Televizyonda, beyaz perdede ya da herhangi bir dijital platformda yabancı bir film izlerken ülkemizden bir takım donelerin varlığı şüphesiz hepimizi mutlu ediyor. Bulunduğumuz şehirden bir sokak, yemek masasında bizim mutfağımıza ait bir lezzetin varlığı, bir karaktere verilmiş Türk ismi gibi durumlar heyecanlanmamız için yeterli oluyor. Ünlü olmuş gibi aidiyet kuruyor, sevmesekte o projenin hafızamızda yer edinmesine izin veriyoruz. Bunun temelinin nereye vardığı hakkında konuşmak için uzun saatlere ihtiyacımız var elbette ama ben yine de bu konu hakkında bir şeyler yazmaktan da kaçınmak istemiyorum. Buna bağlı olarak bir değişiklik olsun istedim. Bu sayıdaki yazıda kurucularının yerli olduğu dijital platformları ve bu platformlardaki yerli yapımları ele almak istedim.
Peki ama neden?
Hayatımızın belli dönemlerinde bazı markalara, o markaların sahiplerine, kurum ve kuruluşlara attıkları adımlardan dolayı kızıyor ve onları ‘boykot’ ediyoruz. Bu boykotu yaparken de yerli üreticilerin varlığını hatırlıyor, küçük esnafı kalkındırmak için destek veriyoruz. Bazen savaşlar, bazen doğal afetler ya da global olaylar bizim bu hareketi almamızda doğrudan etkili oluyor. Tam da bu noktada şu soru aklıma geliyor. Neden yerli olan bizim için sadece kriz anında alternatif oluyor? İlla bizden olana destek vermek için bir yaptırıma ihtiyacımız mı olmalı? Özellikle alanında uzman olmaya çalıştığımız sinema sektörü için konuşalım. Bizim yerli yapımlara, platformlara destek vermemiz için bir sebebimiz olmamalı aksine bu bizim rutinimiz olmalı. Belki de böylece global sektörde kendimize yer bulabilmenin stresini yaşamak yerine bize ait yerler oluşturmanın tadına varırız.
Gel gelelim bugunlerde yaşanan Filistin soykırımı ve beraberinde atılan adımlara. Bu adımlar bizim de tüketim tercihlerimizde ekstra etkili oluyor, olmalı da. Biz bu aksiyonu soykırım öncesinde alışkanlık edinseydik belki de birileri bu kadar güçlü olmazdı diye düşünüyorum. Bu yazımda tercih ettiğim platformların yerli kurucularının olmasına özen gösterdim. Belki çoğu yapım arama butonlarında rahatça erişebileceğiniz yıllar önce izlediğiniz içerikler. Fakat ne olursa olsun kolay ulaşılabilen yerli yapımların yinede platformlarda yer almasını çok önemli buluyoruz. Bize ait bizim filmlerimizin olduğu platform ve önerileri sizler için derledim. İyi seyirler.
