Edebiyat yayıncılığında  bu dergiler yeni bir  soluk 

10 dakikada okunur

Kültür sanat yayıncılığına  edebiyat alanında her yaştan okur için yeni bir soluk getirmek mottosuyla yola çıkan “Esenlik” ve “Düş Peşinde” dergilerini editörleri  Erhan Genç, Tuba Nur Sucu Litros Sanat’a anlattı.

Edebiyat, kültür ve sanat her zaman toplumun ruhunu besleyen, insanın kimliğini şekillendiren önemli unsurlardan biri olmuştur. Esenler Belediyesi’nin kültür ve sanat alanında gerçekleştirmiş olduğu çeşitli projeler öğrencilere ışık tutuyor. Aynı zamanda öğrencilerin edebiyatla bir arada olmalarını dergicilik dünyasına adım atmalarına olanak sağlıyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde faaliyet gösteren Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu gençlerin edebiyata olan yeteneklerini keşfetmelerini ve Türk edebiyatına yeni yetenekli genç yazarlar kazandırmayı hedefliyor. Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden ilham alarak gençleri edebiyatla buluşturuyor ve yeteneklerini geliştirmelerine imkân tanıyor. Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt gibi önemli yazarların eserlerinden yola çıkarak düzenlenen atölye çalışmaları ve etkinlikler, gençlerin edebiyat dünyasına adım atmalarını ve kendi yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyor.
Aynı zamanda, Esenlik Dergisi gibi projeler aracılığıyla genç yazarların yazıları ve düşünceleri yayımlanarak daha geniş bir kitleye ulaşmaları sağlanıyor.


Asım Gültekin Dergicilik Okulu’nun ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlediği eğitimler ve çıkardığı dergiler, gençlerin yazma ve düşünme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda kültür ve sanat ile içi içe olmalarını sağlıyor. Ortaokul öğrencilerinin “Düş Peşinde”, lise öğrencilerinin Koyu Muhabbet ve üniversite öğrencilerinin “Sarmaşık” Dergisi yayınlarda yer alarak seslerini duyurması sağlanıyor. Asım Gültekin Dergicilik Okulu ve “Düş Peşinde” Dergisi, Esenler Belediyesi’nin gençlerin sanatsal ve kültürel gelişimine yönelik önemli adımlarından biri. Okulun ve derginin genç yazarlara sağladığı destek ile, onların yazma becerilerini geliştiriyor. Bu tür edebiyat projeleri topluma yeni, genç şairler, edebiyatçılar kazandırmış oluyor. Esenler Belediyesi’nin bu tür programlarıyla gençleri desteklemesi, gelecek nesillerin sanatsal ve edebi birikiminin olmasına katkıda bulunuyor ve düşünen, kendini ifade edebilen aynı zamanda üretken nesiller yetiştiriyor. İşin mutfak kısmında yer alan editörler Litros Sanat okuyucuları için dergilerin içeriklerini, işleyişlerini anlattı. 

Esenlik edebiyata yeni bir renk katacak

Erhan Genç (Editör): Esenlik Dergimizin ilk sayısını her ne kadar Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu’nun öğrencilerine ayırmış olsak da asıl amacımız Esenler’den edebiyata yeni bir ses vermek, edebiyata yepyeni bir renk katmak. Dediğim gibi ilk sayımızda atölye öğrencilerinin eserlerine ağırlık verdik fakat bundan sonra ülkenin dört bir yanından birçok yetkin isimle birlikte gençlere de yer açan bir dergi olma yolunda ilerleyeceğiz.

