Yaşadığımız asrın felaketinin ardından uluslararası bir dayanışmaya tanık olduk. Dünyanın dört bir yanından sanatçılar Türkiye için tek yürek oldular. Kimileri yardım kampanyaları düzenledi kimileri ise Türkiye için şarkı söyledi. Maher Zain, Yusuf İslam, Masaka Kids Africana müzik grubu, can Azerbaycan müzisyenleri, ünlü çello ustası Yo-Yo Ma ve Tunus Senfoni Orkestrası Akademisi’nden Türk Asıllı Hollandalı piyanist Karsu Dönmez’e kadar birçok sanatçı ve müzik grubu Türkiye için müzikle bir araya geldi.
Acı nedir? Acı tarif edilebilir mi? Bir de şu şekilde soralım: Bir acı ne kadar büyük olabilir? Nasıl bir acı insanları dil, din demeden umut ve gözyaşlarıyla bir araya getirebilir? Bu soruların cevapları maalesef ki 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle gün yüzüne çıktı. İki büyük deprem ve sonrasında yaşanan artçı depremler on ilimizi ve Suriye’nin kuzeyini ciddi bir şekilde etkiledi. Depremlerin ardından Türkiye’nin çağrısı üzerine uluslararası bir yardımlaşmaya da tanık olduk. Acımız ve kayıplarımız nasıl anlatılamaz ise uluslararası bu yardımlaşma da tarif edilemez. Kimileri acımızı paylaşmak adına taziye mesajları paylaştı, kimileri ise arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Sahaya inip fiili yardım yapamayanlar ise ekranlarının başında çizimlerini ve müziklerini kullanarak desteklerini gösterdi.
Yaşanan bu acı süreçte müziğin gücünü ve etkisini kederin, yasın, paylaşılmasında tekrardan görmüş olduk. Lübnan asıllı İsveçli R&B sanatçısı Maher Zain yardım çağrısının yanı sıra Türkiye’ye gelerek Kahramanmaraş’ta depremzedelere yemek dağıttı. İngiliz müzisyen Yusuf İslam da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türk ve Suriyelileri vuran bu felaketi gördüğüm için çok üzgünüm. Allah bölgedeki herkese kolaylık ve güvenlik sağlasın, ölenlerin ruhunu sonsuz huzura kavuştursun” ifadelerini kullandı. Biz de bugün biraz olsun bu kadar acı içerisinde bizlere müzikleriyle teselli veren ve yanımızda olduklarını gösteren sanatçıların bu güzelliklerini anmadan geçmek istemedik. Litros Sanat olarak ülkemiz adına yanımızda yer alan sanatçılara teşekkür ederiz.
Kardeş ülke Türkiye’nin yanında
Kardeş ülke Azerbaycan, Türkiye’nin yaşadığı asrın felaketine sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla destek verdiler. Bunlardan biri de “Yüreğim Ağlıyor” adlı bestenin sosyal medyada paylaşılmasıydı. “Yüreğim Ağlıyor” parçasını besteleyen Azerbaycan Milli Konservatuarı Rektörü, besteci Siyavuş Kerimi, Türkiye’de yaşanan depremlerin kendilerini derinden etkilendiğini söyledi. Eseri yorumlayan ses sanatçısı Zabite Aliyeva ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada hislerini; “Şarkımda da söylediğim gibi, kederine kardeş kurban. İlk günden bugüne tüm Azerbaycan halkı size dua ediyor, herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Biz sanatçılar olarak hüznünüze müzikle ortak olduk. Tek bir söz var, ‘Yüreğim ağlıyor.’ Videomu her izlediğinizde böyle düşünün ve hissedin” diyerek ifade etti.
Kamança sanatçısı Toghrul Asadullayev’de depremde hayatını kaybedenleri “Berivan” isimli türküyü seslendirerek andı. “Berivan” türküsü için “Bu şarkı, sevdiği birini kaybetmiş bir insanın ağlamasıdır” ifadelerini kullanan Asadullayev, başsağlığı dileklerini yenileyerek Azerbaycan’ın her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu ifade etti.
