Çocuklar dijital platformların neresinde?

16 dakikada okunur

Dijital Ekran’da; dijital platformlar dünyasında “çocukların” nerede olduğu sorusu irdelenirken, Netflix’te yayınlanan “Yaparsın Şekerim” belgeseli ve BeIN Connect’te yer alan “The Offer” dizisi yer alıyor.

Gündemde konuşulanların yanı sıra bazen insanın kendi gündemi baktığı yeri belirleyebiliyor. Yetişkin izleyici dijital platformlarda kendine birçok türde izlenecek yapımlar bulabiliyor. Peki çocuklar dijital platformların içerisinde nerede kalıyor? İzleyici kitlesi olarak yaş aralığı olarak nasıl bir denge var? Soruları ekseninde yakından baktığımızda karşımıza “çocuk” izleyici için özel bir profili olan Netflix, Amazon Prime ve EXXEN çıkıyor. Çocukların yaş sınırı ile izlediklerinin sınırlandığı bu platformlarda animasyon filmleri ve dizileri öne çıkıyor. Yaş aralığı olarak bakıldığında yedi yaş ve üzeri ibaresinin bulunduğu yapımların hepsinin çocuklar için uygun olduğu tartışılır. Her halükarda çocuklar izlemeye başlamadan önce konusuna ve fragmanına bir bakılmasında fayda var. Çünkü çocuk izleyicilere hitap etme noktasında kafalarda karışıklıklar mevcut. Çocuklar için birkaç önerinin yer alacağı yazının devamında ise rota yetişkinlere çevriliyor. Usta tiyatrocu Haldun Dormen’in tiyatro yolculuğunu hem kendinden hem ailesinden hem öğrencilerden dinlediğimiz “Yaparsın Şekerim” belgeseli ve efsanevi film “The Godfather’ın yapım sürecini anlatan “The Offer” dizisiyle ise kapanışı yapıyoruz.

Küçük şeylerle gelir büyük mutluluklar
Disney animasyonları sadece çocuklar için değil yetişkinlere yönelik de oluyor. Aynı zamanda her yaştan insanın birlikte izleme deneyimini taçlandırıyor. Onlardan biri olan 2020 yılı yapımlı “Soul” filmine biraz yakından bakalım. Joe Gardner bir okulda müzik öğretmenidir. Ama gönlünde her daim jazz müziği yapmak vardır. Hayatının fırsatını yakaladığı bir gün ayağı takılır, kanalizasyona düşer. Uyandığında ise araftadır. Ruhu kayıp olanların arasındadır. Ruhunu ve amacını bulmaya çalışırken başka kayıp ruhlarla karşılaşır. Eğer düşmese ve o sahneye çıkarsa hayatının değişeceğine ve mutlu olacağına inanır. Ama kayıp ruhunu ararken aslında mutluluğu küçük şeylerde olduğunu fark eder. O küçük şeyler büyük mutlulukları ve tebessümü getirir.

Motto belli “Yaparsın şekerim”

Dijital platformların sağladığı faydalardan biri de belki de başka bir yazının konusu olabilecek kapsamda olan “belgesellerin yükselişi”dir. Çeşit çeşit belgesel tarzıyla, yapımıyla karşılaşıyoruz. Burada ulusal ve uluslararası anlamda da paralel bir gidişat olduğunu eklemek gerekiyor. Onlardan biri de yakın zamanda Netflix kütüphanesine eklenen “Yaparsın Şekerim”. Belgesel usta tiyatrocu Haldun Dormen’in tiyatro yolculuğuna başlamasını sağlayan babasına yazdığı mektuptan alıyor bizi, onun 91 yaşında olmasına rağmen halen üretme heyecanına ve enerjisine kadar getiriyor. Dormen Tiyatrosu’nun oyunlarıyla tiyatroda yaptığı değişiklikleri, yetiştirdiği öğrencileri, yaşadığı zorlukları hem onun hem öğrencilerinin hem ailesinin hem de yol arkadaşlarından dinliyoruz. Ülkemizin kültür sanat hayatına dair bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz aslında. Belgesel adını Dormen’in sloganı haline gelmiş “Yaparsın şekerim” cümlesinden geliyor. Onunla ilgili herkesin söylediği çoğu oyuncunun onun sayesinde tiyatroya başladığıdır. Herkesi sahneye, hayata “Aaa ne var, yaparsın şekerim” diyerek yönlendirmiş. İnsanların içlerindeki saklı cevherleri görmüş.

