Sanat iyilik için olmalı!

17 dakikada okunur

Merve YILMAZ ORUÇ

Evrensel bir değer olan sanatın daha geniş kitlelere yayılması, genç sanatçıların eğitimlerine ve üretimlerine destek olmak ve Türk sanatçıların uluslararası platformlarda görünürlüğüne katkıda bulunmak amacıyla yola çıkan İyilik İçin Sanat Derneği, bu doğrultuda birçok çalışma yapıyor. Pasajda Bir Yıl, Anadolu’dan İzlenimler, Atölye Cer, Alenen Sanat, Sanat Elçileri gibi sürdürülebilir projelere hayat veren Dernek, sanatın her alanında projeler üretmeye çalışıyor. İyilik İçin Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selin Bozkurt yaptıkları çalışmaları Litros Sanat’a anlattı.
İyilik İçin Sanat derneği nasıl ve ne zaman kuruldu?
“İyilik İçin Sanat Derneği” güzel bir tesadüfle Leonardo da Vinci’nin doğum gününe denk gelen 15 Nisan 2016 tarihinde daha geniş kitleleri sanatla buluşturmak ve toplumun her kesimini kucaklayan projelere imza atmak amacıyla kuruldu. Türkiye’de sanatı anlamak, tanımak ve yayılımına katkıda bulunmak adına genç sanatçıların üretimlerine destek oluyoruz.
Bu sanatçılara nasıl ulaşıyorsunuz?
Her proje için belirli dönemlerde açık çağrılar yapıyoruz. Aynı zamanda üniversiteler ile iletişim halindeyiz. Değerli hocalarımızın yönlendirmeleri ile de birçok genç sanatçı ile bağ kurma fırsatı yakalıyoruz. Bunların yanı sıra kendileri de derneğimiz web sitesini takip ederek bizlere ulaşabiliyor.
Derneğin ismini nasıl koydunuz? Sizce sanat iyilik için mi olmalı?
Yolumuza 15 Mayıs 2015 tarihinde Magnum Opus sanat platformu olarak başladık. O dönemde hedefimiz, ülkemizi uluslararası platformlarda temsil eden sanatçıları yakından tanımak üzere atölye ziyaretleri gerçekleştirmekti. Bu ziyaretler neticesinde sanatçıların sanatsal alanındaki gelişmelerini, çıktıkları bu yolculuktaki zorlukları dinleme fırsatımız oldu. Aldığımız geri bildirimler doğrultusunda genç sanatçıların hem sanat üretimlerine katkıda bulunmak hem de onların yurt dışındaki önemli sanat ortamlarını ziyaret etmelerini destekleyecek bir proje geliştirmek istedik. Bu yüzden İyilik İçin Sanat Fonu oluşturduk. Bu çerçevede Mimar Sinan Üniversitesi’nden çeşitli disiplinlerden 5 sanatçıyı New York, Paris, Londra, Barselona ve Floransa’ya gönderdik. Bu ziyaretlerle sanat camiasından çok iyi geri dönüşler aldığımız için yolumuza dernek olarak devam etmeye karar verdik. Derneğin adını da İyilik İçin Sanat Derneği olarak belirledik. Soruya gelecek olursak sanat, iyilik için olmalı. Kafanızı yoğun iş ve gündelik hayat içerisinden farklı bir yöne çevirerek mola vermek kendinize yaptığınız en önemli iyilik. Aynı zamanda aldığınız bir sanat eseriyle de bir sanatçıya iyilik yapmanızı sağlıyor. Bu üretimi destekleyerek, onun yeni işler yapmasına vesile oluyorsunuz.
Dernek kapsamında bugüne kadar neler yapıldı? Sanatın hangi dallarında etkinlikleriniz oluyor?
Öncelikle her hafta düzenli olarak organize ettiğimiz sanatçı atölye ziyaretlerinden bahsetmeliyim. Her çarşamba günü gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerde Türkiye’de yaşayan sanatçıların atölyelerine konuk olarak ürettikleri işleri kendi ortamında deneyimlemiş, sanatçıyı yakından tanımış ve eserleri ile bağ kurmuş oluyoruz. Çarşamba buluşmalarımız 340 haftadır düzenli bir şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra Pasajda Bir Yıl, Anadolu’dan İzlenimler, Atölye Cer, Alenen Sanat, Sanat Elçileri gibi sürdürülebilir projeler hayata geçirdik. Aynı zamanda önemli birçok çağdaş sanat fuarına katıldık. İyilik İçin Sanat Derneği olarak sanatın her alanını sahiplenmeye özen gösteriyoruz.