Daima yanımızda olan Azerbaycan’dan destek mesajları ve yardım çağrılarının hepsini vermemiz mümkün değil. Müzikleriyle, yardımlarıyla her durum ve şartta Türkiye’nin yanında olan Azerbaycan halkının bir kez daha kardeş duruşunu bu kötü günlerde de görmüş olduk.
“Masaka Kids Africana”dan destek şarkısı
Dünyanın dört bir yanından insani yardımlar, arama kurtarma ekipleri, taziye ve destek mesajlarının yanı sıra müzikleriyle de yanımızda olan yürekler var. Şimdi sizleri ufak bedenlerin taşıdığı koca yüreklerle tanıştıracağız. Ugandalı yetimlerin oluşturduğu “Masaka Kids Africana” isimli müzik grubu bu sefer Türkiye ve Suriye için şarkı söyledi. Instagram hesaplarından hazırladıkları klibi paylaşan “Masaka Kids Africana” müzik grubu Türkiye’nin on ilini ve Suriye’yi vuran depremlerde hayatını kaybedenlere olan üzüntülerini dile getirdiler.
Ünlü çello sanatçısından “Partita” yorumuyla destek
Fransa’da doğup Amerika’da büyüyen Çin asıllı çellist Yo-Yo Ma, sosyal medya hesabında Ahmet Adnan Saygun’un “Partita” adlı eserini yorumladığı kısa bir video yayınladı. Sanatçı, yaptığı paylaşımda; “Türkiye ve Suriye’deki tüm arkadaşlarımıza… Sevgimiz ve dualarımız sizinle. Bu parça, umudunu yitirmeden hayat kurtarmaya çalışan herkes için” ifadelerine yer verdi. Yo-Yo Ma’nın sanatı kadar güçlü insaniyetine ve duyarlılığına müziğiyle tanık olduk.
“Double Corde 2” konser gelirini bağışladı
Tunus Senfoni Orkestrası Akademisi tarafından düzenlenen “Double Corde 2” konserinin geliri Türkiye ve Suriye’ye bağışlandı. Tunus Kültür Bakanı Hayat Kattat’ın da iştirak ettiği konsere ilişkin açıklamada bulunan Kültür Sarayı yönetimi: “Şef Fadi Bin Osman yönetimindeki Tunus Senfoni Orkestrası Akademisi konserden elde edilen geliri, yıkıcı bir depremle zarar gören iki kardeş ülke Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere bağışladı” ifadelerine yer verdi. Tunus Senfoni Orkestrası, yardımlarının “Double Corde 2” konseri ile kalmayacağını insani ve sosyal dayanışmayı güçlendirecek konserler vermeye devam edeceğini belirtti. Tunus’un bu güzel hareketiyle kardeşliğimizi bir kez daha hatırlamış olduk. Ayrıca müziğin devam eden hayatlara fısıldadığı umutla beraber acılı yüreklerin yaralarını sardığını ve merhem olduğunu bir kez daha gördük.
Karsu’dan “Neredesin Sen?” türküsüyle destek
Kahramanmaraş merkezli depremde akrabalarını kaybeden Türk asıllı Hollandalı piyanist ve besteci Karsu Dönmez, depremde kaybettiği kuzeninin, kendisine ulaşamayınca telefonuna, “Neredesin sen?” diye sesli mesaj bıraktığını anlattı. Aslen Hataylı olan Karsu bu nedenle kuzeni ve depremde kaybedilenler anısına Hollanda’nın deprem destek yayınında Neşet Ertaş’ın “Neredesin Sen?” türküsünü seslendirerek izleyenlere duygu dolu dakikalar yaşattı.
Ülkece yaşadığımız asrın felaketinde ulusal ve uluslararası müzisyenlerden yardım desteği ve konserleri, başsağlığı dileklerine tanık olduk. Doğu’dan Batı’dan birçok sanatçının müzikleri ve duruşlarıyla gösterdikleri insani tabloların bizdeki karşılığı tarif edilemez.