Kültür sanat sezonu yavaştan kapanmaya başlıyor. Etkinlikler açık havaya taşınıyor. Kültür sanatın havası değişiyor. Ama bu değişimden önce sezonun son etkinliklerine de bakmakta fayda var. Küçük Ayasofya’da “Öbür Dünya Meşk Topluluğu” nun meşk konserleri, Pera Müzesi’nin “Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye” sergisi ve Atatürk Kültür Merkezi’nde “Rumuz Goncagül” ile sezonu uğurlayabilirsiniz.
Her sayıda İstanbul’daki kültür sanat etkinliklerinin nabzını sizler için tutuyor, Okuyucularımıza iyi seçkilerin haberini veriyoruz. Litros Sanat’ın kültür sanat ajandası bu sayıda da dopdolu. Meşkten, tiyatroya her şey sanat ajandasında. Sanat Ajandası’nın rotasında; “Öbür Dünya Meşk Topluluğu”nun Küçük Ayasofya’nın gölgesindeki meşki, Pera Müzesi’ndeki “Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye” sergisi ve Atatürk Kültür Merkezi’nde Zafer Algöz yönetmenliğindeki tiyatroseverler ile buluşacak “Rumuz Goncagül” oyunu var.
Aşk olmadan meşk olmaz
Tasavvuf müziği, sevdiğim müzik türleri arasında ilk sırada diyebilirim. Bursa’da Safiyüddin Erhan Beyefendi’nin riyasetinde Numaniye Tekkesi’nde gerçekleşen meşkleri, zikirleri kaçırmadan takip ederdim. İstanbul’a geldiğimde de meşklerin hep takipçisi oldum. Aşk olmadan, meşk olmaz. İstanbul da meşksiz olmaz mucibince kimi zaman Cerrahi Dergahı’nda, kimi zaman Arjantinli İsmail Ağabey’in katıldığı özel gruplarda, kimi zaman da Fatih Çıtlak Hoca’nın başında olduğu Sümbül Efendi meşklerine katıldım. Notalar ile tefekkür etmenin hazzının bambaşka olduğunu söyleyebilirim. Meşk sevdalısı olunca haliyle sosyal medyada musikişinas arkadaşımın meşk daveti paylaşımına rastlayınca heyecanlandım. Bu daveti kaçırmamam gerektiğini düşünerek ajandama notumu aldım. Meşke gitmek üzere planlarımı yaptım. Gençlerin düzenlediği bir meşk programı olduğu için nasıl olur diye tereddüdüm vardı ama tüm soru işaretleri mekana ayak basınca uçup gitti. Meşk Küçük Ayasofya Camii’nin bahçesinde oldu. “Öbür Dünya Meşk Topluluğu” ismini verdikleri grup meşk icrasını gerçekleştirdi. Yaklaşık 3 saat süren meşk rast makamı ile başladı. Neler icra edilmedi ki o meşkte. Küçük Ayasofya’nın dizinde “Ali almış sancağı eline”, “Kabe’nin yolları bölük bölüktür” gibi ünlü eserler dahil birçok eser icra edildi. Meşki güzel yapan etmenlerden en önemlisi tarihi bir mekanda, bir yaz havasında gerçekleşmesiydi. “Öbür Dünya Meşk Topluluğu”nun isminin hikâyesini de belirtmekte fayda var. Topluluğun yaş ortalaması 19-45 yaş arasında değişiyor. İçlerinde profesyonel olarak müzikle uğraşan da var amatör olarak müzikle ilgilenen de… Uluslararası bir grup olduğunun altını çizelim, Bahreynli Omar’dan tutun da Katalonyalı, Rus, Fransız gibi çeşitli milletlerden isimler bir arada “Allah adını zikredelim evvela” mucibince toplanmış. Grubun isminin “Öbür Dünya” olması da hayli manidar. Sonradan Müslüman olan isimlerin grubu oluşturması bir nevi “öbür dünyaya” çalışması. Grubun muzip üyelerinin bu anlam hoşuna gitmiş ve “Neden olmasın ki?” diyerek meşk topluluklarının ismini “Öbür Dünya” koymuşlar. “Öbür Dünya Meşk Topluluğu” modern dünyadaki insanlara Mevlana ile Yunus Emre ile rabıta kurma fırsatını sağlıyor…. Grupta ayrıca izleyici ve katılımcı yok. Enstrümanını alan geliyor, çalan da var eseri sözlü icra eden de var. Haftada bir kere toplanan grup repertuarını hicri aydaki özel günleri göz önünde bulundurarak hazırlıyor. Siz de bir meşke gitsek gönlümüzün ve kulaklarımızın da pasını silsek derseniz şayet salı günü yolunuzu Küçük Ayasofya’ya düşürün.
Tarihin gizemli noktası: Göbeklitepe
Eskileri yad ettikten sonra gelelim modern sanata. Pera Müzesi’nde dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Göbeklitepe’nin anlatıldığı “Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye” sergisi var. Isabel Muñoz, Göbeklitepe ve çevresini belgeleyen bir fotoğrafçı. Fotoğrafları, bu büyülü alandaki bilinmeyeni, gizem ve sanat eseri arasında gidip gelen sanrılı görüntüleri, sersemletici kalıntılar ve anıtsal megalitleri kaydetmekle yetinmiyor, bu görkemli sahnelerin önünde eğiliyor adeta. Farklı kültürlerin doğasını, estetiğini, yaşam biçimlerini keşfetmeyi ve yansıtmayı seven, Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından Göbeklitepe, Karahantepe ve Sayburç’u fotoğraflayan Muñoz, bu çok etkilendiği görkemli bölgede, gizem, köken ve sonsuzlukla ilgili soruların peşinden gidiyor. Göbeklitepe’nin mistik yönünün ön plana çıkarıldığı “Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye” sergisi 17 Eylül 2023’e kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
Rumuz Goncagül geri dönüyor
İlkokul öğretmenim tiyatroya teşvik etmek için ödev vermişti ve mutlaka bir tiyatro oyununu izlememiz gerektiğini söylemişti. Böylelikle tiyatro ile tanışmamıza vesile olmuştu. İlk gittiğim tiyatro Tayyare Kültür Merkezi’nde sahnelenen “Rumuz Goncagül” oyunuydu. Oktay Arayıcı’nın kaleme aldığı oyun o vakitler beni çokça etkilemiş, tiyatroya karşı hayranlık duymamı sağlamıştı. Yıl 2023 ve o oyun Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Zafer Algöz’ün yönettiği oyun kadınların sıkışmışlığını çağdaş bir orta oyunu perspektifi ile anlatıyor. “Rumuz Goncagül” 23- 24- 25 Haziran’da AKM’de tiyatroseverlerle buluşacak.