Litros Sanat Ajandası olarak kültür sanat etkinliklerindeki kıymetli seçkileri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Sanat Ajandası’nda bu hafta Bozlu Art Project’te sergilenen ‘Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler’ sergisi, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2023- 2024 yılı sezon açılış konseri ‘Muhayyer’, İş Sanat’ın genç müzisyenleri teşvik etmek amacı ile yaptığı ‘Parlayan Yıldızlar’ konseri var. Pera Müzesi’nin düzenlediği öğrenme atölyeleri de Sanat Ajandası’nın yeni sayısında sizlerle.
Sanat Ajandası her sayıda sizlere İstanbul’daki kültür sanat etkinliklerinin haberini veriyor. Ünlü kebapçılardaki “yemediğimi yedirmem” mottosu Sanat Ajandası ekibi için de geçerli. Biz de gitmediğimiz etkinliklerin haberini vermemeye özen gösteriyoruz. Gidip, görüp, izleyip beğendiysek sizlerle paylaşıyoruz. Bu hafta da sizlere iyi etkinliklerin haberini vermek için gittik, gördük, araştırdık. Sanat Ajandası’nın bu sayısında Bozlu Art Project’te sergilenen ‘Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler’ sergisi, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2023-2024 sezonu açılış konseri ve İş Sanat’ın genç sanatçı dostu Parlayan Yıldızlar konseri var. Pera Müzesi, sadece sergilerden ibaret değil. Müzede ayrıca sanatçı ve sanatseverleri bir araya getiren öğrenme atölyeleri de mevcut. Müzede sergilenen Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye ve Zamane İstanbulları sergisine eserleri ile katkı sağlamış fotoğrafçılar, Fotoğrafın Peşinde: Sanatçılarla Atölyeler etkinliği fotoğraf meraklılarına farklı bir deneyim vadediyor. Pera’daki atölye 19 Ağustos- 17 Eylül 2023 tarihleri arasında 18 yaş üzeri herkesin katılımına açık.
Suretimin resmidir
Sanatçılar için atölyeleri adeta ibadethane gibidir. Orada hem huzur bulur hem de sanatlarını icra ederler. Hatta bazıları da ilhamı atölyelerinden alır. Aliye Berger, Narmanlı Han’daki mor salkımlı avluya bakan atölyesinde nice eserlerini yapmıştır. Aynı şekilde komşusu Ahmet Hamdi Tanpınar’da Han’daki atölyesinde hepimizin severek okuduğu romanlarını kaleme almıştır. Sanatçıların üretim merkezi olan atölyeleri ile anılması onları daha iyi anlamak için de önemlidir. KOMET’ “atölye bir mabet, ana karnı, yalnızlık divanı” olarak tanımlıyor sanatçının atölyesini. Sanatçı için bu kadar mahrem ve özel olan atölyeler bir sergide buluştu. Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda 19 Haziran – 2 Eylül tarihlerinde sergilenen ‘Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler’ sergisi hem sanatçıyı hem de sanatın icra edildiği mekanları, cisimleri, aletleri anlatıyor. Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’nda “Sanatçı Atölyeleri” sanatçı ve atölyeleri içeriğini sanatseverlere sundu. Başta Osmanlı dönemi sanatçıları olmak üzere günümüz sanatçılarının da kullandığı palet, fırça, önlük, boya tüpleri gibi malzemelerinin sergilendiği koleksiyonda sanatçı ve atölye ilişkisine yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Sergide Şevket Dağ’dan, Fahrelnissa Zeid’e, Mübin Orhon’dan Mehmet Güleryüz’e, Bedri Baykam’a kadar çok sayıda sanatçının kullandığı malzemeleri görmek mümkün oldu. Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’nun bir diğer sergisi ise “Sanatçı Otoportreleri”nde sanatçıların “iz” bırakma arzusu yansıtılıyor. Süleyman Seyyid’den Nazmi Ziya Güran’a, Fahrelnissa Zeid’den Bedri Rahmi Eyüboğlu’na, Adnan Çoker’den, Burhan Uygur, Yüksel Arslan ve günümüz sanatçılarına kadar uzanan otoportreler, sanat tarihindeki önemli bir geleneğe ait dilin zaman içindeki değişimini yansıtırken, sanatçıların bireysel üsluplarındaki farklılıkları da gözler önüne seriyor. Sergi 2 Eylül’de kapınılarını kapattı. Ama meraklısı için güzel bir haber var. Dr. Özlem İnay Erten ve Oğuz Erten’in kaleme aldığı, Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler başlıklı kitap Bozlu Sanat Yayınları’ndan yayımlandı. Sanat tarihi için önemli bir kaynak olan kitabı Bozlu Art Project’in internet sayfasından satın alabilirsiniz.
