Sosyal medya uyumuyor, sosyal medya durmuyor, hızına yetişilmiyor. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden ilgi duyduğumuz alanları ve isimleri takip etmeye çalışsak da zaman zaman sosyal medyanın hızına yetişemeyebiliyoruz. Sizler için derlediğimiz bu sayfada, kültür ve sanata dair son günlerde sosyal medyada ne konuşulmuş, kimler neler paylaşmış okuyabilirsiniz.☺
Ne kedisiz ne kitapsız
Türk televizyonlarının başarılı isimlerinden sunucu ve haberci Pelin Çift’ten Dünya Kediler Günü’nde yüzümüzde tebessüm oluşturacak bir paylaşım geldi. Hepinizin bildiği gibi 17 Şubat tarihi Dünya Kediler Günü olarak kutlanıyor. Can dostlarımızla ilgili birbirinden çeşitli etkinliklerin yapıldığı bu günde de sosyal medyada bol bol kedili paylaşımlar görmekteyiz. Ve edebiyat… Türk ve Dünya edebiyatındaki birçok esere ilham kaynağı olan kediler, bizleri birçok kitabın başkahramanı olarak karşılıyor. Kitaplar ve kediler adeta çok sıkı dostlar gibiler. Her ikisi arasında görünmez bir bağ var desek yanlış olmaz. Televizyon programlarından yakından tanıdığımız başarılı isim Pelin Çift de bu bağın farkında olan ve sempati duyanlar arasında. Kişisel Instagram hesabı üzerinden Dünya Kediler Günü’ne özel yaptığı paylaşımda “ne kedisiz ne kitapsız” diyerek her ikisinin de hayatında büyük önem arz ettiğini, çok sevdiğini ve bu iki olgunun birbiriyle kuvvetle bağlı olduğunu gösterdi. Takipçileri tarafından beğeni ve yorum yağmuruna tutulan paylaşım hepimizin yüzünde tebessüm oluşturdu.
“İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” okuyucularıyla buluştu
Günümüzün en önemli tarihçilerinden ve yazarlarından biri olan İlber Ortaylı’nın yepyeni kitabı “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” okuyucularıyla buluştu. Türk tarihine ve insan hayatına dair eserleri kaleme alan Ortaylı’nın hemen hemen her kitabı büyük kitleler tarafından ilgi görüyor, üniversitelerde, kitap fuarlarında ve özel etkinliklerde organize edilen imza günlerinde uzun kuyruklara sebep oluyor. Sevgili İlber Ortaylı, eserlerine bir yenisini daha ekledi ve okurları için bir yol açma, kendini inşa etme ve toplumu ayağa kaldırma rehberi olması adına “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” kitabını kalem aldı. Yeni kitabın heyecanını kendisi de fazlasıyla yaşayan yazar, sosyal medya hesabından bu durumu takipçileriyle paylaştı. Kitabın sayfalarını heyecan dolu gözlerle inceledikten sonra okuyucularına birkaç cümle ile çağrıda bulunan İlber Ortaylı; “ilk dokunuşun heyecanı ve okura sesleniş…” notunu düştü.
“KLONDIKE” ödüle doymuyor
Yönetmenliğini başarılı kadın yönetmen Maryna Er Gorbach’ın üstlendiği, yapımcılığını ise Esenler Belediyesi Sinema Akademisi eğitmenlerinden Mehmet Bahadır Er’in yaptığı “KLONDIKE” filmi, Berlin Film Festivali’nden üst üste ödüller aldı. TRT ortak yapımlarından biri olan film, kalitesi ile dünya çapındaki sinemaseverlerden büyük ilgi görüyor. Berlin Film Festivali’nde ise “Ekümenik Jüri Ödülü” ve “Audience Award/Seyirci Ödülü”ne layık görülen filmin ekibi, haklı bir gurur yaşıyor. Maryna Er Gorbach, Instagram hesabı üzerinden ödülü elinde tuttuğu kareyi paylaşarak sevincini takipçileriyle paylaştı.
Düşünmeye zahmet ve gayret etmek gerekir
Bildiğiniz üzere 7. Üsküdar Kitap Fuarı, 19-27 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. Yüzlerce yayınevi ve yazarın katılım gösterdiği fuara edebiyatseverlerin ilgisi hayli fazlaydı. Her yaş grubundan ve her kesime hitap eden kitapların bulunduğu fuarda, okuyucular ilgiyle takip ettikleri yazarlarla da birebir konuşma ve imzalı kitaplarına sahip olma şansı elde etti. Mustafa Şen de kitap fuarında yer alan ve okuyucularıyla buluşan yazarlar arasındaydı. Adeta insanoğluna bir çağrı, zihinlere bir sesleniş amacıyla yazdığı “Zihin Çizgileri” kitabını hem ilgilileri için imzaladı hem de fuarda keyifli vakit geçirdi. Okurlarıyla sohbet esnasında çekilen bir fotoğrafını Twitter hesabından paylaşan Mustafa Şen, içinde gizli bir mesaj da barındıran şu cümleleri not düştü: “Tabii ki, onlarca metre uzayan okuyucu kuyrukları yoktu ama zihin çizgileri sonsuza uzayan birileri vardı işte.”
Radyo candır, dinleyici candır
Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Radyonun Yıldızları Ödül Töreni, bu yıl üçüncü kez gerçekleşti ve muhteşem bir geceye sahne oldu. 13 Şubat Dünya Radyo Günü’ne özel düzenlenen organizasyon geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla çevrim içi gerçekleşmişti. Bu yıl ise yüzbinlerce kişinin katıldığı halk oylaması sonucunda, 13 Şubat akşamı muhteşem bir ödül töreni düzenlendi. Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen gecede, radyo ve müzik camiasının önde gelen isimleri ve radyoya gönül vermiş çok sayıda isim katılım sağladı. Birçok kategoride ödüller sahibini buldu ve kazanan isimler başarılarını sosyal medyada da paylaşmayı ihmal etmedi. “Yılın En İyi Erkek Radyo Programcısı” ödülünü kazanan Alem FM’in başarılı programcısı Serdar Gökalp, Instagram üzerinden yayınladığı fotoğrafta yine kendine has cümleleriyle mutluluğunu takipçileriyle paylaştı. “Dünya Radyo Günü’nde en iyi radyocu seçilmek” diyen Serdar Gökalp, “Radyo candır, dinleyici candır.” cümlesiyle hem mesleğine olan hem de dinleyicilerine olan sevgisini de belirtmeden geçememiş.
Rumeli türkülerinin güçlü sesi aramızdan ayrıldı
Rumeli türküleri denince akla gelen ilk isimlerden biri olan usta sanatçı Arif Şentürk, 81 yaşında hayata veda etti. Müzik hayatı boyunca toplam 12 albüm yapan Şentürk, anavatan Balkan/Rumeli coğrafyasından derlediği, “Deryalar”, “Ramize” ve “Safiye” gibi türkülerle hepimizin hafızalarında yer etti. Vefatı üzerine sanat camiasından birçok isim başsağlığı mesajı yayınlarken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da kişisel Twitter hesabından taziye mesajı yayınladı. “Aman Bre Deryalar türküsünü dinlerken artık gönül sızımız daha da ağırlaşacak.” diyerek üzüntüsünü dile getiren Ersoy, unutulmaz isme bu satırlarla veda etti. Ben de duayen isme Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.