Eylül ayının neden romantize edildiğini pek anlayamazdım. Sonbaharın ilk ayı diye olabilir mi acaba diye düşünüyordum. Ya da yazın sevenlere yeni bir mevsimin hüzünlü habercisi diye de olabilir. Yaz bitti kışa doğru ilk hamle yapıldı, eylül kapıyı çaldı…
Zaman geçtikçe fark ettim ki, baharın sonu olan eylül hayatımıza etki ettiği kadar sinema dünyamızda da varlığını hissettiriyor. Hareketli geçen tatil yazının ardından eski rutinlere dönmek istiyoruz adeta. Mevsim geçişleri ile birlikte görsel iletişim alanlarında da yaz kokusunun yerini yeni sezon heyecanı aldı. Sinema ve televizyon ikilisi için de bu heyecan geçerli diye düşünüyorum.
Özellikle bu yaz televizyonda görmediğimiz çıtır çerez dizileri sezon dizilerine olan özlemini daha da arttırdı. Ekonomik nedenlerle kurulamayan yaz setleri televizyon izleyicisini boşluğa düşürmesiyle dijital platformlara yöneltti. Yazın geç kurula kahvaltı sofralarında açılan televizyonlarda görülen tekrarlar izleyicisini memnun etmemiş gibi duruyor. Bu memnuniyetsizlik dijital platformlara olan ilgiyi de arttırdı şüphesiz ama acaba platformlar bu durumu fırsata çevirdi mi? Son 2-3 aydır platform içerikleri yayın listeleri genel izleyiciye büyük heyecanlar yaşamasa da buna da şükür dedirtiyor gibi. Öyle yada böyle geçen bir yazın ardından Eylülün gelişi televizyon izleyicisi için ara verdikleri sezon dizilerine kavuşma ayı. Bu yüzden genel bir mutluluk hakim diyebiliriz.
Sinema sektörü için de Eylül’ü aynı heyecanla karşıladığımızı söyleyebiliriz. Özellikle bağımsız yerel film festivalleri için çanlar çalmaya başladı. Uzun zamandır beklenen filmlerin Türkiye prömiyerlerini hangi festivallerde yapacaklarını bekleyen sinemaseverlerin gözü bu festival programlarında. Ülkemiz festivalleri de bu ilgiyle doğru orantıda bir bir bu yılın programını açıklamaya başladı. Adana Altın Koza Film Festivalinin dikkat çeken jüri üyeleri ve şüphesiz ilgi odağı olacak olan jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan. İki yılın ardından bu yıl ‘Biz de varız.’ diyen Antalya Altın Portakal Film Festivali ve dahası. Türkiye prömiyerini yapacak olan bir çok ilk filmi festival listelerinde görüyorken, bu yolculuklarını tamamlamış dijital vitrinde yerini alan platform işlerinin bu sayıda ki önerilerimle sizlere bahsetmek isterim. Şimdiden keyifli seyirler.
MUBİ
*FİLMİN ADI NE?
Pınar Fontini’nin türk sinemasında kadın üreticilerden ilhamla çektiği belgesel, 68 kuşağı kadın yönetmenlerini konu ediniyor. Türkiye’de kadın sinemasının temellerini atan bu öncü kadın yönetmenlerin hayatlarına misafir olurken dönemin sinema dinamiklerine dair birçok ipucuyla karşılaşıyoruz. Bunların yanı sıra yönetmenlerin yapıtlarıyla bağları, ülkenin tarihi hakkında detaylı bilgiler edinirken bazı şeylerin günümüzde de hala aynı olduğunu fark etmemek mümkün değil. Birçok kadın yönetmenin ortak derdi olan sinemaya ait varoluş sancıların bugünün sektörüne atıfta bulunuyor. Samimi sohbetler ve arşivden çıkan hazinelerle Türkiye’nin sinema tarihine derinlik ve zenginlik katan Filmin Adı Ne? Sinemaya hevesli film üreticileri için şimdi Mubi’de….
