Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerle yüzyılın felaketini yaşadı. Felaketin ardından, devlet, millet el ele 10 ili ve 15 milyon vatandaşımızı etkileyen depremin yaralarını sarıyor. Tiyatrolar, bu sefer perdelerini dayanışma için açtı. “İyileşmek İçin Sahnedeyiz” isimli oyunlardan elde edilen gelirler deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine gidecek. “Gülümseten Tır”, kapsamında düzenlenen “Hikaye ve Masal Gecesi”nden elde edilen gelir de depremzede çocukların yüzünü güldürecek.
Asrın felaketinin üzerinden bir ay geçti. Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler Türkiye’yi yasa boğdu. Geride acı ve hafızlara kazınan o görüntüler kaldı. Depremden kısa süre sonra tüm Türkiye yaraları sarmak için seferber oldu. Devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar kimi zaman arama kurtarma çalışmalarında, kimi zaman da depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Yaşadığımız bu felaketin acılarını kısa sürede telafi edemeyeceğiz. 10 ili ve yaklaşık 15 milyon vatandaşı etkileyen bu felaketi önümüzdeki yıllarda da konuşacağız. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın da sadece bu aylarda değil önümüzdeki yıllarda da yanında olacağız. Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz ve kazandığımızı onlarla paylaşacağız. Yardım seferberliğini uzun vadede devam ettireceğiz. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için de evlerimizi dağlara yapacak ve malzemeden çalmayarak, insan canını önceleyeceğiz. Bu depremden çıkardığımız dersler hayli fazla anlaşıldığı üzere….
Depremde, Türkiye’nin birbirine nasıl kenetlendiğini de yardım seferberliklerini de unutmamak gerek. Biz çok güzel bir milletiz. Normalde bu sayfada kültür ve sanat haberlerini verirdik. Şimdi de kültür ve sanat camiasının depremzede vatandaşlarımız için düzenlediği etkinliklerden bahsedeceğiz. Sanat camiası da bu süreçte depremden etkilenen vatandaşlarımız için kenetlendi.
İyileşmek için sahnedeler
Arsız Kumpanya ve T1 Yapım Sanat öncülüğünde 16 tiyatro ekibinin bir araya geldiği “İyileşmek İçin Sahnedeyiz” isimli organizasyonda 10-25 Mart tarihlerindeki oyunlar depremden etkilenen vatandaşlar için oynanacak. Kampanya kapsamında elde edilecek bilet geliri İyilik Melekleri Derneği’ne bağışlanacak. Etkinlik kapsamında oynanacak oyunlar ise şöyle; “Harika Şeyler Listesi”, “Ceviz Ağacı”, “Dublörün Hikayesi”, “Kelepçe Kullanma Kılavuzu”, “Mahkumlar”, “Ne Evet Ne Hayır”, “Fobos”, “Küçük Bir Rica”, “Hayaller Müzesi”, “Sanki Hiç Unutmayacakmış Gibi”, “Herkes Kocama Benziyor”, “N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hali”, “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler”, “Yok Olma Çağı”, “Her Şey Gözümüzün Önünde Oldu”, “HooP Gitti Kafa”, “Prima Facie” ve “Ahretlik” isimli oyunlar. 18 farklı oyun seyirci ile buluşacak, elde edilen gelir deprem bölgesinde konteyner yaşam alanı kurulması için kullanılacak.
“Gülümseten Tır” yola çıkıyor
Türkiye, depremin yaralarını sanatla sarıyor. Depremden etkilenen vatandaşlarımız için Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde “Masal ve Hikaye Gecesi” düzenlendi. Gecede Uçan Halı Sakinleri, tiyatrocu Osman Doğan, aktivist Yavuz Yiğit ve sunucu Nur Haktan izleyicilere masal, hikaye ve şiir şöleni sundu. Bu etkinliğin amacı ise oldukça anlamlıydı. Etkinlikten elde edilen gelirle depremzede çocuklara oyuncak ve kitap götürülecek. Geceye gelen izleyiciler minumum 150 TL değerinde bağış yaptı, bazı izleyiciler ise yeni alınmış kitap ve oyuncak getirdi. Gülümseten Tır mottosu ile düzenlenen etkinliğe rağbet fazlaydı.
Fahri Petek’in gözünden Paris Okulu sizleri bekliyor
Deprem hayatımızı derinden etkiledi. Yaralarımızı sarmak ise acılarımızı bir nebze olsa hafifletiyor. Bir yandan da hayat tüm akışı ile devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İstiklal’de soluklanmak için Fransız Kültür Merkezi’ne uğradım. Etkileyici bir sergi ile karşılaştım. Haber, habercinin karşısına mutlaka çıkar. Bir Paris aşığı olarak, “Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu 45- 68 Fotoğrafları” sergisini büyülenerek gezdim. Fahri Petek, biyokimya doktoru ama fotoğrafa da aşık bir isim. Paris’teki evinde adeta kültür-sanatın ağır toplarını ağırlıyor o dönem ve ünlü simaların siyah beyaz fotoğraflarını çekiyor. Kimler var peki o fotoğraflarda? Abidin Dino’dan Nazım Hikmet’e ve Yaşar Kemal’e Parisien kültüre aşık önemli isimler misafiri olmuş Petek’in. “Paris Okulu” olarak adlandırılan bu isimler Petek’in çektiği fotoğraflarla da adeta hayat bulmuş. Fahri Petek’in kızı Gaye Petek’in babasının arşivinden seçtiği 26 fotoğraf Fransa’ya dair Türk hafızasını canlandırmayı amaçlıyor. Meraklısı yolunu Fransız Kültür Merkezi’ne düşürüp bu sergiyi gezebilir.