Ramazan ayında izleme alışkanlıklarımız değişiyor mu?

Güncel DİJİTAL EKRAN

Her sene belirli zamanlara göre genel izleyici kitlesinin izleme alışkanlıkları değişiklik gösteriyor. Zaman zaman mevsimlere göre bazende özel gün ve haftalara göre konsept içeriklerin çıktığına tüm tv sektörü ve dijital platformlarda şahit oluyoruz. Dünyada ve ülkemizde her sene bu tarz durumlarda ilk değişiklik gösterecek konulardan biri bu oluyor; izleme alışkanlıklarımız. Ramazan'da şüphesiz bu zamanlardan birisi. Her sene 10 gün geri gelerek bizi gittikçe erken yakalayan bu ayda birçok konuda hazırlıklar yapıyoruz. Bir aylık bu süreçte birçok hedef koyuyor uzun uzun yapılacaklar listesi ekliyoruz. Ağırlanacak misafirler, ziyaret edilecek kutsal mekanlar, Ramazan özel menüleri, okuma listeleri derken birçok hedef belirliyoruz. İzleme listeleri de bunların başında geliyor. Günlük koşuşturma içinde ne kadar dikkat etsek de bazen bize ait olmayan ortamlarda bulunuyoruz. Daha manevi doygunluğu hissetmek istediğim bu ay ise dikkat etmeye özen gösteriyoruz. Fiziksel açlığımızı bize iyi gelecek işler ile ruhumuzu doyurmayı hedefliyoruz. Genel izleyicinin bu hedefi şüphesiz içerik sunan platformlarında dikkatinden kaçmıyor. Ramazan ayı boyunca birçok sinema sayfası ve dijital platform bunlara uygun listeler çalışıyor. Bu listeler elbette ki doğrudan izleyici talepleri ile oluşuyor. Özellikle iftar sonralarında ailecek izlenecek ramazanın ruhunu hissedeceğimiz içeriklere olan ihtiyaç bu senede fazla. Bu konuda en zengin seçenekler TRT’nin dijital platformu Tabii’de bulunuyor. Bir sonraki sayımda Ramazan’da izlenecek içeriklere dair bir hazırlık yaparken bu sayıda bunun öneminden bahsetmek istedim. Hayırlı güzel Ramazanlarımız olsun. Sinemayla kalın… 

TABİİ 

CİHANGİR CUMHURİYETİ: BU KİMİN SENARYOSU 

TRT'nin uluslararası dijital platformu olarak bildiğimiz Tabii platformunun yayına girdiği andan itibaren çeşitli eleştirileri beraberinde getiren yeni dizisi; "Cihangir Cumhuriyeti". Türkiye'nin kültür ve sanat merkezi Cihangir'in renkli dünyasının perde arkasını gözler önüne seren bu yeni dizide sektörden birçok kişinin hayatına misafir oluyoruz. Cihangir'de yaşayan oyuncuların, yazarların ve yönetmenlerin hayatlarına ve mücadelelerini konu edinirken bir yandanda hicivsel eleştirileri dile getiriyor. Mustafa Kara’nın yönetmen koltuğunda olduğu dizinin senaryosu bağımsız film senaryolarıyla bildiğimiz Akın Aksu’ya ait. Oyuncu kadrosunda ise Tuba Ünsal, Kaan Taşaner, Ali İpin, Serhat Tutumluer, Seda Akman gibi isimler yer alıyor. "Cihangir Cumhuriyeti" şimdi Tabii platformunda… 