“Biz sanatın galeri ve müzeler ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyoruz”
Bu projeler çatısı altında neler yapıyorsunuz?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden yeni mezun olmuş, üretmek için atölye ihtiyacı olan sanatçılara bir sene boyunca Prof. Dr. Nedret Sekban ve sanatçı Aslı Özok yürütücülüğünde bütün masraflarını karşılayarak destek verdiğimiz “Pasajda Bir Yıl” projesini hayata geçirdik. Bu projeyle Türkiye güncel sanatına 264 adet resim kazandırdık. Bu yıl dördüncü senesine giren projenin Türkiye’deki bütün güzel sanatlar fakültesi mezunlarının başvurusuna açılmış olduğunu da belirtmek isterim.
Ardından Anadolu’da güzel sanatlar fakültelerinde okuyan öğrencileri İstanbul’daki güncel sanat ortamı ile tanıştırmak üzere yürüttüğümüz “Anadolu’dan İzlenimler” projesi gerçekleştirdik. Genç sanatçıların eğitimini desteklemeyi amaçlayan proje bağlamında öğrencilerin ziyaretlerinin ardından iki ay içerisinde ürettikleri birer eser Anadolu’dan İzlenimler sergisi bağlamında sanatseverlerle buluşuyor. Derneğimiz bu proje ile Anadolu’daki 24 ilin Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 72 öğrenciyi İstanbul’da sanat ortamı ile buluşturmuş oldu. Projemiz üçüncü dönem sanatçıları ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Biz sanatın galeri ve müzeler ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesileyle Ege Yapı ile iş birliğine giderek “Atölye Cer” projesini gerçekleştirdik. Ege Yapı’nın seçkin sanatçıların bir araya gelerek sanat eserleri üretebilmeleri için Atölye Cer adı ile tahsis ettiği alan, tamamen modern ve özgür bir çalışma alanı sağlıyor. Sanatçılara 2 yıl boyunca çalışma mekânı sunan proje, genç ve yetenekli 17 sanatçının faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Şu an orada devam eden bir sergi var.
Alenen Sanat projesi de yeni çalışmalarınızdan…
Akasya Kültür Sanat iş birliği ile Alenen Sanat projesini hayata geçirdik. Alenen Sanat projesi kapsamında yeni nesil sanatçıların keşfedilmesini ve tanıtılmasını amaçlıyoruz. Resimden heykele, dijital sanatlardan enstalasyona çeşitli alanların bir arada değerlendirildiği multidisipliner sanat projesi olan “Alenen Sanat” 19 genç sanatçının katılımı ile gerçekleştiriliyor.
Bir sertifika programınız da var. Bu programa kimler başvuru yapıyor?
Türkiye’de ilk defa, Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM), İyilik İçin Sanat Derneği ve Artkolik Sanat ve Eğitim Platformu iş birliği ile hayata geçirilen bu proje, kültür sanat alanında uluslararası normlara uygun içeriklerle, öncü isimlerin katıldığı sertifika eğitim programı sunuyor. Geçtiğimiz sene hayata geçirilen Sanat ve Kültür Disiplinleri Sertifika Programı çok yoğun ilgi ile karşılaşmıştı. Bu vesile ile bu sene sertifika programının ikinci dönemini ocak ayında tekrar faaliyete geçirdik. Dileyen herkes başvuruda bulunabiliyor.
Sanat rotaları oluşturacağız
Önümüzdeki dönemde dernekle ilgili hayalleriniz, beklentileriniz neler?