MUBİ
*SEVMEK ZAMANI
Yerli film deyince şüphesiz Metin Erksan’ı anmadan olmaz. Metin Arksan’la birlikte “Sevmek Zamanı”nı da anmamak kendisine haksızlık olur. Büyükada’da sonbahar yağmurla, melankoliyle geçip giden bir mevsimde bize aşkın karşılıksız da çok güzel olacağını öğreten bu filmin Türk sinemasındaki yeri yapılan kolajlar ile tekrar gündeme geldi. Eskiye ait unutulmamış yerli işlerin etkisi oldukça büyük olmalı ki seneler sonra aynı heyecanla kucaklayıp izleme listelerimizde tekrar yer alıyorlar. “Sevmek Zamanı”nın Halil’i Ada’da boyacılık yaparak hayatını idame ettirir. Halil beklenmedik bir anda çalıştığı köşklerden birinde bir kadının fotoğrafına aşık olur. Fotoğraftaki kadın, köşkün sahibinin kızıdır. İkisi yağmurlu bir günde karşılaşır ve bu karşılaşma Halil için bir kavuşma olmaz. Duygularına karşılık alabilme ihtimali olan Halil sevgisini aşık olduğu kadının resmine verir. Usta Metin Erksan’ın ölümünün 10. yılında restore edilerek tekrar yayına girmesi üst üste izlemekten keyif alanlar için güzel bir fırsat. Sevmenin kavuşmayla doğru orantıda olmadığını kanıtı olan bu güzel film şimdi Mubi’de…
* UÇURTMAYI VURMASINLAR
İnci, düşünceleri nedeniyle cezaevine girmiş siyasi bir hükümlüdür. Annesinin cezası nedeniyle hapishanede büyümek zorunda kalan Barış ise kadınlar koğuşunda bütün mahkumların neşe kaynağıdır. Barış ile İnci arasında gelişen bu özel dostluk, onlara duvarlar arasında koskoca bir dünya yaratmalarına fırsat tanır. Film, 1989 yapımı olmasına rağmen dönemin zor koşullarında yönetmeni Tunç Başaran ve ekibin katkılarıyla kendini fark ettiren işlerden olmuş. Öyle ki İnci rolüyle 26. Antalya Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Nur Sürer’in yanı sıra Füsun Demirel, Rozet Hubeş ve Meral Çetinkaya da gibi isimlerde filmin ana kadrosunda. “Uçurtmayı Vurmasınlar” şimdi Mubi’de…
*BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNE
Sivaslı üç arkadaş Ali, Yusuf ve Hasan fabrikada iş bulma umuduyla köylerinden ayrılıp Çukurova’ya gelir. Güçlükle de olsa pamuk tarlasında işe girerler fakat çok geçmeden Ali ile Yusuf bir inşaat işi bulur, gittikleri her yerde sömürü düzeninin dişlileri haline gelmiş insanlarla karşılaşırlar. Erden Kıral, Orhan Kemal’in romanından uyarlanan, Tuncel Kurtiz, Erkan Yücel, Nur Sürer ve Yaman Okay gibi ustaların rol aldığı bu unutulmaz klasikte, Çukurova’nın pamuk tarlalarında güvencesiz işçilerin yaşadıklarını, emek sömürüsü ve yoksulluğu kavurucu bir güneşin altında anlatıyor. Türkiye’nin geçmiş Anadolu portresini olduğu gibi yansıtan “Bereketli Topraklar Üzerine”, şimdi Mubi’de…
TABİİ
* YEŞİL DENİZ: MİLENYUM
Yaşadığı kötü olaylardan sonra eşi Yakut ile birlikte kasabayı terk eden İsmail’in yıllar sonra aradığı huzuru başka yerlerde bulamayınca kasabaya geri döner. Ancak kasabada hiçbir şey bıraktığı gibi değildir. İsmaili bekleyen iş çoktur. Bir yandan gurbet travmalarını atlatmaya çalışırken bir yandan kasabada üzdüğü insanlar ile arasını düzeltmeye çalışması gerekir. Yeşilova kasabası sakinleri ise milenyum çağına hazırlanırken İsmail’in kasabaya dönmesiyle birlikte kendilerini türlü maceraların ortasında bulacaktır. Senaryosunu Ali Kara, Teoman Gök ve Mustafa Becit’in yazdığı, yönetmenliğini Serkan Özarslan’ın yaptığı dizinin oyuncu kadrosunda Burak Serdar Şanal, Mert