VATİKANDAKİ İZLERİMİZ 

Merakla beklenen "Vatikan'daki İzlerimiz" belgeseli Tabii’nin izleme listesinde yerini aldı. Vatikan Gizli Arşivleri'ne son 20 yıldır Türkiye'den girebilen tek kişi olan, Türkiye'nin bilinen özel tarihçilerinden Dr. Rinaldo Marmara, dünyanın en tarafsız arşivleri olarak kabul edilen ve herhangi bir millete ait olmayan Vatikan Gizli Arşivleri'nde, Türk tarihine dair belgelerin izlerini sürmek için yola çıkıyor. Bu yolculukta kendisini birçok sürpriz bekler. Yüzyıllardır süren sırlar ortaya çıkarmayı hedeflenerek yapılan bu belgeselde tarihi geçmişe ait birçok sır kapısı aralanıyor. Tabii kanalda dikkat çeken bu belgesel sadece bizim için değil birçok millet içinde aynı önemi taşıyor. 500 yıllık el yazması belgeler, tarihi Vatikan kütüphanesi, yeraltı depolama alanları gibi birçok kıymetli mekana şahitlik ettiğimiz "Vatikan’daki İzlerimiz" şimdi Tabii’de… 

KIRIK MİDYELER 

2010 yapımı Kumkapı’da çekilen "Kırık Midyeler", yarı kaçak, yarı göçmen, hepsi farklı nedenlerle bu 3. sınıf pansiyona sığınmış insanların hikâyelerini yalan dolana girmeden anlatıyor. Yönetmen Seyfettin Tokmak bu ilk filminde, yönetmen kamerasını megakent İstanbul'un kaybedenlerine çeviriyor. Aynı pansiyonda hayat hikâyeleri bir şekilde kesişen farklı dil ve ırktaki insan hikayelerine odaklanıyor. Filmin ana çatısını oluşturan Hakim ve Faysal, Mardin'den bir şekilde İstanbul'a gelen genç çocuklar. Onları yan hikâyelerle besleyen Medina ve Elma, kalp ameliyatı için Bosna Hersek'ten bir umut İstanbul'a gelmiş çaresiz bir ana-kız; pansiyonda Cevat'ın kapatması olarak yaşayan Rus hayat kadını ve Türkiye'de hemen hemen hepsi kaçak kalan Afrikalı zenciler ise bu filmin diğer kahramanları. Genç oyuncuların inandırıcı ve başarılı oyunculuklarının yanı sıra Engin Benli ve Selma Alispahic gibi profesyonel oyuncular ile gerçekliğine katkı sunuyor. "Kırık Midyeler" şimdi Tabii platformunda… 

BLU TV 

KAR VE AYI 

"Kar ve Ayı", görev için gittiği kasabada bir adamın gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasıyla kendisini beklenmedik durumların içerisinde bulan bir kadının hikâyesini konu ediyor. Genç bir hemşire olan Aslı, mecburi hizmet için kışın bitmek bilmediği, kış uykusunda erken uyanan ayılarla ilgili söylentilerin dolaştığı bir kasabaya atanır. Kasaba sakinlerinden olan Hasan, bir gece ansızın ortadan kaybolduğunda, kasabada türlü dedikodular yayılmaya başlar. Bu kaos ortamında Aslı kendisini, sır ortaklıklarının ve şüphenin içinde bulur. Filmde sürecin dışında davranan iki kadın var, birisi Aslı diğeri de kasabın karısı Cemile. Asiye Dinçsoy ve Merve Dizdar’ın dikkat çekici oyunculukları Selcen Ergun'un yönetmenliğiyle "Kar ve Ayı" şimdi BluTV’de… 

DİRENİŞ 

"Direniş", II. Dünya Savaşı sırasında on bin yetimin hayatını kurtarmak için çabalayan bir devrimcinin hikâyesini konu ediyor. Marcel Marceau, başarılı bir şovmendir. Ancak bir Fransız Direniş savaşçısı olarak yaşadıkları, onun en az sanatı kadar olağanüstüdür. Fransa Nazi işgali altındayken Marcel, hayallerini bir kenara bırakır. On binlerce yetimin hayatını kurtarmak için çabalayan Marcel, Yahudi çocukları Alpler’den İsviçre’nin güvenli bir bölgesine taşımak için yola koyulur. 2020 yapımı filmin yönetmen koltuğunda oturan Jonathan Jakubowicz aynı zaman senaryonun da sahibi. Jesse Eisenberg, Ed Harris, Clémence Poésy gibi isimlerin bulunduğu oyuncu kadrosuyla "Direniş" şimdi BluTV’de… 