İyilik İçin Sanat Derneği olarak Türkiye’yi kucaklamak adına ülke genelinde projeler gerçekleştirmenin hayalini kuruyoruz. Bunlardan bir tanesi de Urla bölgesinde yakın dönemde hayata geçireceğimiz altyapı çalışmalarını geçen sene başlattığımız Urla Sanat Rotası projesi. Bunun gibi sanat rotalarının oluşturulması ve turistlere yönelik tüm Türkiye’nin değerlerini ortaya çıkaracak bir sanat haritası yapılmasını çok önemsiyoruz.
Öte yandan kendi sektöründe lider olan ve sanata değer katmaya gönüllü markaların çoğalmasını arzu ediyoruz. Bu destekler sanatçıların sanat üretimleri için çok kıymetli. Bir diğer hayalimiz ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB desteğiyle gerçekleştirmek istediğimiz, İyilik İçin Sanat Derneği’nin bugüne kadar ziyaret ettiği ve atölyelerinde işlerini üreten sanatçılardan oluşturduğu koleksiyonu sergilemek için bir bina ayrılması. Biz eğitimlerimizi de oluşturacağımız bu mekânda gerçekleştirmek istiyoruz.
Elçilerimiz dalga dalga büyüyecek
Geçtiğimiz aylarda “Genç Kadın Sanatçıların Yerel Kültür Politikası Gelişimine Katılımını Teşvik Etme” projesi başlatmıştınız… Bize ondan da bahseder misiniz?
Sanat Elçileri adını verdiğimiz çok değerli bir proje… İyilik İçin Sanat Derneği olarak, İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu ile görüşmelerimiz neticesinde “Genç Kadın Sanatçıların Yerel Kültür Politikası Gelişimine Katılımını Teşvik Etme” projesi kapsamında başvurduğumuz hibe destek programına katılmaya onay aldık. Geliştirdiğimiz projede Van, Erzurum, Diyarbakır, Mardin, Mersin, Nevşehir ve Sivas illerini kapsama alanımıza aldık. Kadınların sanat dünyasındaki yerinin çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Bu illerdeki genç kadın sanatçıların yerel kültür politikalarının oluşturulmasına katılımlarının teşvik edilmesi ve eğitimlerle altyapılarının güçlendirilmesini amaçladık. Proje kapsamında seçilen genç sanatçılar İstanbul’da konunun uzmanlarından “Eğitmen Eğitimi” aldılar. Daha sonra geldikleri illere dönerek İyilik İçin Sanat Derneği’nin gözetmenliğinde bir nevi sanat elçisi olarak 15 kadın sanatçıya sanat elçisi eğitimi verecek. Sanat elçilerinden eğitim gören 15 kadın sanatçı da bu eğitimlerin ardından sanat elçisi olacak ve sanat ortamının gelişimine katkı sağlayacak.
Özellikle sanata ulaşamayan ya da imkânı az olan illerdeki sanatçıların gelişimine katkı sağlanması adına çok önemli bir proje. Sanat Elçileri sanata bakışı nasıl değiştirecek?
Dezavantajlı bölgelerde sanat üretimi hiç beklenmedik kadar üst düzeyde gerçekleşebiliyor. Hem de bir noktada çok kısır bir döngü içerisinde kalabiliyor. Sebebi, üretmeye son derece gönüllü bunu büyük bir tutkuyla yapanların var olması. Bu arkadaşlarımızın varlığını biz Anadolu’dan İzlenimler projemizle fark ettik. Bu projeyi bir adım ileri götürmek için uluslararası fonlara, hibe destek projelerine başvurmaya başladık. Çünkü bu bölgelerde gerçekten kendisini çok yalnız hisseden, yeri geldiğinde ailesi tarafından desteklenmeyen ve maddi koşulları çok kısıtlı olan pek çok arkadaşımız olduğunu öğrendik. Burada en önemli nokta onların hayalleriydi. Dolayısıyla biz çok şanslıyız ki kendileriyle bu yola koyulduk. Arzumuz bunun dalga dalga yayılması ve tüm Türkiye’yi kucaklaması. Maksadımız, sanatçılarımızın kendi bölgelerindeki kültür sanat politikalarını en doğru şekilde uygulama konusunda onları desteklemek.

Önceki Yazı

İnsanoğlunun Vazgeçilmez Bir Parçası Olarak Kitaplar

Sonraki Yazı

Dijital Platformlarda her an her şey olabilir

Son Yazılar