Litros Sanat
Türkiye'nin Dijital Kültür Sanat Gazetesi
Bir şairin dizelerinde kendi iç sesinizi duydunuz mu? Okuduğunuz bir şiirin dizeleri gönül yaranıza dokundu mu? Hiç tattınız mı böyle bir duyguyu bir dizede? Bir şair hissettirdi mi size ölüm ve yaşam arasındaki kayboluşu? Mümkün müdür sadece bir şairin dizelerinde tüm bunları hissetmek? İşte o şair İsmet Özel ise ancak onunla mümkün olabilir.
Bence İsmet Özel, Türk edebiyatının yaşayan en önemli şairi. Yazdığı şiirlerin kelimeleriyle kalbinize, hayatınıza, ruhunuza dokunuyor. Okurken kendinizi sonsuz bir döngünün içinde buluyorsunuz. Bir yandan yaşamınızı sorgularken bir yandan yaralarınıza ilaç olan dizelerde kaybolursunuz. İsmet Özel ki edebiyat dünyasına varoluşla kayboluş arasında giden gelen insanlara bir nebze olsun ilaç oldu. Hayatıyla, yazdıklarıyla, duruşu ve tavırlarıyla da çok ses getirdi.
Edebiyat dünyamızın kilit taşı olan İsmet Özel’in hayatının nasıl geliştiğine ve neler yaptığına gelin bir de birlikte bakalım…
İsmet Özel’in şiirle ilgili ilk teması ise ilkokulda yazdığı “Kış” isimli şiirin bir ilkokul gazetesinde yayımlanmasıyla başladı.
Halide Nusret Zorlutuna’nın “Sen şair olacaksın çocuk” dediği lise yarışmasından beşinci olarak ayrılan İsmet Özel bu başarısı nedeniyle Yeni Türk Antolojisi hediyesiyle ödüllendirilmiştir.
1967 yılında askerlik görevine başlayarak 24 ay süren görevini tamamladı ve daha sonra İstanbul’a gelerek Meydan Larousse Ansiklopedisi’nde bir ay süreyle çalıştı.
1970 yılının Nisan ayına gelindiğinde ise şairimiz İsmet Özel Ankara İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi’nde teknik sekreter olarak çalışmaya başladı.
1972 yılının sonunda Hacettepe Üniversitesi'nde Fransız Dili ve
Edebiyatı Bölümü’ne başladı ve 1977 yılında ise mezun oldu. Mezun olmasıyla birlikte yazım hayatına devam eden şairimiz, Yeni Devir Dergisi’nde ‘Konuşmak’ adını verdiği sütunda günlük fıkralar yazmaya başladı.
Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca gibi dilleri de iyi bilen şairimiz, 1985 yılına gelindiğinde ise “Taşları Yemek Yasak” adlı kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği Deneme Ödülü’ne layık görüldü.
Şair Ataol Behramoğlu ve İsmet Özel’in birlikte kurdukları ve ilk sayısı 1970 yılının mart ayında çıkmış olan Halkın Dostları Dergisi’nde ilk on iki sayısı İsmet Özel yönetiminde yayımlandı.
1970’li yıllarda ise önemli bir şiir ile yazım hayatına devam etti. “Mazot” isimli şiir kitabı şairimiz hakkında önemli detaylar veren bir şiir oldu.
İsmet Özel 40 yaşına kadar yazdığı şiirleri 1987 yılında “Erbain” adını verdiği şiir kitabında derleyerek yayımladı
1988-1994 yıllarında arasında şairimiz Çıdam Yayınları’nı kurdu ve yönetmeye başladı. 1995 yılının Ocak ayından 1997 yılının Eylül ayına kadar olan süreçte Kanal 7’de yayınlanmakta olan ve sunuculuğunu İsmail Kara’nın yaptığı “İsmet Özel’le Baş Başa” adlı televizyon programına katıldı. Özel, programda şöyle konuştu: “Türkiye dünyada kültürel kökleri İslama bağlı topluluklar arasında belli tecrübeleri yaşamış yegane ülkedir.”
1991 yılında ise XII. Dünya Şairleri Kongresi tarafından Yunus Emre Ödülü’nü kazandı.
1993-1994 yılları arasında ise “Naat”, “Münacat” ve “Sebeb-i Telif” şiirlerini 1998 yılında yaydığı “Dibace” adlı şiirini, 1999 yılının Aralık ayında “Bir Yusuf Masalı” kitabının giriş kısmı olarak yayınladı.
2001 yılına gelindiğinde ise Gerçek Hayat Dergisi’nde “Ölüm Kere Ölüm/Ölüm Kare” adlı şiirini yayımladı.
4 Ağustos 2003 tarihinde Milli Gazete’de “Bir Zamanlar İsmet Özel Vardı” başlıklı yazısıyla “Ben Sizin Durduğunuz Yerden Tedirgin Oldum, Başka Yere Gidiyorum” diyerek yazım hayatına 2007 yılına kadar hiçbir yayında yer almayarak ara verdi.
İsmet Özel 2005 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
2005 yılının sonunda Cemal Reşit Bey Konser Salonu’nda “son şiir kitabım” diyerek “Of Not Being A Jew” isimli altıncı kitabını kendi sesinden okuyarak okuyucuyla buluşturdu. Yine aynı yıl yayımlanan “Savaş Bitti” şiiriyle okuyucuya en uzun şiir örneğini verdi. “John Maynerd Keyners’ten Nefretimin Yirmi Sebebi” isimli şiirinde ise 953 dize yazarak edebiyat hayatında az rastlanır bir şiir örneği vermiş oldu.
6 Şubat 2007 yılında İsmet Özel kendi alanında bir yeniliğe imza atarak İstiklal Marşı Derneği’ni kurdu. Bu dernekle birlikte çeşitli paneller, konferanslar, şiirler ve basın toplantıları düzenleyerek hayatına devam ediyor.
Yorum Yaz