Bir filmi yapmanın bedeli nedir?
Herkesin bir şekilde bir yerinden izlediği film nedir diye sorsak sanırım bütün yollar “The Godfather”a çıkar. Amerika’da ki bir İtalyan mafya ailesinin hikâyesini destansı anlatan film 50. yılını kutladığı günümüzde zirvede olmaya devam ediyor. Ellinci yılının şerefine de filmin yapım sürecini anlatan “The Offer” dizisi bizlerle buluştu. Dizi Hollywood’un ünlü yapımcılarından olan Albert S. Ruddy’i ve onun film yapma girişimlerini anlatıyor. Sonunu bildiğiniz bir hikâyenin yapım sürecindeki şüpheleri, yaşanılan maceraları görmek ayrı bir keyif veriyor. Yönetmeninden, yapımcısına, asistanına kadar herkesin filmin hikâyesine olan inancı tüyleri diken diken ediyor. Diziyi güzel yapan bir noktada hikâyenin bilindik tarafını anlatırken arkasındaki sinemaya olan inancın gücünü göstermekten geri durmuyorlar. O gücü ve o gücün hissettirdiği duygu ise diziyi sonuna kadar götürüyor. “The Offer”ı BeIN Connect üzerinden izleyebilirsiniz.

Dijital platformlarda ne var ne yok ?

Terim (Belgesel)

Türkiye futbol tarihinin önemli figürlerinden Fatih Terim’in hayatının anlatıldığı belgesel dizisi 15 Eylül’de Netflix’te yayınlanacak. Belgesel  Terim’in anıları hem özel hayatıyla hem de saha içindeki yaşantısıyla ele alacak.

Özgürlük Notlarım (Dizi)

Kore yapımlarını sevenlere göre bir dizimiz var. Modern dünya yalnızlığını ve özgürlüğün ne olduğunu sorgulayan dizi, yetişkinliğin gündelik tekdüzeliğinden bıkıp usanan üç kardeş, sıradan hayatlarından kurtularak doyuma ulaşmaya çalışmasını anlatıyor.

Sıkıysa Yakala (Film)

Usta yönetmen Steven Spielberg’in yönetmen koltuğunda yer aldığı kült filmin Tom Hanks ve Leonardo DiCaprio yer alıyor. Sıkıysa Yakala, bir ajan ile bir suçlunun arasındaki kedi-fare oyununu konu ediyor. 

500T: Kayıp Otobüs Nerede? (Dizi)

İstanbul’un en çok yer dolaşan toplu taşıma aracı 500T bu dizinin başrolünde yer alıyor. Yönetmenliğini Murat Özsoy ve Sinan Yabgu Ünal’ın üstlendiği, senaryosunu Murat Özsoy’un yazdığı “500T: Kayıp Otobüs Nerede?”, bu efsane hattaki otobüsün içindeki yolcularıyla ortadan kaybolmasına dair sır perdesini aralıyor.

Yara (Kısa film)

Doktor Bahar, oğlu Mert’in doğum günü kutlaması sırasında aldığı telefonla, ölüm raporu hazırlamak için yaşlı bir adamın evine gider. Bu görev, Bahar için mesleki rutin gibi görünse de gelininin itirafıyla rutin olmaktan çıkıp Bahar’ı vicdanı ve kariyeri arasında bırakır.

Çekçek (Belgesel)

12 yaşında toplayıcılığa başlayan üniversite okumuş Salih, üç çocuğunu ve eşini memleketi Diyarbakır’da bırakmak zorunda kalan Şeref, 30 yıldır çekçekle dolaştığı İstanbul’un sokaklarını ezbere bilen Bayram, biyoloji mezunu presleme işçisi Mahmut ve daha nicelerinin hikayesi “Çekçek”te.

