Kütüphaneler bütün aile fertlerinin dikkatini çekmeli

4 dakikada okunur

Kütüphanelerin artık bütün aile fertlerinin ilgisini çekecek özelliklere sahip olması lâzım. Yani oraya gelen çocuk akşam kütüphaneye gittiğinde orada bilgisayar da olacak, çocuklar ve büyükler için kitap da olacak. İnsanın meşgaleleri, ilgi alanları çok değişik ve çeşitlidir. Onun için belediyelerin de bir kütüphane kurması lâzım. Çünkü akşam gelen birisi oraya gider, okur okuma alanlarında. Bir Kültür Bakan yardımcısına tavsiyede bulundum. Bütün orada binlerce kişinin oturduğu büyük siteler ve parklar var. Ondan sonra alışveriş merkezi var. Onun içinde bir buluşma alanı olacaktır. Oraya kitap almaya gelenler olabilir. Bir de akşamleyin oraya kitap okumak için gelebilirler. Artık insanlar orada tanışırlar, aynı merakı paylaşırlar, birbirine kitap alır ya da verirler. Yani insanî münasebetleri gelişir. Kültürel organizasyonlar yapar. Bunun için mutlaka bir galeri olması lâzım. Hem orada resimler sergilenecek hem de bu vesileyle orada oturanlar bir ünlü ressamın resmini tanıyacaktır.
Belediyelerin çıkardığı kitaplar ne yazık ki kitapçılarda bulunamıyor. Kitapçılarda böyle bir bölüm yok. Ancak onu bileceksiniz de internetten alacaksınız. Bu bakımdan da bu çok uzun bir yol. Bence gerçekçi bir yol değil. Ama buna karşılık kitap fuarlarına katıldığınızda başkaları o kitabı görüyor, alıyor ve sizin belediyenizin işlerini tanıyor. Çünkü bir kere her yerel yönetimin birinci işi bulunduğu yerin tarihini yazmak.
• Nasıldır?
• Nedir?
• Nereden nereye gelmiş?
• Neleri var?
• Hatta varsa oranın meşhurları kimlerdir?
Yani bunun gibi bir çalışma yapmak lâzım ve kitap fuarlarına mutlaka katılmak lâzım ki oraya giden binlerce kişi onu görsün ve alsın.
Ama kültür işleri müdürlükleri kütüphane kurmalı. Orada oturan sakini, vatandaşları ve gençleri oraya çekmeli. Hatta evlere bir bilgi göndermeli. Antalya’da benim adımı taşıyan bir kütüphane açıldı (Doğan Hızlan Kütüphanesi). Onlar evlere “kitap okuyor musunuz, okumak istiyor musunuz?” diye kâğıt gönderiyorlar. Yani vatandaşlarla kitabın da bağını kurdu.
Sadece belediye hizmetleri açısından değil kültür açısından da desteklemelerini ve orada yaşayanların kültürel ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekiyor. Çünkü devlet bütün illere, belde ve ilçelere gücünü gösteremez. Bu kadar net ama orada olan belediye başkanı ve belediye yetkilisi, yani yerel yönetimler orada kütüphane açmalılar, toplantılar yapmalılar ve sinema salonu yapmalılar. Böyle olduğu için herkes bulunduğu semtte ve bulunduğu yerde bundan istifade etmek istiyor.

Önceki Yazı

Küresel salgında müzeler ve kütüphaneler

Sonraki Yazı

“Çağrı”nın sırrı ne?

Son Yazılar

YKY’de son çıkanlar

Yapı Kredi Yayınları eylül ayında birçok yeni kitap çıkardı. Yapı Kredi Yayınları’nın çıkardığı bu kitaplara gelin