Gündemi belirlemekten uzak “o” platformlar

8 dakikada okunur

Pera Palas’ta Gece Yarısı, Hazal Kaya’nın oyunculuğu, Ortadoğu mistisizmi diyerek bütün yolların çıktığı Netflix; diğer yandan Mubi ve Gain’de karşı karşıya gelen kadın Hamlet uyarlamaları dediğimiz dijital ekran yazımız sizlerle…

Netflix; Bir Başkadır dışında Orta Doğu’nun mistik gücünü dünyaya pazarlama çalışmalarına devam ediyor. Mekansal olarak Kapalıçarşı, Göbeklitepe, Beyoğlu seçiliyor, bir tutam da zaman yolculuğu eklenerek ortaya mistik bir Orta Doğu çıkıyor. Ne yapsa izleniyor ve konuşuluyor. Birçok platformdan bahsediyoruz, içerikler duyuyoruz. Ama kimse Netflix gibi olamıyor. Çünkü sadece içerik anlamında bir şeyleri değiştirmiyor. Projelerinde tüm dünyaya pazarladığı için çeviriye uygun diyalog yazımını da tercih ediyor. Büyük oranda da senaristleri bu noktada yönlendiriyor. Standart ve klişelerle dolu bir üretimin yolu da belli oluyor. Biz de her yazıda bir şekilde değiniyoruz.
BluTV, Gain, EXXEN, Amazon Prime ne yapıyor diye baktığımızda net bir şey görmek zor oluyor. BluTV; Börü 2039, Sokağın Çocukları dizileriyle yoluna devam ediyor. Yerli ve yabancı filmleri bünyesine ekliyor. Ama gündemi belirleyen bir yapısı bulunmuyor. Geçtiğimiz aylarda The Affair dizisinin uyarlaması olan Saklı’nın tüm bölümlerini aynı anda yayınladı. İlk defa yaptığı bir şeydi. Ne dizi konuşuldu ne bu durum. EXXEN’e baktığımızda Gibi ve Leyla ile Mecnun dışında konuşulan yapımı yok neredeyse. Komedyenlerle başladığı stand up dizilerine devam etse de fazla bir görünürlüğü yok. Gain ise içlerinde en gelişmeye çalışan platform olabilir. 10 Bin Adım, Ayak İşleri dizilerinin yanı sıra Etkileyici, Duran, Metot, Bizi Ayıran Çizgi olarak farklı türlerde yerli yapımları bulunuyor.
Göze çarpan bir absürtlük yok
Ahmet Hakan Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin başrolü Hazal Kaya hakkında bir yazı yazar ve çarşı yani sosyal medya karışır. Diziyi, oyunculukları sevmeme hakkı daimidir ama
“Hazal Kaya’nın Oyunculuğundan Nefretimin 5 Sebebi” başlığı atıp, 5 madde sıralamak da başka bir tavırdır. Bir nebze sosyal medya üzerinden birbirini itham etmek üzerine kurulu prim yapma yarışına bir köşe yazısından müdahil olmadır. Peki bu tartışmanın yarattığı sisin içerisinden diziye biraz yakından bakarsak ne görürüz? Ortalamanın üstünde bir dizi görürüz. Kendi içinde sıkıntıları, senaryosunda aksayan kısımlar yok değil ama bir şekilde yakalamak istediği gizemi yakalıyor. Gazeteci Esra, Pera Palas’ta ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’nin bir süre kaldığı odasından 1919’un İstanbul’una gider. Hem ülkenin tarihine hem kişisel tarihine dair çıktığı bu zaman yolculuğu onu birtakım sırlara götürür. 100 yıl öncesine doğru çıkılan bu yolculukta mekan ve kostüm tasarımına denilecek bir şey yok. Göze çarpan bir absürtlükte yok. Genelde illa ki bir şey olur ama bu sefer yok. Hazal Kaya’nın oyunculuğu genel olarak da beğenilmedi. Benim görüşüm ise dizinin vermek istediği macera, gizem dozuna uygun bir oyunculuk izledik. Ne fazla ne eksik. Kendisinin sosyal meselelere ilgili olmasının ayrı oyunculuğunun ayrı olduğu ne yazık ki gözden kaçıyor. Ahmet Hakan’ın köşe yazısındaki tavrı da bu gözden kaçmayı pekiştiriyor. Son raddede ise ağız tadıyla dizi, film, tiyatro, izleyemez hale geliyoruz.
Kadın Hamletler karşı karşıya
Sinemamızın auteur yönetmenlerinden Metin Erksan imzalı İntikam Meleği Kadın Hamlet Mubi kütüphanesine eklendi. Babasının intikamını almaya çalışan Hamlet’i Ocak ayında vefat eden usta oyuncu Fatma Girik canlandırıyor. Erksan, Shakespeare’in Hamlet’in yola çıkarak kendi Hamlet yorumunu yenilikçi bir şekilde ortaya koyuyor. Onun sinemasını bilenler için bu tavır şaşırtıcı değil. Sivas filmiyle dikkatleri üstüne çeken Kaan Müjdeci imzalı Hamlet dizisi ise yakın zamanda Gain’de yayınlandı. Onun tercihi de bir kadın Hamlet oldu. Büyükada’da geçen hikâyede yakın zamanda yasaklanan faytonculuk üzerinden Hamlet’in babasının intikamını amcasından alması anlatılıyor. Erdal Beşikçioğlu, Hatice Aslan, Elit İşcan ve Ahmet Rıfat Şungar başrollerde yer alıyor. Hamlet’in intikam üzerine kurulu hikâyesi her devirde kendine bir karşılık buluyor. Çünkü insanın içindeki daha fazlasına sahip olma arzusu, kıskançlık hiç değişmiyor. Erksan Hamlet’in intikam isteğini delilik ve dahilik arasındaki ince çizgi üzerinden gösteriyor. Müjdeci ise sonu başından belli olan bu hikâyede, oraya nasıl varıldığını, intikam almaya nasıl karar verdiğini göstermeyi tercih ediyor. Hamlet’in intikamın alınma yeri televizyonda yayınlanan reality show programı oluyor.

Önceki Yazı

Bacanağım Oscar, baldızım Cannes

Sonraki Yazı

Sinema, tiyatro ve usta isimlerden dijital mecrada öne çıkanlar

Son Yazılar