Yeni sezona merhaba!
Koca bir yazı geride bıraktık. Sonbahara merhaba dediğimiz günler geldi çattı. Sonbahar demek kültür sanat sezon açılışı demek. Yeni etkinliklerin çoğalması, etkinliklere yetişememek demek. Sezonun ilk açılışını ise Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu yapacak.
2023- 2024 sezonun açılışını “Muhayyer” başlıklı konser ile yapacak olan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, adından da anlaşılacağı üzere Muhayyer makamında eserler icra edecek. Konserin solisti Atakan Akdaş’ın klasik ve neoklasik dönemlerden seçtiği dört Hicaz eserlerle sahne alacağı konserde saz solistleri Aziz Şükrü Özoğuz (keman) ile Murat Bağdatlı (ud) ise Nuri Halil Poyraz ile Hasan Özçivi’ye ait iki nadide saz eserini seslendirecekler. Şef Mehmet Güntekin’in yöneteceği konser 17 Eylül 2023 Pazar günü saat 11:30’da, AKM Tiyatro Salonu’nda.
Genç sanatçılara teşvik: Parlayan Yıldızlar
Her genç yetenekleri doğrultusunda maddi ve manevi anlamda desteklenmek ister. İş Sanat gençlerin önünü açmak için taşın altına eline koymuş ve yetenekli genç sanatçıların teşvik edilmesi için ‘Parlayan Yıldızlar’ konseri düzenlemiş. Kariyerinin başındaki genç müzisyenlerin sahne deneyimi kazanması için düzenlenen konsere katılım başvuruları 4 Eylül 2023’e kadar sürdü. Başvurularda yaptıkları işlerin portfolyosunu gönderen adaylar 17 Eylül 2023’te İş Sanat Kuleleri Salonu’nda yapılacak konserle seçilecekler. Seçmeler sonucunda İş Sanat’ın yeni sezonunda 16 genç müzisyene konser imkanı sağlanacak. Parlayan Yıldızlar konserleri İş Sanat tarafından 2002 yılından beri düzenleniyor. Birçok gencin hayallerini gerçekleştirmesine vesile olan konserleri geçmişte ödül alan gençlerin ağzından da dinledik. 23. sezonun Parlayan Yıldızları’nda ikincilik ödülünü alan gitarist Özberk Miraç Sarıgül, “Türkiye’de çok sayıda müzisyen yetişti, yetişiyor. Doğru adımlarla yetişmeyi bekleyen sayısız yeteneğimiz var. Bu cevherlerin ortaya çıkmasında bu projeler çok değerli.” dedi. 23. sezonun mansiyon ödülü sahibi, soprano Nergis Boran, “Türkiye’de bu tarz projelerin genç müzisyenlerin kariyerlerine büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Bu projeler, genç sanatçıların yeteneklerini gösterme fırsatı yakalamasına ve müzik dünyasında tanınmalarına yardımcı oluyor. Bu tür desteklerle müzik dünyasında yeni yeteneklerin keşfedilmesine büyük katkı sağlanıyor.” sözleriyle Parlayan Yıldızlar’ın önemine değindi. Geleceğin sanatçılarını sahnede izlemek isteyenler 17 Eylül’deki Parlayan Yıldızlar konserini kaçırmasın.
Pera Müzesi sanat üretimine de katkı sağlıyor
Pera Müzesi, bir müzeden daha fazlası. Sadece sergiler yok müzede aynı zamanda öğrenme programları da mevcut. Öğrenme Programlarında bu ay fotoğrafçılığın detaylarının anlatılacağı ‘Fotoğrafın Peşinde: Sanatçılarla Atölyeler’ programı var. Isabel Muñoz’un, imgelerin ardındakini gün yüzüne çıkaran hikâyelerle örülü fotoğraflarından ve Zamane İstanbulları’na eserleriyle katkıda bulunan 11 fotoğrafçının, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getirdiği çalışmalarından ilham alıyor. 18 yaş ve üzerindeki herkesin katılımına açık olan atölyeler; siyah beyaz fotoğraf, sokak ve mimari fotoğrafları çekimi, kentin seslerini fotoğrafla görselleştirme, cyanotype baskı, portre fotoğrafçılığı ve fotoğrafta kişisel bakışın oluşturulması temalarına odaklanıyor. Atölye, 19 Ağustos – 17 Eylül 2023 tarihlerinde 18 yaş üstü her katılımcıya açık.