Kahraman (Film)

Asghar Farhadi’nin son filmi “Kahraman”da sosyal medya üzerinden ahlaklı olmayı ve ahlaksızlığı tartışmaya açıyor. Açtığı noktada kendi imzasını da atmayı ihmal etmiyor. Alacaklısını ikna etmeye çalışan bir adam, yolunda gitmeyen bir plan, amacına ulaşmayan bir bağış kampanyası, çığ gibi büyüyen yalanlar ve çaresizlik…

Tapınak (Kısa film)

Konteyner parkında gece bekçisi olan Mevlüt’ün (50) sakin nöbetleri bir otobüs dolusu yaşlı turistin ziyaretiyle son bulur. Gizemli ziyaretler her gece tekrarlanmaya başladığında Mevlüt’ün bastırdığı korkular da gün yüzüne çıkar.

Bal Ülkesi (Belgesel)

Yaşadıkları bölgeye göçebe arıcıların gelmesi, bir yandan Hatice’nin yaşamını etkilerken bir yandan da doğal dengenin bozulmasına neden olur. Hatice, bozulan düzeni yeniden sağlamak için zorlu bir mücadeleye girişir.

Samaritan (Film)

Samaritan, yirmi yıl önce yapılan bir savaşın ardından yok olduğu düşünülen bir süper kahramanın aslında var olduğunu öğrenen bir gencin hikayesini konu ediyor. 13 yaşındaki Sam komşusu Bay Smith’in (Sylvester Stallone) süper kahraman olduğunu keşfeder ve onun şehri yıkımdan kurtarmak için komşusunu saklandığı yerden çıkarmaya çalışır.

Them (Dizi)

Them, 1950’li yıllarda genellikle beyazların yaşadığı Los Angeles’daki bir mahalleye taşınan siyahi bir ailenin hikayesini konu ediyor. Yıllarca güzel bir eve taşınmanın hayalini kuran ve sonunda bu hayallerini gerçekleştiren aile, yeni mahallelerinde beklenmedik durumlarla karşılaşır. Aile üyeleri kendilerini, komşuları ve doğaüstü güçler tarafından yok edilmekle tehdit edilen bir oyunun merkezinde bulur.

Sounds of metal (Film)

Kültleşmiş seri Yüzüklerin Efendisi’nin öncesinin anlatılacağı dizinin ilk bölümü 2 Eylül’de Amazon Prime’da yayınlanacak. Fragmanıyla bile çok konuşulan dizinin yeni bir kült olup olmayacağı merak konusu. Dizi “Yüzüklerin Efendisi” serisinin ilk kitabından ve “Hobbit”ten binlerce yıl önce geçiyor.

Luka (Film)

Küçük bir çocuk olan Luka, yaz aylarını İtalyan Rivierası’nda makarna yiyip, tüm gün scooterla gezerek geçirir. Luka bu macera dolu yazını, yeni edindiği arkadaşı Alberto paylaşır. Ancak çok geçmeden ikili hayatlarıyla ilgili önemli bir sırrı keşfeder. Luka ve Alberto, okyanus yüzeyinin hemen altında bulunan başka bir dünyadan gelen deniz canavarlarıdır.

Sketchbook

(Belgesel)

Sketchbook, bizleri yetenekli sanatçıların ve animatörlerin hayatlarına götürüyor. Dizide, Walt Disney Animation Studios filminden çıkan ikonik karakterlerin nasıl çizileceğini öğreten sanatçılara odaklanılıyor.

Gerçek Kahraman (Film)

Gerçek Kahraman, açık dünya oyunu olan Free City’de bir arka plan karakteri olduğunu keşfeden bir banka memurunun sıradışı hikayesini konu ediyor. Guy, rutin bir hayat süren ve bir bankada memur olarak çalışan genç bir adamdır. Bir gün genç adam, Free City adında acımasız bir açık dünya oyununda arka plan karakteri olduğunu keşfeder. Bu keşif onun hayatının bambaşka bir hal almasına neden olur. Guy, sınırları olmayan bu dünyada hayatta kalmak ve diğer karakterleri kurtarmak için zorlu bir mücadeleye girişir.

 

Önceki Yazı

Asıl deliler inanmadığı cümleleri söyleyenlerdir

Sonraki Yazı

Klasikleri niçin okumalı?

Son Yazılar

Sahnede kör oluyorum

Özellikle komedi yapımlarından tanıdığımız ama ters köşe yapan işlerle de seyircilerinin karşısına çıkmayı seven oyuncu Gökhan