Dergimizden birçok yazar çıkmasını hedefliyoruz

İlk sayımız öğrencilerimizin atölyelerden öğrendikleri bilgi ve birikimi kendi heyecanlarıyla harmanladıkları eserlerden oluştu. Bundan sonra her mevsim yeni bir sayı ile devam edeceğiz. Bir sayı çıktıktan hemen sonra içeriği belirlemezseniz üç aylık bir dergi de olsanız bir sonraki sayıyı zor yetiştirirsiniz. Bu bakımdan şimdiden haziran sayısı için çalışmalara başladık. Gelecek yazıları mayıs başına kadar toparlayıp mizanpaj sürecine girmeyi hedefliyoruz. İçeriğimizi oluştururken ulusal çapta ses getirmeyi hedefleyen bir bakış açımız olduğunu söyleyebilirim. Bir edebiyat dergisi olmak neyi gerektiriyorsa Esenlik’te o olacaktır. Dergimizi, yakın zamanda parmakla gösterilecek ve evet, bir boşluğu doldurdular, dedirtecek bir vizyonla hazırlıyoruz. Bünyesinde birçok kıymetli yazarı barındıran bir dergi olmakla birlikte bünyesinden birçok da genç yazar çıkarmayı hedefleyen bir yayın politikası güdüyoruz. Esenler Belediyesi’nin dergiciliğe desteği herkesin malumu. Bizim buradan bir şeyler söylememiz sadece zait olmaz, aynı zamanda malumun ilamı anlamına da gelir. Ülkemizde dergiciliğin hala canlı bir damar olduğunu düşünürsek belediyemizin yediden yetmişe her kesime hitap eden dergilere hamilik yapması ifadenin en kısa yoluyla birçok teşekkürü hak eden bir hareket.  

Düş Peşinde ile dergicilik tanışıyorlar

Tuba Nur Sucu (Editör): Düş Peşinde Dergisi, öğrencilerin yazıyla ve dergicilikle tanıştıkları ilk adım aslında. Burada yazdıkları hikâyeleri okuyorlar, birbirlerine fikir veriyorlar. Kelimelerinin demlenme sürecini ve yazdıklarının ilk kez yayımlanma heyecanını yaşıyorlar. Dergi çıktığında artık kendilerine olan özgüvenleri, yazar/şair olma hayallerine bir adım daha yaklaştırıyor onları. Yıllar sonra bu adımların sonunda, bugün röportaj yaptıkları usta dergiciler gibi olduklarında, “Düş Peşinde Dergisi” dönüp baktıkları çok güzel bir anı olarak kalacak.

Dergimizin ilk adımında ortaokul öğrencilerimizle birlikte temayı belirliyoruz. Hangi tema bizi daha çok heyecanlandırıyor, bunu konuşuyoruz. Temamızı seçtikten sonra onunla ilgili hikâyeler, şiirler yazıyoruz. İçeriklerimizi yazarken umut dolu olmaya ve okurlarımıza farklı bakış açısı kazandırmaya önem veriyoruz.  Her dergimizin okurları farklı yaş kitlesine hitap ettiği gibi Düş Peşinde dergimiz için de bunu önemsiyor ve içeriklerimizi, anlatım dilimizi buna göre şekillendiriyoruz. Dergimizin her sayısında sevdiğimiz ve değer verdiğimiz bir temayı ele alıyoruz. İlk sayı arkadaşlıktı, ikinci sayı ise hayal kurmak… Sonraki sayılar için de çok heyecanlıyız çünkü sevdiğimiz konularda yazarken cümlelerimizin sonuna nokta koymak bir hayli zor oluyor, bitirmek istemiyoruz. Çıktığında bizi hem heyecanlandıran hem duygulandıran dergimizle daha çok okura ulaşmak isterken en çok da söyleyecek kelimeleri olan diğer öğrencilerimizin de Düş Peşinde’nin içerisinde olmasını istiyoruz. Her bir kelimeyle, her bir yazar/şair öğrencisiyle dergi yeni sayısında daha da renkli ve güzel oluyor.

Esenler Belediyesi süreli yayınları ile kültür-sanat alanında birçok okurun kendi muhatabını bulabilmesini sağlıyor. Okurlar ilgi alanlarını bulurken, onlara hayata dair bambaşka bir pencere sunuyor.  Bu pencere onları yeni isimler, yeni hikâyeler, yeni şiirler ile tanıştırıyor. Tanışan okurlar heyecanlanıyor, belki de dergici olma sürecindeki ilk etkilendikleri kelimeleri burada okuyorlar.

Önceki Yazı

“Ney” önce beni tedavi etti

Sonraki Yazı

Her daim kültür sanatla yan yan yanayız

Son Yazılar