Edebiyat gündeminde neler var?

13 dakikada okunur

Edebiyat gündemi her daim hızlı ilerlemiştir. Gündelik siyasi, sosyal tartışmaların uzağında derin ama sessiz; entelektüel bilginin yayılımıyla insanın, kültürün, geleceğin asıl yönünü tayin etmeye devam ediyor. 

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR 

Ali Ayçil’in “Karşı Roman”ı Çıktı!

  • Türk edebiyatının önemli şair ve yazarı Ali Ayçil’in yeni eseri “Karşı Roman” İletişim Yayınlarından çıktı. Kitap tanıtımı şu şekilde: “Tarih”e değil de karşı tarihe inanan minör bir kahramanın hikâyesini anlatıyor. Karşı Roman, hem içeriğiyle hem de anlatım biçimiyle kalıpları yıkan, ezberlerin dışına çıkan ama aynı zamanda, aşkın ve sevginin sağaltıcı gücünü yeniden hatırlatan usta işi bir roman.” 
  • Nüans Kitapçılığın kültür kitapları markası olarak 2017 Mayıs’ında yayın dünyasına giren Çolpan Kitap eser yayınlamaya hız kesmeden devam ediyor. Şimdi ise orijinal bir işi okurlarıyla buluşturuyor. Hiyeratik dizisinde yayınlanacak kitaplarda; kapak yazıları, özgeçmiş ve içindekiler de dâhil bütün yazılar ve şiirlerin hepsi, kitabın şairinin elinden çıkacak. Her bir kitabın jenerik yazısı ile açıklayıcı diğer yazıları da el yazısıyla yazılacak. Bu dizinin ilk kitabı Enis Batur’un “Kesik Uçlular” kitabı geçtiğimiz aylarda çıktı. İkinci kitabı, Hüseyin Ferhad’ın “Zala”sı bu ay raflardaki yerini aldı.

Cevdet Karal’ın “Tanrının Kurduğu Saatler”i Çıktı!

  • Mustafa Kirenci yönetiminde yıllardır Türk edebiyatına önemli eserler kazandıran Büyüyen Ay Yayınları ilk şiir kitabını çıkardı. Cevdet Karal imzalı “Tanrının Kurduğu Saatler” okuyucusuyla buluştu. Karal’ın daha önce yayınlanmış yedi şiir kitabı daha var: “Horozlu Ölüm ve Ayna”, “Hilkatin İlk Günleri”, “Cesedi Nereye Gömelim”, “Uzun Sürdü Hazırlığım”, “Alışveriş Listesi”, “Sevgililer ve Bir Daha Sevemeyecekler İçin Küçük Şiirler ve Diğerleri”, “Büyük Kekeme ve Cebrail’in Yakarışı”. 
  • Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden William Saroyan’ın “Rock Wagram” romanı ilk kez Türkçeye kazandırıldı ve Aras Yayıncılık tarafından raflardaki yerini aldı. Çevirisini Liena Gül’ün yaptığı roman; yazarın kendi yaşamından ve Ermeni kökenli Amerikalı bir ailenin hikâyesinden ilham alıyor. Yarı otobiyografik özellikler taşıyan roman; göçmen olmanın ve iki kültür arasında kalmanın zorluklarını da anlatıyor.
  • James Baldwin’in Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitapları, yazarın 100. yaşında Modern Klasikler Dizisi’ne özel yeni tasarımıyla çıktı: “Bir Başka Ülke”, “Giovanni’nin Odası”, “Sokağın Dili Olsa”, “Bundan Sonrası Ateş”, “Ne Zaman Gitti Tren”. 
  • Ernest Hemingway’in kaleme aldığı “Nehrin Ötesine, Ağaçların İçine” kitabı yeniden Türkçeye çevrildi. En son 1999 yılında basılan ve baskısı tükenen eser Bilgi Yayınevinden çıktı. Çevirisini Volkan Ersoy’un, kapak tasarımı ise Argun Tozun’un yaptığı kitap 288 sayfa. 

Erdem Beyazıt Vefatının 16’ncı Yılında Anıldı!

5 Temmuz 2008 tarihinde ahirete intikal eden şair-yazar Erdem Beyazıt vefat yıldönümünde anıldı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde “Sebep Ey” başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Ahmet Murat, Furkan Çalışkan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker konuşma yaparak Erdem Beyazıt’ı ve edebiyatını konuklara anlattılar.

 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 2023 Yılı Ödülleri Sahiplerine Takdim Edildi!

Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) 2023 yılının “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödülleri, 6 Temmuz’da, Rami Kütüphanesi’ndeki törende sahiplerini buldu. 

