Dr. Ali Gemuhluoğlu, babası Fethi Gemuhluoğlu’ndan miras kalan ‘’ aşk ve dostluk’’ bayrağını omuzlamış öncü bir hoca. Onu diğer üniversite hocalarından ayıran birçok özelliği olsa da öğrencilerine ihtimam gösterip onlara eşlik etmesi öne çıkan ilk özelliği diyebiliriz. Amfiden ziyade bazen bir müzede bazen de evinde kahve- cheesecake eşliğinde bildiklerini anlatıyor talebelerine. Kültür, sanat, yemek sosyolojisi, günlük yaşam pratikleri, Müslümanca duruş Hocanın önem verdiği konulardan. Aşık olun! öğüdü ise olmazsa olmazı. Gemuhluoğlu ile aşka ve dostluğa dair konuştuk. Ali Hoca’nın ‘’Hz. Muhammed’in aşk ve dostluk mirasını içselleştirmeliyiz’’ mesajı ise röportajdan aldığımız en önemli ders oldu.
Aşık Oldum, Ne Kadar Şükretsem Az…
Hiç aşık oldunuz mu? Nedir bu aşık olmanın kerameti?
Rahmetli Fethi Gemuhluoğlu’nun Anadolu’dan İstanbul’a üniversite okumaya gelmiş fakir ama çalışkan ve ülkelerini seven gençlere burs vermeden önce sorduğu en önemli soru; “Hiç aşık oldun mu?” sorusudur. Bu soruya evet cevabını verenler burs almaya hak kazanırlar, hayır diyenlere ise, “sen önce git aşık ol, sonra tekrar gel “ der ve ilave eder “bir insanı sevemeyen ne ülkesini ve milletini ne de Allah’ı sevebilir.” Aşık olma yetisi, insanın Allah’a yakınlaşmasının, insana hizmet etmesinin, “çeşme ahlakı” (hiç kimseye bir ayrım yapmadan hizmet etmek) ile ahlaklanmasının tükenmeyen enerji kaynağıdır. Tabii ki, ben de aşık oldum. Aşık olabilmek ödülü ile beni ödüllendirdiği için Allah’a ne kadar şükretsem azdır.
Fikre, tarihe, yaşadığımız coğrafyaya, ormana ve ağaca hatta zamana nasıl dost olabiliriz? Hele ki hırslarımız ve tahrip etme hevesimiz bu kadar artışa geçmişken…
Her şeye dost olmak, bizlere Peygamberimizden gelen en büyük miraslardan biridir. Hz. Muhammed’in aşk ve dostluk mirasını içselleştirmeliyiz. Hiçbir şeye düşman olmak yok. Aşk ve dostluk var.
Fethi Gemuhluoğlu Hocanın size yazdığı mektupta dikkatimi şu ifade çekti:
‘’Manevi müjdeler, manevi muştular senin ve kardeşinin İslam’a, insana hizmet edeceğiniz şeklindedir. Benim güvencim bu müjdedir.’’
Bu ifade aslında sizin öğrencilerinizle ilgilenmenizin nedenlerinden biri gibi geldi bana.
Fethi Hocanın dikkat çektiği insana hizmeti bu bağlamda mı değerlendirelim?
Allah’a hizmet insana hizmettir, insana hizmet Allah’a hizmettir. Fethi Germuhluoğlu sık sık şöyle derdi: “Ben karşıma çıkan her insana evliya (Allah dostu) imiş gibi davrandım. Bu davranışım o insanın, öyle olmasa bile, bir süre sonra evliya gibi davranmasına vesile olsun diye Allah’a dua ettim.’’ Her insanı Allah’ın dostu algılamak, nezaket ve içtenlikle davranarak ona yaklaşmak onu el üstünde tutmak çok önemli. Ona, öyle olmasa bile, öyle olabileceğini hissettirmek, hatırlatmak insanlığa yapılan en büyük hizmet.
Kendi Kur’an tefsirinizi yapıyorsunuz, kurduğunuz grup üzerinden biz de 1 ay boyunca faydalandık. Her sabah telefonumuzu heyecanla kontrol ettik. İlgi çekici ve oldukça doyurucu bir çalışmaydı. Benim kafamda ise şu soru canlandı: Herkes kendi tefsirini yapabilir mi?
Nasıl başladınız tefsir yapmaya, motivasyonunuz neydi?
Her Müslümanın kendi Kur’an tefsirini yapması gerektiğine inanıyorum. Bu tefsir illa yazılı bir metin olmayabilir. Müslümanlar kendi tefsirlerini Kur’an ile hemhal olarak da yapabilirler. Tefsir aşamasında,“Ubûdiyyetiniz rubûbiyyetinizi, rubûbiyyetiniz ubûdiyyetinizi tecâvüz etmesin” ilkesi Kur’an’ın algılanmasında en önemli ilkedir.
Elit Olmak Edepli Olmaktır
Bir Müslüman neden elit olmalıdır? Elit olmaktan ne anlamalıyız?
Müslüman elittir yani edeplidir. Peygamberimiz Müslümanlara Rahim ve Rahman olmanın mesajını iletti. Bizim elitliğimiz edebimizdir. Dinimiz edep dinidir. Peygamberimiz edep peygamberidir. Edep, insanın Allah’ın iradesine tabi olması, kulluğunu güzel ahlak ile inşa etmesidir. Elit olmayı edepli olmak bağlamında algılıyorum.
Neydi sizi sizden eden o şiir? O film? O şarkı? Hani kulağa gelince bir anda duraksatan, izleyince bir miktar düşündüren, dinleyince hüzünlendiren ya da heyecanlandıran…
Hayran olduğum şiirler, romanlar, resimler, filmler hayatımın her döneminde beni derinden etkiledi. Terrence Malick ve Christopher Nolan’ın filmleri beni zaman ve mekan ile aşk üzerinde düşünmeye yönlendiriyor. Zaman ve mekanı ancak aşk ile aşabiliriz. Müzikte ise en çok “organic house” dinliyorum. Alberto Seveso, Jared Nickorson, Pablo Alfieri, Pete Harrison, Chuck Anderson, Jerico Santander, Cristinia Siquiera Grezegorz Domaradzki, Jonathan Barr, Mike Campau, Refik Anadol gibi takip ettiğim sanatçılar ise dijital resimde üretim yapıyorlar. Türkçe romanda ise, Orhan Pamuk önemli. Ayrıca Nobel Edebiyat ödülü alan yazarları okumaya çalışıyorum.
MOTTOM: AŞK VE DOSTLUK
Dr. Ali Gemuhluoğlu’nun mottosu nedir? Neyi öğütler öğrencilerine?
En evrensel ve zamanın üstündeki motto; aşk ve dostluktur. Kişi olarak benim mottom da aşk, dostluk ve rahmetli Fethi Gemuhluoğlu’nun sürekli vurguladığı gibi “çeşme ahlakı” ile ahlaklanmaktır. Çeşme, kendisinden su içmek isteyen hiçbir canlıyı tefrik etmez, geri çevirmez. Talep eden bütün canlılarla suyunu paylaşır. Çeşme ahlakı ile ahlaklanmak, Allah’ın Rahman sıfatının tecellisini kişi olarak yaşamamızdır.