Türk Cam Sanatını Dünyaya Tanıtan Mekân

/
2 dakikada okunur

Türk cam sanatının dünyaya tanıtılması amacıyla kurulan Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Selçuklu’dan Osmanlı döneminin sonuna kadarki dönemden bin 500 eseri sanatseverlerle buluşturuyor.

Toplam 390 dönüm arazide, yaklaşık 3 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan müze, adını Osmanlı dönemindeki Beykoz Cam ve Billurât Fabrika-i Hümayunu’ndan alıyor. Sultan Abdülaziz tarafından vezirlik görevine getirilen Abraham Paşa tarafından inşa ettirilen müze, 12 tematik bölümden oluşuyor.

Modern müzecilik kriterleri göz önünde bulundurulan müzede, Memluk kandilleri, Osmanlı revzenleri, Avrupa camları, cam bahçe, kristal piyano ve Sultan II. Mahmud’un renkli camlarla bezeli saltanat arabası da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Müzede, cam sanatıyla ilgili kütüphane de oluşturuldu. Türkçe başta olmak üzere yabancı dilde 600 eserin yer aldığı kütüphane, süreli sergi alanı, çocuklara yönelik eğitici atölyesi, seçkin lezzetler sunan kafesi ve cam eserlerin satışa sunulduğu hediyelik eşya ofisi de hizmete açıldı. Müze alanı içerisinde bulunan ormanlık alan, 117 farklı ağaç türüne ev sahipliği yapması bakımından botanik müze özelliği taşıyor. Müze, Covid-19 tedbirleri çerçevesinde 12 Nisan’dan itibaren hafta için her gün saat 09.00 ile 18.00’de ziyaret edilebilecek.

Önceki Yazı

Bayburt’un Sıra Dışı Müzesi

Sonraki Yazı

Teknoloji Devleriyle Çalışmak Çok Zor

Son Yazılar