MİMAROĞLU 

2012 yılında kaybettiğimiz ve ardında "Caz Sanatı", "Müzik Tarihi", "Sinema Köşelerinde", "11 Çağdaş Besteci", "Ertesi Günce" gibi eserlerini bırakan İlham Mimaroğlu'nu anlatan "Mimaroğlu" belgeseli. Yapımı yaklaşık olarak iki buçuk yıl süren bu belgeselde fon ve ödül sahibi olan Mimaroğlu’nun 60'lı yılların başında New York'a yerleşen İlhan Mimaroğlu'nun hayatına misafir oluyoruz. Bu belgeselde farklı olan şey ise 40 yıl boyunca kendini çektiği 8mm ve dijital görüntüler kullanılarak kurgulanması. Belgeselin büyük kısmında bizzat kendisinin imzası var. Yönetmenliğini Serdar Kökçeoğlu’nun üstlendiği belgeselin yapımcılığını Dilek Aydın, Esin Uslu ve Buse Yıldırım'ın imzası var. A.B.D başkonsolosluğu, Antalya Film Forum, Yeni Film Fonu ve Audioban tarafından desteklenen "Mimaroğlu", belgeseli şimdi BluTV’de… 

GAİN 

ÇINAR AĞACI 

Adviye Hanım, dışarıdan bakıldığında her ne kadar çocuklarına hayatı dar eden huysuz bir ihtiyar gibi gözükse de, torunu Barış'ın biricik anneannesidir. Barış, emekli öğretmen olan anneannesinin geleneksel “Çınar Ağacı” buluşmalarını iple çekse de, ailenin diğer fertleri için aynı şey pek söylenemez. Aile kavramını masaya yatıran film, aileyi bir arada tutan değerleri bir çocuğun gözünden anlatan naif diliyle dikkat çekiyor. Başroldeki Celile Toyon'un film üstüne kurulu. Ona eşlik eden isimler Deniz Deha Lostar. Önceki 'Büyük Adam Küçük Aşk' ile tanınan Handan İpekçi'nin yönettiği "Çınar Ağacı", yönetmenin uzun süre üzerine çalıştıktan sonra sete çıktığını söylediği filmi. "Çınar Ağacı" şimdi Gain’de… 

ÜÇ YOL 

Bunyamin ve Yusuf, çocukken Zeliha'ya âşık olan iki kardeştir. Bu kardeşlerin aşkı trajik bir oyun ile ölümü beraberinde getirir. Suçluluğuyla yüzleşemeyen Bunyamin, Bosna'ya kaçarak toplu mezarları açığa çıkarır. Rüyaları tarafından rahatsız edilen Bunyamin, kendini Yusuf olarak, peçeli bir kadını ararken görür. Savaş mağdurlarına psikolog olarak yardım eden Zrinka’nın yolu Bunyamin ile kesişir. Psikolog olarak savaş mağdurlarına yardım eden Zrinka Bünyamine sevgi besler. Geçmişiyle yüzleşmek için Türkiye'ye dönen Bünyamin ve onu Hasankeyf'e kadar takip eden Zrinka filmin seyrini değiştirir. Üç Yol, Joseph ve Benjamin'in hikayesinin modern bir uyarlaması olarak, Bosna Savaşı'nın mağdurlarının hikayesi üzerinden gerçeklik ve rüya arasında gidip gelen şiirsel sinematik bir vizyon sunuyor. Turgay Aydın, Rıza Akın, Nik Xhelilaj, Kristina Krepela gibi isimlerin oyuncu kadrosunda bulunduğu filmin yönetmen koltuğunda Faysal Soysal oturuyor. "Üç Yol" şimdi Gain platformunda… 

