KÜLTÜR SANAT
San Diego Eyalet Üniversitesi, Medya Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından bir araştırma yayınladı. Araştırmadan elde edilen verilere göre 2020 yılına kadın yönetmenler damga vurdu. 2020’nin en çok hasılat yapan filmlerinin % 16’sı kadın yönetmenler tarafından yönetildi.
San Diego Eyalet Üniversitesi, Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından medyadaki kadın varlığı ile ilgili önemli bir araştırma yayınlandı. Elde edilen veriler, 2020 yılında rekor sayıda filmi kadın yönetmenlerin yönettiğini ortaya koydu. En çok hasılat yapan 100 film raporuna göre, 2019'da % 12 olan yönetmenlerin 2020 yılında % 16'sını kadınlar oluşturdu ve bu rakam 2018'de % 4'lük bir değere bile denk gelemiyordu.
20 yıldır düzenli yayınlanan Celluloid Ceiling raporunda da en iyi 100 filmde çalışan tüm yönetmen, yazar, yapımcı, yönetici yapımcı, editör ve görüntü yönetmenlerinin yalnızca % 21'inin kadın olduğu ortaya çıkmıştı. 2020'deki filmlerin % 67'si perde arkası rollerinde sıfır kadın ile dört kadın arasında yer alırken, % 70'i aynı rollerde 10 veya daha fazla erkek istihdam etti.
Kadın Medya Merkezi Direktörü Dr. Martha Lauzen araştırmaya yönelik açıklamalarda bulundu. Dr. Lauzen’a göre erkeklerin medya çalışmalarında istihdam edilme oranının hala çok yüksek olması, kadınların ve erkeklerin istihdamı arasındaki dengesizlik oldukça çarpıcı. En iyi filmlerin % 80'inin yönetiminde hâlâ bir kadın olmaması ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğine önemli bir kanıt. Geçtiğimiz yıl, 2020 Oscar'ları için açıklanan En İyi Yönetmen adayları, tamamen erkeklerden oluşan bir liste ile devam eden dengesizliği çok net bir şekilde ortaya koydu.
Öte taraftan, Kadın Medya Merkezi’nin yayınladığı rapor kadınların medyadaki varlığının artışa geçtiğini gösterse de yapılması gereken çok fazla iş olduğunu bizlere hatırlatıyor.
Yorum Yaz