Haydarpaşa’dan Tarih Çıktı

3 dakikada okunur

Haydarpaşa Garı’ndaki kazılarda Helenistik döneme ait bir mezar, yeni bir çoklu mezar, bir döküm atölyesi ile peron dışında Osmanlı dönemine ait bir çeşme, Bizans dönemine ait bir ayazma bulundu.

Eskiden “Körler Ülkesi” olarak da anılan Kadıköy yani Khalkedon’un tarihine ışık tutan Haydarpaşa Garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı ve peronlar kaldırıldı. Hummalı çalışmanın sürdüğü kazı alanı havadan da görüntülendi. Peronların kaldırılmasıyla birlikte, Helenistik döneme ait bir mezar, yeni bir çoklu mezar, bir döküm atölyesi ile peron alanı dışında Osmanlı dönemine ait bir çeşme, Bizans dönemine ait bir ayazma bulunurken, bugüne kadar çıkarılan sikkelerin sayısı 20 bin ve iyi durumda olup okunabilen sikke sayısı ise 12 bine çıktı.
Askeri sığınağa rastlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, “Kapalı mekânların, açık hava müzesinin tasarımını devam ettiriyoruz. Hedefimiz 2 yıl içinde bunları tamamlamak” dedi. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal ise “Haydarpaşa Garı’nın arkası neredeyse bir ören yeri havasına büründü. Çok önemli kalıntı ve buluntulara rastlandı” ifadelerini kullandı. Haydarpaşa kazı alanında uzunluğu 400 metre olan ve 1940’lı yıllarda inşa edilen 2 girişli bir sığınak bulundu. Sığınak 2. Dünya Savaşı sırasında olası bir saldırı durumunda askerlerin korunması için inşa edilmiş. İçinde elektrik panoları ve tuvaletlerin de bulunduğu sığınak 2 metre genişliğinde ve 2 metre 40 santim yüksekliğindeki tünellerden oluşuyor.
Önceki Yazı

Esenler’de Süleyman Çelebi Kültür Sanat Sezonu

Sonraki Yazı

Dijital Roman ‘Neşe Avcıları’ Google’da Yayımlandı

Son Yazılar