Turak, Burak Alkaş, Ali Barkın gibi isimler yer alıyor. Aile dizisi kategorisinde iyi işlerden sayılan bu yerli dizi şimdi Tabii platformunda…
*DURAK
Başarılı bir gazeteci olan Tahir’i, öğretmen Feride’yi ve Nizam’ı bir araya getiren şey, gizli bir tarikattan aldıkları özel bir davetiyedir. Tahir, Feride ve Nizam, zarftaki adrese gittiklerinde bütün hayatlarının bu tarikat tarafından bilindiğini ve hayatları boyunca uzaktan bir takip, destek, yönlendirme ve kontrol altında yaşadıklarını öğrenirler. Yüzleştikleri bu gizli yapı onlardan hayatlarındaki bu gizli sırların ağırlığı altında yaşamalarındansa yapılan daveti kabul ederek yeni bir hayata başlamalarını ister. Bu daveti kabul etmenin üzerine yapacakları tercihler ve beraberinde gelecek mecburi kabullenişler filmin seyrine yön veriyor. Filmin oyuncu kadrosunda Emre Altuğ, Görkem Yeltan, Denir Şen Hamzaoğlu gibi isimler yer alıyor. Serdar Gözelekli ve Muammer Koçak’ın senarist ve yönetmenliğini beraber paylaştığı “Durak” şimdi Tabii’de…
* ORGANİZASYON BİZİM İŞİMİZ
Tabii’nin yeni dönem aile ve komedi ortak tür işlerinden “Organizasyon Bizim İşimiz”, internet dizisi izleyicisi tarafından dikkat çeken işlerden oldu. Bir organizasyon şirketinde çalışmaya başlayan Aytaç, hem şirkete hem de yaşadığı mahalleye yeni bir soluk getirir. Mercan ise dedesinden kalan aile şirketinde eniştesi Fırat’a karşı liderlik mücadelesi verir. Şirketin başına geçmeye çalışan Mercan ile işe yeni başlayan Aytaç ortak planlarla amaçlarına ulaşmak için güçlerini birleştirirler. Televizyondan aşina olduğumuz güldüreceğine inandığımız isimlerin kadroda olması projenin öne çıkması için olumlu etki ediyor şüphesiz. Onur Buldu, Sarp Apak, Şinasi Yurtsever gibi isimlerin bulunduğu “Organizasyon Bizim İşimiz” şimdi Tabii’de…
BLU TV
*BARS
İki zoolog, soyu tükenmiş Anadolu parsını araştırmak üzere Anadolu’da bir yolculuğa çıkar. Emre ve Veyseli, bu yolda bekleyen bazı sürprizler vardır. Veysel, bu efsanevi varlığın insanların kaybedip aradıkları bir tarafı olduğuna inanırken Emre’nin amacı parsın yıllar boyunu çekilmemiş fotoğrafını çekmeyi başarabilmektir. Emre ve Veysel kendi yöntemleriyle yakaladıkları görüntülerin parsa ait olduğunu kanıtlayamazlar. Yönetmen ve senaristliğini Orçun Köksal’ın yaptığı “Bars”ın oyuncu kadrosu oldukça geniş. Kadrosunda Görkem Kasal, Münircan Cindoruk, Ali Seçkiner gibi isimlerin yer aldığı “Bars” şimdi BluTV’de…
*MANYAK
Belediyede temizlik görevlisi olarak çalışan Rıza annesine çok düşkündür. Annesine olan düşkünlüğü onun kendi yuvasını kurmasına engel olur. Fakat karşı apartmana taşınan Serpil sayesinde Rıza evlilik fikrine sıcak bakmaya başlar. Bir yandan evlenmek isteyen bir yandan da hislerinden dolayı suçluluk duyan Rıza bir süre sonra gerçek ile hayali ayırt edememeye başlar. Senaryosunu Cahit Kaşıkçılar’ın yazdığı, yönetmenliğini Onur Ünlü’nün yaptığı 1990’ların dizisi “Gerçek Kesit”‘den esinlenilerek hazırlanmış vizyon tarihinde oldukça ilgi görmüştü. “Manyak” şimdi BluTV’de…
