Çok disiplinli sanat alanı: Decollage Art Space

22 dakikada okunur

Litros Sanat’ın yeni sayısında yakın bir zamanda açılan kültür sanat mekanı Decollage Art Space’yi mercek altına aldık. Mekanın kurucusu Viktoria Şahin ve sanat yöneticisi ile danışmanı Mine Çağlar’dan mekanı dinledik, yeni sezonda neler olacağını konuştuk.

İstanbul kısa bir süre önce yeni bir kültür sanat mekanı daha kazandı, Decollage Art Space. Kadıköy Suadiye’de bulunan ve bir bina içerisinde 7 katıyla dikkat çeken Decollage Art Space, mimar Viktoria Şahin tarafından kuruldu. Sanat galerisinin yanı sıra 7 kat içinde bünyesinde pek çok sanat ve etkinlik alanı barındıran mekan, kendini sadece bir sanat galerisi olarak konumlandırmıyor. Resim sanatıyla birlikte, mimar, müzik, gastronomi, heykel, konser, dans ve tiyatro gibi sanatın pek çok alanında etkinlikler ve performanslar düzenleyen Decollage Art Space, bu yönüyle de sadece galeri mantığıyla hareket etmediğini kanıtlıyor. Biz de Decollage Art Space’yi kurucusu, mimar Viktoria Şahin ve sanat yöneticisi, danışmanı Mine Çağlar ile konuştuk. Aynı zamanda yeni sezonda bizi nasıl etkinliklerin beklediğini de kendilerinden dinledik.

Viktoria Şahin (Mimar, Decollage Art Space kurucusu)

Viktoria Hanım sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Eğitimimi Ukrayna Kiev’de KNUBA Üniversitesi’nde Mimarlık Bölümü’nde tamamladım. 26 yıldır profesyonel olarak mesleğimi sürdürüyorum. Eşim de mimar, Seyfi Şahin ve onun hayalime olan inancı ve değerli desteği ile Decollage’da sizi karşılamaktan mutluluk duyuyorum. Son 12 yıldır devamlı Türkiye’de yaşıyorum. Üç yetişkin kızımız var, onlardan ikisi de mimar ve mesleklerini icra ediyorlar. Küçük kızımız da bu yıl okuyacağı branşa karar verecek.

Asıl hedefimiz gençleri keşfetmek ve onları motive etmek

Bu mekanı kurma fikri nasıl doğdu ve ön hazırlığı ne kadar sürdü? Bu süreçteki motivasyonunuz neydi?
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimiz devam ederken, uzun zamandır hayal ettiğim bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Kendimi bildim bileli sanat, resim, heykel, müzik ve genel anlamda sanatın tüm dallarına ilgi duyuyorum. Yetenekli ve sıra dışı vizyonları olan yaratıcı gençler için buluşma alanı olarak adlandırdığımız bir sanat merkezi oluşturmanın heyecanını yaşıyorum. Eminiz ki, sanat merkezimizi ziyaret eden herkes mutlaka farklı keşiflerde bulunacak, yeni deneyimler yaşayacak ve kendi içinde yeni perspektifler açacaktır. Her ziyaretçimiz sanatın çeşitli dallarında kendi yeteneklerini keşfetme, deneyimleme ve geliştirme imkânına sahip olacaktır. Bizim asıl hedefimiz, multidisipliner deneyimleri genç nesillere aktarıp, içlerindeki yaratıcı ve sanatsal yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye motive etmek, ilgilerini çekmek.

