Litros Sanat’ın yeni sayısında sanat ajandasında; manevi doyuma ulaşmamızı sağlayacak “Kâbe Örtüleri ve Kâbe Yolunda Hatıralar Sergisi”ne ardından AKM’de “Kutsal Risalet” Mushaf-ı Şerif Sergisi’ne ve Ramazan ayına hitap eden ezgileriyle “Rahmetin Sadası” konserine gidiyoruz.
Ramazan’ın gelişiyle birlikte İstanbul’un kültür sanat rotası da Ramazan’ın ruhuna göre çevrildi. Klasikleşmiş olan “nerede o eski Ramazanlar?” sözünü illaki duymuşsunuzdur, iyisiyle kötüsüyle bizim olan dünü yad etmek için söyleriz. Aslında değişen bir şey yok Ramazan yine aynı Ramazan değişen bizleriz. O özlediğimiz Ramazan ruhunu geri getirmek de bizlerin elinde. Evet o eski Ramazanlar yok belki de ama kaç yıl geçerse geçsin hissettirdiği o manevi haz yerini koruyor.Sanat ajandamı oluştururken içerisinde bulunduğumuz bu kutsal ayın kültür sanat etkinliklerine yer verdim.
“Kâbe Örtüleri ve Kâbe Yolunda Hatıralar Sergisi”
Esenler Belediyesi tarafından Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat merkezinde sergilenen koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın 30 yıl boyunca oluşturmuş olduğu “Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar” sergisi Kabe hasreti çekenlere sihirli bir kapı aralıyor adeta. Sergi salonuna giriş yapmanızla birlikte gül kokusu ve hac sırasında ihrama girildiğinde okunan “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” duası ziyaretçileri karşılıyor. 300’den fazla eserin bulunduğu sergide dolaşırken manevi huzurun verdiği tatminin yanı sıra tarihin izlerini ruhunuzda hissediyorsunuz. Sergide; 1600 yılından kalma kabe örtüsü, 1900’lü yılların başlarında Hicaz’dan İstanbul’a gönderilen ve hacıların yanlarında hediye olarak getirdikleri Kâbe ve Hac hatıraları, Kral Abdülaziz zamanında Mekke’de son kez üretilen örtüler arasında yer alan kırmızı renkli ipek örtü parçası, günümüzde çok az örnegi bulunan Mescid-i Nebevi hattatı olarak bilinen Abdullah Zühdi Efendi tarafından hatları yapılan örtü gibi nadide parçalar bulunuyor. Osmanlı’da her yıl Kabe örtüsünün gönderilme seremonisi olan Surre Alayları da belge ve eşyalarıyla anlatılıyor. Bekir Kantarcı’nın koleksiyonunda Kabe’nin yanı sıra Peygamber efendimize ait özel günlerde bereketlenmek için cemaate çıkarılan Sakal-ı Şerif ve Medine-i Münevvere mescidinde kabr-i şeriflerinin duvarlarını süsleyen 350 yıllık Ravza Örtüsü parçası bulunuyor. Serginin son kısmında ise 19. yüzyıla ait Kabe özlemini yansıtan tasvirli yağlı boya, cam altı tablolar ve Kabe minyatürlü ahşap hilyeler de sergilenen nadide parçalar yer alıyor. Sergi 1 Mayıs tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Ruhumuzu “Rahmetin Sadası” ile doyuruyoruz
İftarda karnımızı doyurduktan sonra ruhumuzu da İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nun “Rahmetin Sadası” konseriyle doyuruyoruz. Ramazan ayının manevi havasına hitap eden konserde dini eser formunda olan ilâhi, kaside, nefes, durak ve tasavvufî ezgiler taşıyan eserleri yer alıyor. Eşsiz ezgileriyle dinleyicileri mest ederken, neyin huzur veren dinlendirici melodisi içimi manevi bir huzur ile doldurdu. Ramazan’ın ruhuna hitap eden duraklar, tasavvuf’un kalbine götüren nefeslerle eşsiz bir müzik ziyafeti sunan İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu dinleyicilere huzur dolu dakikalar yaşattı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen konsere gelmişken yine AKM’nin ev sahipliği yaptığı “Kutsal Risalet ”Mushaf-ı Şerif Sergisi” ne rotamı çeviriyorum.
Abbasi Mushaflarından Osmanlı Mushaflarına kadar uzanan bir dünya
Ramazan ayı vesilesi ile ilk kez ziyaretçiyle buluşan “Kutsal Risalet” Mushaf-ı Şerif Sergisi’nde, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı yazma eser kütüphanelerinde bulunan 70’ten fazla Mushaf-ı Şerif bulunuyor. Abbasi mushaflarından Osmanlı mushaflarına kadar uzanan bir dünya adeta Osmanlı dönemi sanatçılarının hazırladığı Mushaf-ı Şeriflerin yanı sıra Abbasilerin kûfî hatla yazılmış mushaflarını, Gazneli, Selçuklu, İlhanlı el yazmalarını ve Safevi, Memlük, Hint ve Mağrib coğrafyalarına ait daha önce hiç sergilenmemiş Mushaf-ı Şerifleri sergide görmek mümkün. Tüm eserlerin birbirinden kıymetli olduğu sergide Nuruosmaniye Kütüphanesi’nin koleksiyonunda bulunan ve altın kullanılarak parşömen üzerine kûfî hatla yazılan “12 Asırlık Kadim Mushaf-ı Şerif” serginin en nadide parçası.
Binlerce yıllık el yazması Kur’an-ı Kerimlerin süslemelerinde kullanılan pigmentler, cilt teknikleri ve eski onarımlarına dair gizli özellikleri keşfedeceğiniz sergide aynı zamanda hat ve tezhip sanatının geçmişten günümüze kadar olan yolculuğuna tanıklık ediyorsunuz. İslam sanatının haritası desem bu sergiye çok da abartmış olmam sanırım. Sergi Ramazan ayı boyunca ziyarete açık olacak.
Yolunuz Düşerse
Konser: Anadolu’nun Kayıp Şarkıları / CRR – 30 Nisan Cumartesi 21.00
Tiyatro: Kürk Mantolu Madonna / Sahne 74 – 1 Mayıs Pazar 20.00
Sergi: Land of Dreams/ Dirimart Galeri
Konser: Leyle-i Kadir Konseri / Galata Mevlevihanesi – 27 Nisan Çarşamba 21.00