Şiir dalında: Gözleri Olan Hiçbir Şeyi – Zeynep Arkan
Hikâye dalında: Yol Deriz Ona – Gülşen Funda
Roman dalında: Sular Üstünde Gökler Altında – Kaan Murat Yanık
Deneme dalında: Dursun Ali Tökel
İnceleme dalında: Hatice Bildirici
Fikir dalında: Erol Erdoğan
Edebi tenkit dalında: İdris Ekinci
Hatıra dalında: İlyas Dilbaz
Gezi dalında: İsrafil Kuralay
Şehir dalında: Dr. Çetin Oranlı
Biyografi dalında: Metin Aydar
Çocuk yayınları dalında: Ömer Ünal
Basın-fıkra kategorisinde: Nedret Ersanel ve Aydın Ünal
Dergi yayıncılığı kategorisinde: Birnokta dergisi
TV belgesel dalında: Hep 33 Yaşında
TV programı dalında: TRT 2’de yayınlanan Sanatçının Şehri
Radyo programı dalında: Edebi Söyleşiler programıyla Semerkand Radyo
Kamu yayıncılığı kategorisinde: Kahramanmaraş Belediyesi
Özel yayıncılık kategorisinde: Nar Yayınları
Elektronik yayıncılık kategorisinde: edebifikir.com.tr
TYB Vefa Ödülü: İrfan Çalışan
Üstün Hizmet Ödülleri: Kamil Uğurlu, Prof. Dr. Turan Koç ve Belkıs İbrahimhakkıoğlu

Tijan Sila “Ingeborg Bachmann Edebiyat Ödülü”nü Kazandı!

Ingeborg Bachmann Edebiyat Ödülü’nü bu yıl Bosnalı yazar Tijan Sila kazandı. “Bosnalı bir ailenin travması hakkında dokunaklı metni” açıklamasıyla ödülün Saraybosna doğumlu yazar Tijan Sila’ya layık görüldüğü duyuruldu. Tijan Sila ve ailesi, Bosna Soykırımı sırasında Sırp güçlerinin Saraybosna’yı kuşatması sırasında ailesiyle birlikte Saraybosna’yı terk etmek zorunda kalmıştı. 1994 yılından beri Almanya’da yaşamaktadır. ,

 

Klasik Türk Şiirinin Felsefesi Araştırılacak!

“Dilin Sürekliliği Bağlamında Klasik Türk Şiir Felsefesinin ‘Divan’lar Üzerinden Gösterge Bilimsel Yöntemle Belirlenmesi ve Bugünün Türkçesindeki İzdüşümlerinin Tespiti” projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu Başkanlığından (TÜBİTAK) destek aldı. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Nazire Erbay’ın yaptığı, bir yıl sürecek projeyle, Osmanlı şairlerinin felsefesi ve şiirin bir medeniyet inşasında oynadığı rolün eski kaynaklardan araştırılması ele alınacak. Erbay konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Halktan hanedana kadar, binlerce Osmanlı şairi var çünkü şiir hanedanın desteklediği bir sanat dalı. Söz kutsal, söz ilahi olanı yansıtıyor. Resim ve heykel inanç gereği icrası yok. O zaman o medeniyetin inşasında esas olan şiir olmuş oluyor. Dolayısıyla Osmanlı şairinin de Arap ve Fars menşeli beslendiği kaynaklara, Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan bir süreçle 7 asır boyunca her şeyini, felsefesini ortaya koymuştur. Projedeki amacımız, ‘Osmanlı şairinin şiiri felsefesi var mıydı’ sorusuna cevap vermektir. Osmanlı şairi sadece sözle mi, salt mecazla mı oyalandı, sadece sanat yapmış olmak için mi şiir yazdı, tabii ki hayır. Bunu anlatabilmek için bu çalışmayı yapıyoruz.” 

İsmail Kadare Hayatını Kaybetti!

Arnavut Yazar İsmail Kadare 88 Yaşında Hayata Veda Etti. Tiran’daki bir hastanede 1 Temmuz tarihinde kalp krizi sonucu hayata gözlerini yuman usta yazar çağdaş Balkan edebiyatının önemli isimlerinin başında geliyordu. Özellikle, “Ölü Ordunun Generali”, “Rüyalar Sarayı”, “Piramit” gibi kitaplarıyla Türkiye’de ve dünyada tanınıyordu. Nobel Edebiyat Ödülü için ismi sıkça geçen Kadare 1992’de “Cino Del Duca Ödülü”nü; 2005’te “Man Booker Uluslararası Ödülü”nü; 2009’da “Asturias Prensliği Ödülü”nü; 2015’te “Kudüs Ödülü”nü kazanmıştı. Eserleri 45’ten fazla dile çevrilmişti. Türkçeye çevrilen eserleri: “Ölü Ordunun Generali”, “Taş Kentin Günlüğü”, “Düğün”, “Şenlik Kurulu”, “Canavar”, “Piramit”, “Kosova’ya Üç Ağıt”, “Kaza”, “Rüyalar Sarayı”, “Kuşatma”, “İbret Taşı”, “Taş Kentin Düşüşü”

Önceki Yazı

Sinemaya biraz ilgisiz mi kaldık? 

Sonraki Yazı

Birkaç ölümden daha fazlası 

Son Yazılar

YKY’de son çıkanlar

Yapı Kredi Yayınları eylül ayında birçok yeni kitap çıkardı. Yapı Kredi Yayınları’nın çıkardığı bu kitaplara gelin