isimli oyunlar öne çıktı.

Mehmet Mayda’nın listesi:
Plastik Aşklar
Anatolia Entertainment
Etekler ve Pantolonlar
Glow Medya
Süt kardeşler
Mahşeri Cümbüş Doğaçlama Tiyatro
Katil Uşak – Ramazan Karakaş Tiyatrosu
Alternatif Sanat Kumandan
Tiyatro Külliyen – Ziyafet Sofrası
Aşk Bu mu? – 1001 Sanat

Neşe Mengüloğlu’nun listesi:
1. Kumbaracı 50 Tiyatrosu:
Demiryolu Hikayecileri / Uyarlayan ve Yöneten: Yiğit Sertdemir
Nihayet Makamı / Yazan ve Yöneten: Burçak Çöllü
2. Dasdas Tiyatrosu
Ağaçtaki Kız / Yazan: Şebnem İşigüzel Uyarlayan ve Yöneten: İlksen Başarır
Batının Sonu / Yazan: Moritz Rinke Yöneten: Tuğsal Moğul
3. Oyun Atölyesi
Kundakçı / Yazan: Grigory Gorin Yöneten Muharrem Özcan
4. Baba Sahne
Bir Baba Hamlet / Yazan Sebastian Seidel Yöneten Emrah Eren
5. Kadıköy Emek Tiyatrosu
Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor / Yazan: Ali Ceren Bozatlı Yöneten. Özge Erdem

Önceki Yazı

Bir Yılı Geride Bırakırken Edebiyat Ve Kitaba Dair Hafızalarımızda Yer Edenler

Sonraki Yazı

Yönünü Doğuya Dönen Yazar

Son Yazılar

Sahnede kör oluyorum

Özellikle komedi yapımlarından tanıdığımız ama ters köşe yapan işlerle de seyircilerinin karşısına çıkmayı seven oyuncu Gökhan