*GÜNEŞİN OĞLU
“Güneşin Oğlu” olmak ilk etapta fantastik geliyor kulağa. Fikri Şemsigil de böyle düşünüyordu ta ki başına beklenmedik işler gelene kadar. Mucize gibi görünen bu imtiyaz gerçekleştikten sonra beraberinde bazı sorun ve sorumlulukları da getirir. Ruhu diğer insanların bedenlerine girip çıkıyordur ve bu durum Fikri’nin hayatını alt üst eder. Bu mucizeden kurtulmak için Fikri mucizenin gerçeğini araştırmaya başlar. Olaylar git gide daha çok karışır ve Fikri yeni yöntemler bulmak zorunda kalır. Filmin yönetmeni ve senaristi olan Onur Ünlü’nün fantastik sinema anlayışına aykırı olmayan bu film hala adından söz ettirir. Haluk Bilginer, Özgü Namal, Köksal Engür gibi isimlerin yer aldığı “Güneşin Oğlu” şimdi BluTV’de…
GAİN
*EKŞİ ELMALAR
Despot sert kişiliğiyle nam salmış Belediye Reisi Aziz Özay’ın bulunduğu coğrafyada hatırı sayılır bir saygınlığı vardır. Reisin iki hassas noktası vardır: herkesin imrendiği meyve bahçesi ve evlenme çağına gelmiş, 3 güzel kızı. Kasabaya inmeyen asosyal kızların talipleri çok olsa da kendilerine çok seçim hakkı tanınmaz. 1970 li yılların Hakkarisinde başlayıp Antakyaya kadar uzanan Aziz Bey’in
ve ailesinin hayatı mizahi öğelerle dolu bir hikayede izleyiciyi yeri geldiğinde duygusallıktan da alıkoymuyor. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği filmin başrolünde kendisine Zeynep Farah Abdullah, Şükran Ovalı ve Songül Öden, Şükrü Özyıldız gibi isimler eşlik ediyor. “Ekşi Elmalar” şimdi Gain’de…
*VİZONTELE
Kasabanın deli dolu oğlanı Emin, çevresindeki tüm insanlara her türlü işte yardım eden ve herkesin sevdiği bir adamdır. Televizyonun henüz yeni yeni Anadolu’ya yayılmaya başladığı bu dönemde köy halkı dönemin en büyük icadıyla tanışmamış hakkında bir takım söylemler duymuştur. Televizyonun kasabaya gelmesiyle peşine eklenen olaylar Emin’in ve köy halkının hayatını değiştirir. Yılmaz Erdoğan’ın bir başyapıt olarak hayatımıza giren Vizontele gösterildiği dönemde gişe rekorları kırarken hala da unutulmaz replikleriyle hayatımızda yaşıyor. Yılmaz Erdoğan’a eşlik eden Demet Akbağ, Cem Yılmaz, Tarık Akan ve Erdal Tosun gibi isimlerin bulunduğu oyuncu kadrosuyla “Vizontele” şimdi Gain’de…
*NADİDE HAYAT
Nadide Hanım, 30 yıllık hayat arkadaşını ani biçimde kaybedince, hayat karşısında ne istediğinin bilmediğini hatırlar. Bir dönem kendisine hobiler edinmeye çalışsa da, hepsi birer geçici heves olarak kalır. Dikiş kursundan koroya, gezilerden kabul günlerine hiçbir aktivitede aradığı mutluluğu bulayan Nadide Hanım, gazetede gördüğü bir haberle kendisini önce okul sıralarında, ardından mavi sulara kendini atar. Yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstlendiği “Nadide Hayat”ın başrolünde Demet Akbağ yer alırken kadroda kendisine Yetkin Dikinciler, Efecan Şenolsun, Gizem Erdem Ümit Erlim, Sadi Celil Cengiz, Sevil Akı isimleri eşlik ediyor. Bir kadının kendini keşfetme hikayesine şahit olduğumuz “Nadide Hayat” şimdi Gain’de…