2500 Yıllık Türk Motifli Halının Sırrı Çözüldü

1 dakikada okunur

Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve dünyanın en eski halısı olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’nın renklerinin sırrı çözüldü.

Sovyet arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından 1949 yılında yapılan bir kurgan (Tepe mezar) kazısında keşfedilen ve 2 bin 500 yıl önce dokunduğu ortaya çıkan halı, St.Petersburg Hermitage Müzesi’nde sergilendi.

Bilim insanları Orta Asya Türkleri’nin kullandığı çift simetrik düğümlerle dokunan yün halıyı, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve yüksek çözünürlüklü x ışınlı floresan mikroskobuyla inceleyerek halının yün liflerinde fermantasyon sonucu elde edilen özel bir boyama tekniği kullanıldığı ve Türk kırmızısı (Alizarin) olarak bilinen ve Orta Asya’da yüzyıllardır kullanılan kızılımsı liflerin içerisinde alüminyum parçaları bulunduğu sonucuna varıldı.

Pazırık kurganlarından çıkarılan ve Uygur Türkleri ya da Hunlara ait olduğu düşünülen yaklaşık 2 bin 500 yıl önce dokunan halı konusunda bazı görüş ayrılıkları da tartışılmaya devam ediyor.

Önceki Yazı

Tina Turner Belgesel İle Veda Ediyor

Sonraki Yazı

Sesin Gül Kokusu İle Dansı: Kayhan Kalhor

Son Yazılar