Tüm sanatseverlere hitap ediyoruz
Bu mekan sadece bir sergi mekanı değil. Farklı sanat dallarının ortak buluşma alanı, çok disiplinli bir mekan. Bu planlı bir şey miydi yoksa süreç içerisinde mi netleşti?
Merkezimizde önceliğimiz gençler olmak üzere tüm sanatseverlere hitap ediyoruz. Decollage’da ilk günden beri planladığımız gibi farklı sanat dallarında faaliyet gösteriyoruz. Müzik, tiyatro, resim, heykel, mimarlık ve sanat tarihinin yanı sıra, uzmanların ve usta sanatçıların yer aldığı etkinlik ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. Ziyaretçilerimiz için rahat ve hoş bir ortam tasarlamaya çalıştık. İç mekânımızı kitap, heykel ve çeşitli sanat eserleriyle zenginleştirdik. Bu ambiyansa nefis taze kahve kokularının da çok yakışacağını düşündük. Art Shop ile birlikte düşündüğümüz kafe konsepti içinde ziyaretçiler beğendikleri ürünleri de Decollage Art Shop’tan satın alabiliyorlar. Decollage içinde, sanat etkinlikleri dışında vakit geçirmek isteyenler için Art Shop ve VKoffee alanları herkesin kullanımına açık. Bu iki alanın ziyaretçiler için, sergiler, performanslar ve atölyeler dışında da yeni bir buluşma noktası olacağını düşünüyorum. Hatta sezon boyunca hafta sonları canlı müzik eşliğinde gelen misafirlerimiz bu bölümde de hoş saatler geçirdiler.

Mimarlık deneyimim bu mekanı şekillendirdi

Siz aynı zamanda bir mimarsınız. Bu bakış bu mekanı nasıl şekillendirdi, hem içerik olarak hem de teknik olarak?
Biz mimarlar her detayı titizlikle düşünüp, en fonksiyonel bir biçimde tasarlamak ve planlamak isteriz. Biz de mevcut yapı üzerinde mümkün olabilen tüm değişiklikleri yaparak her katın amacına uygun fonksiyonlandırdık. Tamamı çelik ve cam olan mevcut yapının içinde binanın elverdiği kadar maksimum değişiklikler yaparak donanımını sağladık. Sadece mekanın planlaması değil, çelik konstrüksiyona uyacak şekilde katların düzenlenmesi ve beraberinde tüm mekanların mobilya tasarımlarını da üstlenerek bu konseptte düşünerek uyguladım. Yaklaşık 1250 m2’lik bir alanda hizmet veren Decollage Art Space’in disiplinlerarası sanat alanı olarak kurgulanmasında sanata olan ilgim ve esas aldığım klasik Rus eğitimi ve mimarlık alanındaki 20 yılı aşkın deneyimim şekillendirdi.

Mine Çağlar (Sanat Tarihçisi, Decollage Art Space Sanat Yöneticisi ve Danışmanı)

Her katında farklı bir sanatla karşılaşıyoruz
Konserler de oluyor bu mekan da çağdaş sanat sergileri de. Usta sanatçılar da genç sanatçılar da yer veya alan bulabiliyor. Yanılıyor muyum? Bu konuda bir motivasyonunuz/misyonunuz var mı? “Gençlere alan açalım, usta sanatçılarla buluşturalım” minvalinde…
Evet Ali Bey, tam olarak ifade ettiğiniz gibi “Gençlere alan açalım, usta sanatçılarla buluşturalım” misyonlarımız arasında. Hem genç ve yeni nesle sanatı sevdirmek, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir sanat ortamı yaratmak hem de her yaştan yetişkinin özellikle pandemi sürecinde özledikleri sanat ve kültür ortamında buluşmalarını sağlamak için multidisipliner üretim alanını desteklemek amacıyla yola çıkan Decollage Art Space’i her katında farklı disiplinlerle karşılaşabileceğiniz, etkileşime geçip atölyelere katılabileceğiniz, performansları izleyip yaratıcı insanlarla buluşabileceğiniz bir deneyim alanı olarak tasarladık. İçimize kapanıp izole geçirdiğimiz son 3 yıl boyunca iletişimin, sanatsal ve kültürel etkinliklerin hayatımızda ne kadar önemli bir yer aldığı ortaya çıktı. Kendimizden de yola çıkarak, genç nesilde gözlemlediğimiz kadarıyla bu tür mekanların eskisinden çok daha büyük bir gereksinim olduğu çok açık… Her yaştan sanatsever için tasarladığımız ve özellikle yetenekli, sıra dışı vizyonları olan yaratıcı gençler için sanat alanı olarak adlandırdığımız sanat merkezimiz için tüm etkinliklerimizi de bu bakış ile planladık ve gerçekleştirdik.