* FARKLI BİR YAS
Gün, anneannesinin vefatıyla şehir dışından dönmek zorunda kalır. En yakınını kaybettiği için sarsılan Gün için süreç sandığından farklı ilerler. Yas tutacak vakit bulamadan gereken işlemleri yapmaya başlarken tüm prosedürleri usulüne uygun gerçekleştirmek için uğraşır. Fakat sürekli bir engelle karşılaşır. Tek başına tüm işleri halletmeye çalışan Gün’ün ihmal ettiği bir yas süreci vardır. Geçmişine yabancı olan Gün’ün yas sürecine şahit olduğumuz bu kısa filmin oyuncu kadrosunda Ilgıt Uçum, Ali Seçkiner Alıcı gibi isimler bulunuyor. Filmin senarist-yönetmenliğini ise Beril Tan üstleniyor. Farklı Bir Yas şimdi Mubi’de…
*SARI MERCEDES
Dönemin Anadolu şehirlerinde tutunamayan aileleri birer birer Almanya’ya göç ederler. Yıllarca Almanya’ya gidip yoksulluktan kurtulma hayalleri kuran Bayram, bir gün eline imkan geçtiğinde ardına bile bakmadan terk eder vatanını. Yıllarca çalıştığı Almanya’da hayallerindeki Mercedes marka otomobili alır ve ülkesine geri döner. Eve dönüş yolunda karşılaştığı zorluklar hem Bayram’ı hem de canından çok sevdiği sarı Mercedes’ini fazlasıyla hırpalayacaktır. Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü adlı romanından Tunç Okan tarafından beyazperdeye uyarlanan filmde İlyas Salman’ın eşssiz oyunculuğu hala konuşulan performanslardan. Sarı Mercedes şimdi Mubi’de…
GAİN
* ANNEMİN YARASI
Salih on sekiz yaşına geldiğinde kayıp ailesini bulmak üzere kaldığı yetimhaneyi terk eder ve babasını ararken bir çiftlikte işe başlar. Hiç beklemediği bir anda hayalindeki yuvayı bulmanın şoku Salih’e başka bir hayat fırsatı sunar. Fırsatlar büyüdükçe yeni sırlar da su üstüne çıkar. Salih geçmişinden kurtulup bu yuvada mutlu olabilecek midir? Sorusunu izleyicisine sunan Annemin Yarası, Salih’in peşinde umudun izini sürüyor.
Çekimleri, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Türkiye’de yapılan ‘ Annemin Yarası’nın başrollerini Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin, Okan Yalabık ve Bora Akkaş’ın paylaşıyor. Yönetmen koltuğunda Ozan Açıktan oturduğu Annemin Yarası şimdi Gain platformunda…
* GREENBOOK
Yeşil Rehber, ünlü bir piyanist ve konser turu kapsamında onun şoförü olarak çalışan Tony’nin hikayesini anlatıyor. Tony Lip, Bronx’taki bir İtalyan Amerikan mahallesinde yaşarken Afro-Amerikalı piyanist Dr. Don Shirley ise konser turu için hazırlanmaktadır. Ünlü müzisyen tur kapsamında Manhattan’dan güneye doğru birçok yere gidecektir. Kendisi ile şehir şehir gezecek bir şoför arayışında olan Shirley, bir süredir işsiz olan Tony’yi işe alır. Tony, yolculuk sırasında Afro-Amerikalılar için güvenli olan güzergahları kullanabilmek için “The Green Book” isimli kılavuzdan yardım alır. Dr Shirley ve Tony çıktıkları bu yolculukta ırkçılıkla, tehlikeyle ve beklenmedik nezaketle karşılaşır. En İyi Film Oscar ödüllü Viggo Mortensen ile Mahershala Ali’nin başrolünü üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda Peter Farrelly oturuyor. Greenbook şimdi Gain’de…
* MİTAT
Mitat, gece yarısı çalan zilden sonra hayatı değişen bir adamın hikayesini konu ediyor. Mitat Karaman, evden işe gidip gelen, son derece sıradan bir yaşam süren bir adamdır. Onun hayatı, bir gece yarısı zilin çalmasıyla diyafon düğmesine basıp, apartman kapısını açmasıyla bambaşka bir hal alır. Kendisini bir anda beklenmedik bir olayın içinde bulan Mitat, başına gelenlerden kurtulmayı başarabilecek midir? Doğu Yücel’in ‘Kimdir Bu Mitat Karaman?’ adlı romanından uyarlama olan filmin yönetmen koltuğunda Süleyman Arda Eminçe oturuyor Kadir Doğulu , Sinan Albayrak, İpek Filiz Yazıcı gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı Mitat şimdi Gain’de…
TABİİ
* SON GÜN
Son Gün, insanların ölümle olan ilişkisini anlamak için deney yapan bir psikoloğun hikayesini konu ediyor. Vedat, insanların ölümle olan ilişkisini merak eden ve bununla ilgili bir çalışma yapmak isteyen bir psikologtur. Vedat, altı katılımcıya aynı gün öleceklerinin bilgisini verip, onların davranışlarını takip edeceği bir deney tasarlar. Yakın zamanda öleceklerini düşünen altı katılımcı, birbirlerinden farkı tepkiler vererek, ölümle kendi yöntemleriyle başa çıkmaya çalışır. Ahmet Sönmez’in yönetmen koltuğunda oturduğu 8 bölümlük dizinin oyuncu kadrosunda Uğur Yücel, Erkan Petekkaya, Cemal Toktaş gibi isimler yer alıyor. Son Gün şimdi Tabii platformunda.
