Boğaz’dan caz, Taksim’den Anadolu Ateşi yükselecek

9 dakikada okunur

İyi etkinliklerin takipçisi olmayı bu sayımızda da sürdürüyoruz. Sanat Ajandası’nda bu sayıda Arter Sanat’ta sergilenen Cengiz Çekil: Bugün de Yaşıyorum, Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan isimli  iki sergi, Anadolu Ateşi’nin yaz konseri ve İstanbul Caz Festivali’nden konser haberi var. 

Litros Sanat Ajandası yaz etkinliklerindeki seçkileri sizler için derledik. Bu sayıda, Arter Sanat Galerisi’ndeki Cengiz Çekil: Bugün de Yaşıyorum ve Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan sergileri var. İki serginin de küratörlüğünü Eda Berkmen üstleniyor. Medeniyetlerin kavuşumu olan Anadolu’yu sanatla tartışmasız en iyi onlar anlatıyor. Anadolu Ateşi grubu bu yaz da fırtına gibi esecek. Evrensel barış mesajları veren bir dans portresi olan Anadolu Ateşi, Atatürk Kültür Merkezi’nde iki gösteri yapacak. Anadolu Ateşi’nin takvimlerini AKM’nin sitesinden kontrol edin… Bu harika gösteriyi kaçırmayın. Boğaz’dan caz sesleri bu yılda yükselecek. İKSV’nin düzenlediği İstanbul Caz Festivali kapsamında kadın caz sanatçısı Fatoumata Diawara,  17 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’nda sahne alacak.. Caz hayranları bu etkinliği kaçırmamalı.

Sosyal olaylara sanatla yaklaşma

Arter Sanat Galerisi’nde her zaman olduğu gibi yine güzel sergiler var. Bu sergilerden ilki Cengiz Çekil: Bugün de Yaşıyorum sergisi. Türkiye’de kavramsal sanatın öncüleri arasında yer alan Cengiz Çekil (1945–2015), 1970’lerden itibaren eserlerinde gündelik hayatın içinden malzemeler kullanmıştır. Hazır nesneleri, yerleşik deyişleri ve formları bağlamlarından koparıp tekrarlayarak ve dönüştürerek çalışan sanatçı, sanatın alışılagelmiş tanımlarının ve kategorilerinin ötesinde, kolektif belleği harekete geçiren çok katmanlı yapıtlar üretir. Çekil, döneminin sosyo-politik iklimini belirleyen modernleşme, şehirleşme, küreselleşme, siyasal şiddet ve tüketim kültürü gibi olguları eleştirel ve nüktedan bir üslupla ele alır. Yerel ve güncel meseleleri, evrensel ve soyut formlarla bir araya getirerek ölüm, enerji, zaman ve inanç gibi kavramlar etrafındaki varoluşsal soruları irdeler. Sanatçı, yapıtlarının önemli bir bölümünde yer bulan saatler, gazeteler ve takvimler aracılığıyla gündemi, güncel eğilimleri ve dönemin hâkim düşünce sistemlerini ortaya koymakla kalmaz, zamanın tanımı ve temsili üzerine de düşünür. Sanatçının en kapsamlı sergisi Bugün de Yaşıyorum Arter Sanat’ta sanatseverleri bekliyor. Sergi 24 Eylül 2023’e kadar açık olacak.  Çekil, bu eser için bir deftere yaklaşık iki ay boyunca her gün tarih atıp “Bugün de yaşıyorum” cümlesini damgalar. Defterin son sayfasında ise “Askere gidiyorum” ibaresi yer alır.

 

 

Toplumsal kimliğimiz neyi anlatıyor?

Arter Sanat Galerisi’ndeki bir diğer sergi ise toplumdaki kimliklerimizin psikolojik boyutunu sanat bakışı ile inceliyor. Küratörlüğünü Eda Berkmen’in yaptığı, Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan sergisi 27 Ağustos 2023’e kadar gezilebilecek. Koťátková, Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisinde bireylerin toplumsal yapılar içerisinde büründükleri rollerin ve bunların sisteme bağlı gerekçelerinin yanı sıra sanat eserlerinin sunumunu mümkün kılan kurumsal çerçeveleri irdeler. Sergi, dokunarak, içerisinde hareket ve hayal ederek keşfedilmek üzere bedenin bütününe hitap eden bir ortam olarak tahayyül ediliyor. Koťátková, bağ kurmanın ve paylaşmanın farklı yollarını bulmak amacıyla giriştiği ortak bir deneme sahası oluşturma çabasında ziyaretçileri yaratıcı birer işbirlikçi olarak konumlandırır. Her biri ayrı birer yapıt olarak da işleyen desenler, heykeller ve anlatılar, bu sürece ev sahipliği yapmak, destek ve ilham vermek için bir araya gelir. sergi, normatif tanımlamaların ve kimliklerin ötesinde birbirimizle ilişki ve bağ kurmanın, yalıtılmış adalar yerine ağlar ve kolektif organizmalar inşa etmenin ve sesi yeterince duyulmayanların hikâyelerini dinlemenin önemini vurgular. 

Anadolu’nun sesi AKM’den yükselecek

Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi hemen hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir proje. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Anadolu Ateşi’nin bir sonraki durağı Atatürk Kültür Merkezi olacak. Grup, 3-10 Temmuz tarihlerinde AKM’de sevenleri ile buluşacak. Anadolu’nun sesi bu sefer Taksim’den Türkiye’ye yayılacak.

Boğaz serin, caz keyifli

İKSV’nin düzenlediği İstanbul Caz Festivali bu yıl da oldukça renkli. Afrika’dan Avrupa’ya önemli caz sanatçılarını İstanbul’da buluşturan festival caz severlere de müzik şöleni yaşatacak. Festival kapsamında Afrikalı kadın caz sanatçısı Fatoumata Diawara, 17 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’nda dinleyicileri ile buluşacak. Fatoumata Diawara, ileri görüşlülüğü ve zaman kavramını aşan müzikal vizyonuyla Afro-pop’a yeni bir pencere açıyor. 2011’deki güçlü çıkışını sağlayan Fatou ve 2018 tarihli Fenfo albümlerinde toplumsal sorunlara eğilirken aşk dolu pozitif fikirlerden ödün vermeyen Diawara, şarkılarında insanı en yalın hâliyle anlatıyor.

Önceki Yazı

Kayıplardan Bir Dünya: Teyzeler ve Maymunlar

Sonraki Yazı

PEYAMİ SAFA VE MATMAZEL NORALİYA’NIN KOLTUĞU

Son Yazılar