BANA MASAL ANLATMA 

Suriçi semtinde yaşayan ve hayatını dolmuş şoförlüğü yaparak kazanan iyi kalpli ve çekingen Rıza, mahallesinin gözbebeği olan genç bir delikanlıdır. Fakat doğru bildiği her şeyi Ayperi ile tanışınca unutur ve yeniden sorgulamaya başlar. Ayperi bu değişimi hakedecek el attığı her şeyi güzelleştiren masal kahramanı tadında bir kızdır. Biri kahraman olmak isterken, diğeri kahramanının peşindedir. Leyla ile Mecnun'un senaristi olarak tanıdığımız Burak Aksak'ın senaryosuna ve yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini televizyon ekranlarından aşinası olduğumuz Hande Doğandemir ve Fatih Artman paylaşıyor. Bu isimlere ayrıca, Fatih Artman, Hande Doğandemir, Devrim Yakut, Tarık Ünlüoğlu Cengiz Bozkurt, Erdal Tosun gibi isimleri eşlik ediyor. Yapımcılığını BKM’nin üstlendiği 2015 yapımı "Bana Masal Anlatma" şimdi Gain’de… 

MUBİ

 ZARAFET VE ŞİDDET ARASINDA 

"Zarafet ve Şiddet Arasında", elleri hem bellek hem de aktarım mekânı olarak festivallerde oldukça ilgi gören bir deneysel kısa belgesel. Film, hayal gücü ve yaratım aracılığıyla sanatçının kişisel geçmişiyle bağlantı kurarken, ev içi şiddet ve kalıtımsal travma gibi daha büyük insan hikayelerine de açılıyor. Bir ressamın fırça izlerinde, aynı elin şiddetini de görebilir miyiz? Kanaviçe bir çeşit alfabe midir? Şirin Bahar Demirel’in filmi, ellerin yarattıklarını bir hafıza haritası gibi okuyor. Kişisel hikâyelerin müşterek insan deneyimleriyle buluşmasıyla, zamana direnen yaraların izleri ortaya çıkıyor. Bu belgesel ve deneysel tadında kısa film şimdi Mubi’de… 

BİSİKLET 

Gazi Mahallesi’nde yaşayan Fırat ve babası, geçimlerini sağlayabilmek için çöp toplarlar. Bu sıkıntılı hayatın için Fırat hayal kurmaktan vazgeçmez. Bir gün çöpte tek tekerli bir bisiklet bulur ve ona dair hayaller kurmaya başlar. Serhat Karaaslan imzalı bu filmde İtalyan Yeni Gerçekçiliği esintilerini görüyoruz. 2010 yapımı filmde bir baba-oğul ve bisiklet tekerleğini başrollere yerleştirirken, hiçbir diyaloğa ihtiyaç duymaması hikâyeyi güçlendiriyor. "Bisiklet" şimdi Mubi’de… 

PLASTİK RÜYA 

Beyaz yakalı hayatı yaşayan Belma için hayat kendi rutininde devam eder. İlk başta ufak tefek reklamlar ile işlemler gören genç kadın bir cilt sorunu için doktora gider. Ufak bir sorun için gittiği yerden botoks yaptırmasına yönelik öneri alması onun için beklenmedik bir tavsiye olur ve özgüveni sarsılır. Huzursuzluğunu yatıştırmak için botoks yaptırır ama işler beklediği gibi gitmez. Bi kere denediği bu ufak müdahalenin ardından gelen yetersizlik hissi Belma’nın peşini bırakmaz. Nihal Yalçın’a Salih Bademci ve Tuğrul Tülek’in eşlik ettiği bu kısa filmde, Merve Bozcu, çağımızın güzellik algısına ve estetik endüstrisine dair bir öykü kurarken, kendi yüzünün kontrolünü kaybeden bir kadının yaşadığı buhranı tüm gerilimiyle yansıtıyor. "Plastik Rüya" şimdi Mubi’de…

Yorum Yaz