Bu haftaki ajandamızda İstiklal’de Ben-Sen-Onlar sergisi ve Moda Sahnesi’nde oynanan Sevgili Arsız Ölüm Dirmit tiyatro oyunu var. Gidebildiklerimiz yanında gitmeyi planladığımız mekânlardan ve sergilerden de bahsettik.
İstanbul’da kültür sanat hayatı her anlamıyla canlıdır. Ama biraz sizin aramanız da gerekir. Sosyal medya hesaplarımızda ne arıyorsak onunla ilgili öneriler çıkıyor. Hatta ne konuşursak, ne merak edersek bir bakıyoruz ona dair bir reklam çıkmış karşımıza. Kültür sanat etkinliklerinin takibi de aslında böyle. Bir kez başlayınca, bir hesabı takibe almaya başlayınca, bir yazıyı okuyunca bir merak, ilgi oluşuyorsa devamı geliyor. Ve bir bakıyorsunuz ki kendinizi sonsuz bir seçenek içerisinde bulmuşsunuz. Sonsuz seçenekler kişisel kriterlerinize göre değişiyor, artıyor ya da azalıyor.
Tek kişilik dev gösteri
O zaman ilk olarak Kadıköy’de Moda Sahnesi’ne gidelim. ‘Sevgili Arsız Ölüm Dirmit’ adlı tiyatro oyununa yakından bakalım. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Latife Tekin’in aynı adlı romanından uyarlanan oyun tek kişilik bir dev gösteri. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Nezaket Erden’in Dirmit karakterine ve hikâyede geçen çoğu karaktere hayat veriyor. Sahnede devleşiyor. Uzun yıllardır bağımsız olarak sergilediği oyun, Dirmit kızının aile içindeki yalnızlığını ve hayal gücünü anlatıyor. Köyden kente göçün geniş bir aile üzerindeki etkisini zaman zaman komik zaman acıklı bir şekilde hissettiriyor. Dirmit kız yeri geliyor annesi, babası, yengesi, ilk sevdiği kişi oluyor. Toplumsal olarak yaşanılan dönüşümü bir aile üzerinden anlatıyor. Nezaket Erden ve eşi Hakan Emre Ünal yüksek lisans yıllarından itibaren bu oyunu sergiliyor. Erden oyunun ilk baş bir ödev çalışması olarak ortaya çıktığını belirtiyor. Sonrasında ise yazar Latife Tekin ile yapılan uzun görüşmeler üzerine izin alındığını ve daha geniş bir kitleye ulaştığını belirtiyor. İstanbul’da oyunlar genellikle Moda Sahnesi’nde gerçekleşirken farklı sahnelere de konuk oluyorlar. Oyunu merak ettiyseniz ve görmeyi düşünüyorsanız 5 Şubat’ta 16.00 ve 20.30 seanslarında izleyebilirsiniz.
‘Ben-Sen-Onlar’ kolektifliği işaret ediyor
İstiklal’de bir diğer durağımız ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ sergisi. Meşher Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergi, yaklaşık 1850–1950 arasında Türkiye’de yaşamış ve yaratmış sanatçı kadınların eserlerinden bir seçkiye yer veriyor. Heykel, resim, fotoğraf olmak üzere çeşitli çalışmaların yer aldığı serginin amacı göz ardı edilen kadınların kolektif olarak bir araya gelmesini amaçlıyor. Üç kata yayılan sergide adı duyulmayan birçok kadın sanatçının çalışmaları yer alıyor. Adı duyulmamış olmaları onların eserlerini anlamsız mı yapıyor? Hayır belki de daha anlamlı yapıyor. Herkesin kendini, işini, yaptığı iyiliğe kadar göstermenin popüler olduğu bir dönem algısı için belki öyle. Ama yaşamın içinde adı bilinmeyen, fark edilmeyen her kadın kendi mücadele içerisinde, kendi dünyasının eserini bir şekilde oluşturuyor. ‘Ben-Sen-Onlar’ sergisi de bu kolektifliği işaret ediyor. İşaret ettiği noktayı Mubi Türkiye iş birliğiye bir adım öteye taşıyor. Serginin bakış açısına uygun seçilen 12 filmden oluşan seçkiyi sinemaseverler Mubi’den ücretsiz olarak 31 Mart 2022’ye kadar izleme şansları bulunuyor. Farklı iş birlikleri içinde bir örnek oluşturuyor.
Yolunuz düşerse eğer…
Gitmediğim ama gitmek istediğim birkaç sergi var. Belki siz benden önce gitmeyi düşünürsünüz. Onlardan biri Refik Anadol’un Hope Alkazar için tasarladığı “Alkazar Rüyası” entalasyonunu görmeyi çok istiyorum. Haberiniz olsun ziyaret için internet sitesinden randevu almanız gerekiyor, yoksa gerisin geri eliniz boş dönebilirsiniz. Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eserlerinin sergilendiği Ara Güler Müzesi de gidilmesi planlanan duraklar arasında. Müze yeni yılın ilk sergisi “Muhtelif İstanbul”u sanatseverlerle buluşturdu. Farklı siyah beyaz İstanbul fotoğraflarının yer aldığı sergide aynı zamanda Güler’in lise zamanında hikâyelerini yazdığı defteri de sergileniyor. “Muhtelif İstanbul” sergisine yolunuz düşerse haberiniz olsun girişler ücretsiz! 🙂