23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali Esenler’de gerçekleşti. Filistinli ve Türk çocuklar birlikte barış ekmeğini yaptılar. Sonrasında Filistinli Meryem’in yazmış olduğu barış mektubunu dünya ile paylaştılar. Filistinli çocukların sesi Esenler’den dünyaya yükseldi.
14 yıldır devam eden Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’nin bu yılki konukları Filistinli çocuklardı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleriyle birlikte gerçekleştirilen Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’nde bu yıl ki misafirlerimiz, İsrail’in zulmüne ve soykırımına maruz kalan Filistinli kardeşlerimizdi. Türkiye her zaman Filistin’in yanında oldu ve olmaya devam ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhuyla birlikte Filistinli kardeşlerimizle bir araya gelerek bayramı kutladık. Tek yürek, birlik içinde barış direnişimizi göstermek amacıyla Filistinli kardeşlerimizle barış ekmeğini yaptık.
Çocuklar barışın renkleriyle Barış Ekmeği’nde buluştu
Festival, İsrail’in zulmüne ve soykırıma maruz kalan Filistinli çocukların Türkiye’de ağırlanması ile başladı. İlk gün Türk ve Filistinli çocuklarla birlikte Kasımpaşa İskelesi’nden başlayan İstanbul Boğazı’na uzanan denizin ve gökyüzünün mavisinde güzel bir geziyle, barışın ve kardeşçe yaşamanın buluşmasını hep beraber yaşadık. İkinci günün rotasında Miniatürk ve Vialand Tema Park vardı. Ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını, yapıtlarını tanıtmak ve keşfetmek üzere Miniatürk’e gidilirken, Türkiye’nin ilk tema parkı Vialand da Filistinli ve Türk çocuklar birlikte doyasıya eğlenerek, nefes kesen, viking, saray salıncağı gibi birçok oyuncaklara binerek, keyifli ve eğlenceli anlar yaşadılar. Çocukların meraklı ve heyecanlı bakışları, eğlenceli anları yüzlerinden okunuyordu. Festivalin üçüncü gününde ise Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde Filistinli ve Türk kardeşlerimizle birlikte seramik, ebru ve karikatür atölyelerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Bu etkinlikte çocuklar birlikte, doğanın mavi, sarı, yeşil renkleriyle ebru sanatını, seramik atölyesinde ise küçük eller büyük kalpler seramik çamuruna şekil vererek sepet, bardak gibi kendilerine çok güzel ürünler, tasarımlar yaptılar. Etkinlikte Filistin bayrağı resimlerini boyayan çocuklar boyamalarını yaparken bir karikatürist tarafından da resimleri çizildi. Bu çizimler çocukların yüzlerinde gülümsemelerini sağladı. Aynı zamanda Türk ve Filistinli çocuklar birlikte Barış Ekmeği Festivali için barış duvarını barışın renklerine boyayarak direnişi, özgürlüğü ve beraberliği tek yürekte birleştirerek sanatla barışı Filistin için resmettiler.
Barış ekmeğinde un, tuz, maya yok!
Barış Ekmeği Festivali’nde her yıl farklı ülkelerden çocuklar misafir edilir, kendi ülkesinden tuz, maya ya da un katarak Türk çocuklarının da ekmeğe bir ürün katmasıyla, birlikte barış ekmeği yapılırdı. Ancak bu yıl un, tuz ve maya da Türkiye’den çünkü İsrail’in Filistin’e uyguladığı insanlık dışı ve insanlık suçu soykırımından dolayı Filistinli çocuklar kendi ülkelerinden un, tuz ve maya getiremediler. Kendi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Filistin halkı için, barışın sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu düzenlenmiş olan bu festivalde bir kez daha anlaşılmış oldu ve mazlumun yanında olarak dünyaya barış çağrısında bulunuldu.