* POTA
Pota, semtinde basketbol oynayabileceği bir yer olmaması üzerine bu duruma bir çözüm bulmak için harekete geçen Ahmet’in hikayesini konu ediyor. Ahmet, Rusya’ya giden babasının bir süredir para gönderilmemesi üzerine çalışmaya karar verir. Yoksul bir semtte yaşayan Ahmet, okuldan kalan zamanlarda lüks ve güvenlikli bir sitedeki markette çalışmaya başlar. Kezban adında bir kızdan hoşlanan Ahmet, onun okula basketbol eşyalarıyla gelen Erhan’a olan ilgisini görünce basketbol oynamaya karar verir. Ancak Ahmet’in yaşadığı yerde basketbol oynayabileceği bir alan yoktur. Bu durum üzerine Ahmet, bu engeli ortadan kaldırmak için harekete geçer. Senarist ve yönetmenliğini Ahmet Toklu’nun yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu, Egemen Mustafa Almacı gibi isimler var. Pota şimdi Tabii platformunda…
* 3000 GECE
Filistinli yönetmen Mai Masri’nin mahkumların mücadelesiyle ilgili hatıralarımıza kazınan filmi Filistin direnişine dikkat kesildiğimiz bugünlerde kendini tekrar hatırlattı. Yeni evli öğretmen Layal, bir terör saldırısına karıştığı iddia edilen genç bir adamı arabasına aldığı için tutuklanır ve 8 yıl hapis cezasına çarptırılır. Hapishanede hamile olduğunu öğrenir ve bebeği doğurmaya karar verir. Fakat İsrail ile Filistin arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürerken, Filistinli siyasi mahkûmların İsrailli ağır suçlularla bir arada tutulduğu bu hapishane hayatta kalmanın giderek zorlaştığı bir yere dönüşecektir. 3000 gece şimdi Tabii platformunda…
EXXEN
* SERİ KATİLLER
“Türkiye’de seri katil yok” algısını kırma niyetiyle çekilen belgeselin konusu dijital platform izleyicisinin alışık olmadığı işlerden. Bu belgeselde, “Kolici Katil” olarak bilinen Orhan Aksoy, çiviyle işlediği cinayetleri sebebiyle “Çivici” olarak hatırlanan Süleyman Aktaş, “Çumra Canavarı” Abdullah Aksoy ve kendisini avcı, öldürdüğü insanları av olarak tanımlayan Hamdi Kayapınar’ın, çocukluğundan bugüne hayatı, iç dünyası, suç işleme biçimi ve motivasyonu konu ediliyor. Exxen orjinal yapımı ola belgesel yapımcıları Emre Kardeşseven, Gökhan Çınar, iken yönetmen koltuğunda, Birkan Yılmaz oturuyor. Seri Katiller şimdi Exxen’de…
*ŞEREF BEY
O romantik ve hassas olduğu kadar prensiplerine sıkı sıkıya bağlı ve son derece inatçı. Arnavutluk’tan Türkiye’ye göç eden ve en iyi aşçılar arasında gösterilen Şeref Bey bu kez yeni bir hayat için yola çıkıyor ama hiç beklemediği sürprizler ve kim bilir belki de yeni bir aşk onu bekliyor. Onur Ünlü’nün yönetmen koltuğunda oturduğu dizinin oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Songül Öden, Şükran Ovalı gibi isimler var. Şeref Bey şimdi Exxen’de…
*İŞTE KADINLAR
Somer Sivrioğlu, “Kız Kardeşim Projesi” ile yolları kesişmiş olan ülkemizin başarılı girişimci kadınlarından 5 tanesini kendi şehirlerinde ziyaret ediyor. Bu belgesel, birbirinden muhteşem kadınların başarı hikayelerinin yanı sıra; yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen asla tükenmeyen motivasyon kaynaklarına da bir ışık tutuyor. Kadın olmanın avantajlı gruplarda yer almasıyla ilişkisi ve toplumsal cinsiyet algısı hakkında sorgulamalara kapı aralayan belgesel bu sezonun dikkat çeken işlerinden. Exxen orjinal yapımı olan İşte Kadınlar şimdi
Exxen’de…