Ayda bir konserler düzenleyeceğiz
Farklı temalarda konserler düzenledik. Dilek Türkan’ın YouTube kanalında yaptığı Akustik Ev Konseri’nin ilk canlı konserine ev sahipliği yaptık birkaç kez. Hatta dinleyiciler arasında konuşulan “mahallede sanat var” yorumu çok hoşuma gitti. Bağdat Caddesi’ne iki bina mesafedeyiz ve Anadolu Yakası’nın hem konut hem işyeri bölgesinde oluşumuz bir müdavim grup oluşmasını sağladı kolaylıkla. Dilek Türkan’ın Akustik Ev Konserleri için ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz yeni sezonda da. Türkan’ın her konserde bir konuk ağırladığı konseptte bugüne kadar Sabri Tuluğ Tırpan, Çağrı Sertel ve Derya Türkan sanatseverlere müthiş bir müzik ziyafeti yaşattı. Murat Evgin ile Oldies Konser Show yaptık 2 kez, sold out oldu kısa zamanda ki yeni sezonda da ayda 1 kez programımızda yer vereceğiz. İlk caz konserimizde Sibel Köse’ye eşlik eden Uraz Kıvaner ve Kağan Yıldız’ın müthiş performansları da çok ilgi görümüştü. Yeni sezonda caz konserleri ve NTV Radyo Cazın Büyüsü Programı yapımcı ve sunucusu Dr. Hakan Rauf Tüfekçi ile başladığımız müzik dinletili Caz Seminerleri’ne de devam edeceğiz.
Ev konforunda etkinlikler yapıyoruz

Etkinlikleri, sergi planlamalarını, sanatçıları neye göre ve nasıl belirliyorsunuz?
Decollage Art Space sanat galerisinin yanı sıra 7 kat içinde bünyesinde pek çok sanat ve etkinlik alanını kapsamakta. Meslek yaşamında 33 yılı aşmış ve bu alanda pek çok kurum ve kuruluşta çalışmalar yapmış, kreatif projeler üretmiş biri olarak Decollage Art Space’de de gerçekleştirmeyi hedeflediğim pek çok proje ve etkinlik bulunuyor. Decollage Art Space’de göreve geldiğim nisan ayı itibarıyla “Decollage Sahne” olarak isimlendirdiğimiz farklı müzik dallarında akustik ev konserleri, caz konserleri, müzikli söyleşiler, resitaller organize etmeye başladık. Misafirlerimizden aldığımız geri bildirimlerle ev konforunda bu etkinliklere katılımlarından duydukları mutluluk bizi de memnun etmekte. Özlenen sanatsal faaliyetler, dostluklar ve sohbetlerle sanat aracılığıyla günlük yaşamın izlerini pozitif bir duyguya çevirmekte aracı olduğumuz için bizler de keyif alıyoruz onlarla birlikte.

Gastronomiden vokal atölyelerine
Programlarımız arasında resim, heykel, mimarlık ve sanat tarihinin yanı sıra, uzmanların ve usta sanatçıların yer alacağı, gastronomiden seramiğe, porselenden cama, vokal atölyelerinden konserlere kadar birbirini tamamlayan pek çok etkinlik ve atölye çalışmaları planlamakta, programımız çerçevesinde uygulamaya başlamaktayız. Sanat merkezimizi ziyaret eden herkesin, sanat aracılığıyla farklı keşiflerde bulunduğu, yeni deneyimler yaşayarak kendi içinde yeni perspektiflerin açıldığına şahit olduğu, sanatın çeşitli dallarında kendi yeteneklerini keşfetme ve en önemlisi geliştirme imkanına sahip olduğunu ifade etmesi bizleri motive eden, yeni programlar hazırlarken heyecanımızı arttıran en önemli ivme olmakta. Viktoria Şahin’in de ifade ettiği gibi gençlerin yanı sıra her yaştan sanatseverin, kültürel konulara ilgi duyan herkesin keyif aldığı yeni deneyimler paylaştığı rahat ve kreatif bir ortam oluşturmaya çalıştık. Mayıs ve haziran aylarında da farklı disiplinlerden pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptık. Bir yandan da seramikten müziğe, gastronomiden canlı performanslara dek uzanan birçok workshop, konser, konuşma, müzik etkinliği, performans ve atölye ile sanatseverlerle buluşma imkanı yarattık.
Sadece resim değil, mimarlık, fotoğraf ve heykel…

