Kültür sanat rüzgarı Esenler’den esiyor

9 dakikada okunur

   

Esenler Belediyesi, “Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu” açılışı ile etkinlik  sezonunu başlattı. Tarihi bir mekanda gerçekleştirilen açılışta hem sanatçılar hem de sanatseverler yer aldı. Litros Sanat kültür sanat ajandası olarak biz de oradaydık. Gözlemlerimizi bu sayımız için kaleme aldık. Opera severlere güzel bir haberimiz var. Fransız besteci Georges Bizet’e ait olan Librettosu Ludovic Halevy ve Henri Meilhac tarafından yazılan “Carmen” operası 19 Kasım’da AKM’de gösterilecek. Arter Galeri’de uykunun sanat halini anlatan “Koyun Koyuna” sergisi de kapılarını sanatseverler için açtı.

Litros Sanat’ın bu sayısında sizlere Esenler Belediyesi’nin kültür sanat sezonu açılış etkinliğindeki gözlemlerimi aktaracağım. Her yıl değerli bir ilim insanının isminin verildiği kültür sanat sezonuna bu yıl “Evliya Çelebi” adı verilmiş.  Bu kültür sanat sezonunda Esenler Belediyesi’nin katkıları ile Evliya Çelebi’nin ruhunu şad etmek üzere diyar diyar gezmek nasip olsun tüm sanatseverlere temennisinde bulunalım. 

Esenler Belediyesi’nin  Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlediği kültür sanat sezonu açılış etkinliğine geriye dönüp baktığımda yukarıdaki temenimin gerçekleşeceğine inanıyorum. “Neden?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Sezonun açılış töreninde Esenler Belediyesi Kültür İşleri’nin geçmişteki ve gelecekteki etkinliklerini yakından görme fırsatımız oldu. Ki zaten biz takipçisiydik etkinliklerin bu ayrı mesele. Tertiplenen etkinliklere baktığınızda her branştan sanat faaliyetleri olduğunu görüyorsunuz. Belediyenin bünyesinde tiyatro, sinema, söyleşi, gençler için kurslar, çocuklar için etkinlikler düzenleniyor üstüne üstelik bu etkinliklerin hepsi ücretsiz. Sadece bunlar da değil Esenler Belediyesi bir televizyon kanalı gibi de gelişmiş prodüksiyonlu işler yapıyor. Şehir Ekranı TV, Esenler Radyo bu çalışmaları üreten yayın ekranlarından ikisi. İçeriklere Youtube üzerinden de ulaşabiliyorsunuz. İçeriden aldığımız bilgiye göre Esenler Belediyesi’nin sosyal medya mecralarındaki içeriklerine erişim sayısı 86 milyona ulaşmış. Adeta çöplüğe dönen sosyal medyada bu tarz kaliteli ve filtreli içeriklerle karşılaşmak ve içeriklere talep olması sevindirici haber.

Nitelik, kültür sanata ivme kazandırır

“Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu” açılış etkinliğinde bir diğer gözlemim  ise etkinliğe katılımın hayli fazla olmasıydı. Gazetecilerden, sanatseverlere herkes oradaydı. Etkinliğe katılan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın konuşmasında verdiği mesajı çok değerli ve dikkate alınası buldum. Yılmaz’ın vurguladığı nokta “Etkinlik yapalım ama etkinlik yapmak için yapmayalım, niteliğin artırıldığı etkinlikler kültür sanat hayatına ivme kazandırır.”şeklindeydi. Coşkun Yılmaz’ın dikkat çektiği noktayı önemli buluyorum. İstanbul’da birçok kurum binlerce etkinliğe imza atıyor. Etkinliklerin içeriğine baktığımızda hepsi birbirinden güzel ve kıymetli. Fakat bazı etkinliklere baktığımızda ise sırf dostlar alışverişte görsün refleksi ile yapılmış olduğunu görüyoruz. Kurumların etkinlikleri düzenlerken ki bu etkinlikler kültür sanat etkinlikleri ise ince eleyip sık dokunması gerekiyor. Kurumların bu işlere niyet ettiğinde alanında uzman kişilerden danışmanlık almaları, yapılan etkinliğin çıktısının ne olacağını iyi analiz etmesi gerekiyor. Yoksa bu işler bir yerden sonra rutine binince ve  alelade yapılınca hem harcanan paraya yazık oluyor hem de etkinliğe katılanların vaktinden çalınıyor. Medeniyet kurmak ya da var olan medeniyeti geliştirmek titiz yapılmış işlerin sonucunda oluşuyor. Bu bağlamda bazı noktaları gözden kaçırmamakta fayda var. 

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği “Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu” açılışını beğendiğimi söyleyebilirim. Tarihi mekanda gerçekleşen açılışta Şehir Ekranı’nın yayınları da çok kıymetliydi. Belediyenin Kültür İşleri’ndeki ekibin genç ve dinamik olması dikkatimi çekti. Kaliteli işlerin kimler tarafından üretildiğini görmek ve bu ekibin vizyoner bir ekip olması beni hayli mutlu etti.

Fransız operası “Carmen” Taksim’de

Dünyanın en seçkin opera eserlerinden olan ve dünya genelinde en çok sahnelenen  operaların başında gelen, bestesi  Fransız besteci Georges Bizet’e ait olan “Carmen” operası Atatürk Kültür Merkezi’nde 19 Kasım’da sanatseverlerle buluşacak. AKM’de sahnelenecek Carmen Operasını İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglin’i sahneye koydu. Eseri İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Şef  Zdravko Lazarov yönetecek. İlk kez 1875 yılında Paris’te sahnelenmiş ve sert eleştirilere maruz kalmıştı Carmen Operası. Döneminde anlaşılmayan her sanat eseri gibi bestecisi Bizet’in ölümünden sonra dünya çapında ününe kavuştu. Operanın hikayesi, 1830’lu yılların İspanya Sevilla’sında geçiyor. Eser baş kahramanı çingene kızı Carmen’in asker Don Jose ile yaşadığı aşkı anlatıyor.

Uykunun sanat hali

Uyku her canlının olmazsa olmazı, canlı yaşamının biyolojik zorunluluğu.  Peki ya uykuya hiç estetik bir kaygı ile baktınız mı? Cevabınız  “hayır” ise hiç dert etmeyin sanatçılar uykuyu da sanata dönüştürdü. Arter Sanat Galerisi’nde “Koyun Koyuna” başlıklı sergide uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlar anlatılmış. Küratörlüğünü Eda Berkmen’in yaptığı “Koyun Koyuna” sergisi uykunun geçmişle ve bilinçdışımızla olan bağını anlatmış… Sanatseverler 29 Ocak 2023’e kadar sergiyi gezebilir.

 

Önceki Yazı

Kutsal topraklara adanmış bir ömür

Sonraki Yazı

Ara Güler fotoğraflarıyla dünyaya ayna tuttu

Son Yazılar