Barış ekmeği Esenler’de pişti
Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’nın kapanışı Esenler Dörtyol Meydanı’nda gerçekleşti. Bu programda Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu protokol olarak yer aldı. Festivalde konuşma yapan Bakan Bak: ‘‘Tüm dünya seyrediyor ama Gazzeliler orada direnmeye devam ediyor. Çocuklar uyurken sessiz kalınır, çocuklar öldürülürken sesimizi yükseltmemiz lazım.” ifadelerini kullandı. Esenler Belediye Başkanı Göksu: “İşte biz bugün 23 Nisan’da dünyadan çocukları çağırmak yerine 7 Ekim’den bu yana soykırımı yaşayan çocuklarımızı ağırladık. Tabii onlardan un getirmesini bekleyemezdik. Çünkü Gazze’de un yok. Çünkü Gazze’de yiyecek bir şey yok. Gazze’de sadece katil İsrail’in attığı bombalar var.” diyerek katliama bir kez daha dur dedi. Bakan Bak, Esenler Belediye Başkanı Göksu ile birlikte Filistinli ve Türk çocuklar barış ekmeğini yoğurdular ve pişirdiler. Pişirilen ekmek ve mektup dünya liderlerinde gönderilmek üzere yola çıktı.
‘‘Şehitler diyarı Gazze’den sesleniyorum sana ey dünya’’
Filistinli Meryem kendi ülkesindeki soykırım, katledilen halkı için, gördüklerini, duyduklarını ve yaşadıklarını, savaşın izlerini, savaşın içinden gelen bir çocuk olarak yazdığı barış mektubunda “Şehitler diyarı Gazze’den sesleniyorum sana ey dünya’’ diyerek bütün dünya insanlarına barış mektubunda seslenerek ‘‘Birkaç dakikalığına çocuk olmak isterdim, beni büyümeden öldürdün ey dünya, ey son nefesini veren insanlık. Beşikleri mezar yapan zalimlere ‘dur’ demeyecek misin? Şimdi size umutlarımı miras bırakıyorum. Aksa’nın bahçesinde özgürce koşacağım günlerin hayaliyle’’diyerek bu savaşın biteceğine ve barışın sağlanacağına inanan Meryem, mektubunun devamında ise: “Bir kuşun kanadına takılıp özgürlük şarkıları söylemek istiyorum, bu katliama ve bu zulme sessiz kalan dünyanın tüm liderlerinin vicdanına bu çağrımı emanet ediyorum.’’ ifadelerini kullanarak yazmış olduğu barış çağrısı mektubunu dünya liderlerine büyük bir umutla gönderdi.
Filistinli ve Türk çocuklardan dünyaya barış mesajı
Türk ve Filistinli çocuklar 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’nde, çeşitli gezilerde ve atölye etkinliklerinde bulunarak birlikte vakit geçirdiler. Kardeşliğin, dostluğun, barışın ve özgürlüğün mücadelesinde çocukların gözünden 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali ve Filistin için barış çağrılarını Litros Sanat okuyucuları için dile getirdiler.
Filistin’i kurtarın
İsmim Salih Filistin’den Türkiye’ye geldim. Festival’de Boğaz turu yaptık. Miniatürk’e gittik ve oradaki minyatürlerde Kubbet-üs Sahra, camiler aklımda kaldı ama isimlerini hatırlamıyorum. Vialand’da lunaparka gittik, gemi gibi bir şeye bindim sonra korkunç bir şeye bindim, ismini tam hatırlamıyorum. Arkadaşlarımızla oynadık, oyuncaklara bindik çok eğlendik ve çok mutlu oldum. Üçüncü günde boyamalar, resimler, ebru yaptık. Filistin’in kurtarılmasını istiyorum.
Filistin’in yanındayız
Merhaba ben Kübra. On iki yaşındayım, Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde drama öğrencisiyim. Öncelikle bu festival Filistinli ve diğer çocuklarla birlikte kaynaşmamızı, onları güldürmemizi ve sevindirmemizi sağladı. Bizim birlikte eğlendiğimiz bir program oldu. İlk gün Boğaz turuna çıktık çok eğlenceliydi. İkinci gün Miniatürk’e gittik oraya daha önce gitmemiştim ve orayı da gezme şansım oldu. Miniatürk’te camiler, Nemrut Dağları dikkatimi çekti. Sonrasında Vialand’a gittik orada da Filistinli kardeşlerimizle beraber oyuncaklara bindik, gezdik, dolaştık ve çok eğlendik. Üçüncü gün atölyedeyiz seramik, ebru yaptık aynı zamanda karikatür çalışmalarına da katıldık. Filistinli kardeşlerimiz için bu soykırımın bitmesini aynı zamanda dünyada barış olsun, barış sağlansın istiyoruz. Filistin’in yanındayız.