Mekanın gelecek dönem içindeki proje, etkinlik, çalışma, sergi planlamasından bahseder misiniz?
Eylül itibarıyla sanat fuarları ile çoğunlukla resim ve heykel alanında sanat eserleri gündemdeyken farklı bir başlangıç yapmayı planladım. Genel olarak 2022-2023 Decollage Art Space sergi programını hazırlarken gözettiğim pek çok kriter oldu. Farklı, bilinen sergilerden biraz farklılıklar sunan, resim sanatının dışında tasarım, mimarlık, fotoğraf, heykel gibi farklı alanlardan prestij sergileri ile sanata ve sanatçıya saygı ile onları sanatseverler ile buluşturmayı hedefleyen bir program oluşturdum. Yeni sezona bir tasarımcı sergisi ile başlıyoruz. 2022 Dünya Cam Yılı ve Tasarımcı Oya Akman’ın da 50. yılı olması sebebiyle çok farklı bir sergi ile başlamış olacağız. Ardından ilk solo resim sergimiz için Mahir Güven ile sezonun hareketlendiği bir dönemde bir arada olacağız. Hazırladığım programdan sırasıyla sayabileceğim Tankut Öktem Heykel Atölyesi Sergisi, Balkan Naci İslimyeli Sergisi, Mehmet Günyeli Fotoğraf Sergisi, Eti Behar Heykel Sergisi, Tülin Onat ve Nevhiz Tanyeli Solo Resim sergileri var. Bu sergilerin yanı sıra yeni programların da olacağını söyleyebilirim. “Le Voyage” sergimizde planladığım gibi, her sergimizi temayı destekleyen sanatçı söyleşileri, sanatçılar ile sergi turları, sanat tarihi seminerleri, zaman zaman sanatçılar ile master class atölye çalışmaları ve konserler planladım.

Gençlerin planladığını biz uygulayacağız
Peki tüm bunların dışında diğer mekanlardan da ayrı kılmak amacıyla daha radikal ve belki riskli diyeceğimiz girişimleriniz olabilir mi bu mekan çatısı altında. Yarışmalar, atölyeler, bilemiyorum, belki siz söylersiniz…
Bünyesinde resim, heykel, seramik, cam atölye çalışmaları yapılabilen; müzik, dans, tiyatro gibi sanatsal performanslar için donanıma sahip Decollage Sahne olarak adlandırılan performans alanı katı ve seminer söyleşilerinin ve tadım etkinliklerinin yapıldığı içinde sanat kütüphanesi barındıran seminer salonları katımızın bir arada sunduğu imkanların da elvermesi ile çok uzun yıllar pek çok kurum için düzenlediğim ve biriktirdiğim ve her gün yenisini ekleyebildiğim yaratıcı faaliyetler ile fark yaratacağız diye düşünüyorum. İki aylık süreçte küçük bir fragman sunduk diyebiliriz. Gençlere yönelik özel çalışmalar da hazırlamaktayım. Bu yıl 19 Mayıs’ta bir günlük bir program yapmıştık ancak 2023’te 1 hafta boyunca devam edecek bir program üzerinde çalışmaktayım. Ancak bu sefer fikri gençler geliştirecek, onların planladığını ben uygulayacağım küçük dokunuşlar dışında her şeyi onlar yapsın istiyorum. Uzun yıllardır üniversitede gençlerle bir arada olduğum için ben her şeye rağmen onlardan çok ümitliyim. Yarışmalar da gündemimizde var, ama o da yaratıcılığı teşvik için ve sonunda çalışmalarını da sergilemek için.

Önceki Yazı

Paraverse’ün atlıları

Sonraki Yazı

Ülkeme Grammy ödülü getirmek istiyorum!

Son Yazılar