“Orta Dünya” denince akla Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi adlı epik fantezi türündeki roman serisi ve Stephen King’in Kara Kule serisi gelir. Yüzüklerin Efendisi’nin ana bölümü İkinci Dünya Harbinin sarsıntılı ortamında yazıldı ve 1949’da tamamlandı. Hobbitlerden Frodo, Sam, Merry, gözüpek Aragorn, kumandan Boromir, cevval cüce Gimli ve büyücü Gandalf hâlâ belleğimdeki yerlerini koruyor. Shire’daki sakin ve huzurlu Hobbit ülkesinden başlayan öykü Orta Dünya’nın diğer taraflarına uzanırken Güç Yüzükleri’nin kötüye kullanımı karşısında iyi tarafın organize olmasıyla bitmez tükenmez savaşlara evrilir. Tolkien Orta Dünya evreniyle ilgili öyküleriyle kurgusal bir âlem kurdu ve İngiliz edebiyatına bir mitoloji hediye etti.
King Kara Kule hikâyesinde Robert Browning’in Childe Roland to the Dark Tower Came – Şövalye Roland Kara Kule’ye Geldi şiirinden esinlendi ve bunu başta Yüzüklerin Efendisi modeli olmak üzere çeşitli yapımların esiniyle harmanladı. Seriyi yirmi üç yılda, 2005’te tamamlayarak Amerikan edebiyatına bir western mitolojisi kazandırdı. Dünyamıza paralel evren şeklinde geçişli duran Orta Dünya’da, hayatta kalmış son silahşor olan Roland, batmış gitmiş dünyadaki batıl galebesini temsil eden Siyahlı Adam’la çarpışmak amacıyla o oluşumun merkezi olan Kara Kule’ye doğru yolculuğa çıkar. J. Campbell’in Kahramanın Son Yolculuğu eserini çağrıştıran bu serüvende yalnız değildir. Kara Kule yolunda yanına biri çocuk olmak üzere birkaç kişi daha katılır, birlikte büyülü ve gizemli dünyalarda sayısız çatışmalara girerler.
Türkiye yüzyılında, yıldızı parlayacak olan ülkemiz Marco Polo’nun 13. yüzyıl sonunda Turcomania dediği yerlerde, Türk dünyasıyla gerçek anlamda ilk ve tek “Orta Dünya”yı kuracak. Belki de dünya buna Neo Turcomania adını verecek.
Yeniden iki ana kutuplu bir dünyaya doğru gidiyor olabiliriz. Bunu yaşayarak göreceğiz. Yeni “Orta Dünya” 2020’lerin sonlarına doğru görünür hale gelerek hızla etkinleşecek. Sonrasında çeşitli sarsıntılar yaşanan gezegenimizde denge unsuru olarak epey prestijli bir konuma gelecek inşallah.
Dünya ahalisi olarak cümbür cemaat Metaverse’ün içine daldığımızda Atlantis – ABD, Prometheus, Thule, Thor, Walhala – Avrupa, Rus Ayısı. Çin Ejderhası Nefesi, Şiva şeklinde departmanlar belirecek. Metaverseler arası bir siber demir perde kurulacak belki de. Yeni Orta Dünya’nın bu yarı sanal âleme Kurt Avazı adıyla katıldığını hayal etmeyi seviyorum.
Yeni Orta Dünya gerçek dünyada, gerçekle bulaşık multiversel âlemlerde, romanlarda, dizi ve filmlerde mutena bir yere sahip olacak. Tolkien ve King’in ardından bizim yazarlarımız kimbilir ne müthiş romanlar üretecek. Bunu filmler takip edecek. “Türkiye Yüzyılı”na ancak böylesi yakışır.