Litros Sanat
Türkiye'nin Dijital Kültür Sanat Gazetesi
Sercan AKSU
Facebook, Twitter, Instagram, YouTube derken kimi zaman gündemi takip etmekte güçlük çeksek de bazen toplu taşımada bazen iş yerinde kısa bi’ molada bazen de gün sonunda sosyal medya gündemini yakından inceliyoruz. Ama bizden size bir kolaylık! Her mecraya tek tek bakmanıza gerek yok. Sizler için derlediğimiz bu sayfada, kültür ve sanata dair son günlerde sosyal medyada ne konuşulmuş, kimler neler paylaşmış okuyabilirsiniz.
"Malazgirt 1071” vizyonda!
Türk tarihine derinlemesine baktığımızda bizi birçok dönüm noktası karşılar. Şüphesiz bunlardan en önemlisi ve en unutulmazı da Malazgirt Zaferi’dir. Anadolu’nun kapılarını sonuna kadar Türklere açan savaş olarak bilinen Malazgirt Savaşı’nda, Alp Arslan’ın ordusu tarihe yön verecek bir başarıya imza atmış ve bulunduğumuz toprakları elde etmişlerdir.
Anadolu tarihinin önemli savaşlarından Malazgirt'in hikayesi şimdi yepyeni bir filmle beyazperdeye taşınıyor. Yönetmenlik koltuğunda Özgür Bakar ve Bilal Kalyoncu’nun oturduğu filmde, Cengiz Coşkun, Haluk Piyes, Caner Kurtaran, Vildan Atasever ve Hasan Küçükçetin gibi isimler başrolleri paylaşıyor. Hem aksiyon filmlerini seven hem de tarihseverleri heyecanlandıracak filmin fragmanı da film hakkında merakımızı iyice arttırdı. Filmin yönetmeni Bilal Kalyoncu, bu harika yapımın vizyona girmesiyle, kişisel Instagram hesabından yeniden fragmanı paylaşarak sinemaseverleri salona davet etti.
Halk müziğinin “1” numarası Ekin Uzunlar!
Ekin Uzunlar deyince hemen kulaklarımızda bir kemençe tınısı, kimi zaman hareketli kimi zaman da duygusal şarkılar yankılanıyor. Karadeniz müziğinin son yıllardaki en başarılı isimlerinden biri olan genç sanatçı, her dönem birbirinden güzel şarkılarla karşımıza çıkmasının yanında, bu başarısının takdir edildiği ödül törenlerinde de boy gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde, MüzikOnair ve BAU Radyo iş birliğiyle düzenlenen "BAU Radyo MüzikOnair Ödülleri" sahiplerini buldu. Gecede, birbirinden farklı dallarda birbirinden farklı isimler ödüllere layık görüldü. Genç sanatçı Ekin Uzunlar da “En İyi Halk Müziği Sanatçısı” dalında ödülün sahibi oldu. Kişisel twitter hesabından ödülle birlikte çekilmiş selfiesini paylaşan Uzunlar, “Memleketim aç bana bir müze, devamı yolda…” diyerek bu başarısının devam edeceğinin sinyallerini verdi. Yolun açık olsun Ekin Uzunlar!
Noluyo ya? Biri ödül mü dedi?
"BAU Radyo MüzikOnair Ödülleri"nden devam edelim… MüzikOnair ve BAU Radyo iş birliğiyle düzenlenen gecede birçok farklı dalda ödüller sahibini buldu. Sadece müzik değil günümüzün büyük gücü sosyal medyada da içerik üreten isimler bu gecede ödüllere layık görüldü. TikTok, YouTube, Instagram gibi mecralarda içerek üreten ünlü isimler, sosyal medyada aldıkları bol bol beğeni ve izlenmeler dışında "BAU Radyo MüzikOnair Ödülleri" ile de onore oldular.
“Noluyo Ya?” YouTube kanalını takip etmeyen var mı? İçinizde halen haberdar olmayan varsa hemen kanala abone olsun derim. 3 milyon abonesi olan kanalın kahramanları Ceyda Kasabalı ve Fırat Albayram, günlük yaşamlarına dair çektikleri videolarla hepimizi eğlendiriyorlar. Ünlü çift, zaman zaman YouTube akımlarına uygun videolar çekiyorlar zaman zaman gezip gördükleri yerleri vlog haline getiriyor zaman zaman da yiyip içtikleri nefis yemekleri bizler için yorumluyorlar. Kendilerine has sempatik tavırları olan ve her geçen gün YouTube’da büyük kitlelere hitap eden Albayram çifti, düzenlenen bu gecede “En İyi Sosyal Medya Çifti” ödülüne layık görüldü. Ünlü oyuncu Fırat Albayram, Instagram hesabından eşi Ceyda Kasabalı ile paylaştığı fotoğrafa 2022’nin ilk ödülü olduğunu not düştü ve kısa sürede beğeni ve yorum yağmuruna tutuldu.
Dilberay’ın ardından…
Sanatçı Dilber Ay'ın hayatını anlatan "Dilberay" filminin galası, Kanyon AVM'de gerçekleştirildi. Ünlü oyuncu Büşra Pekin’in “Dilberay” rolüne hayat verdiği film, her kesimden insanın merak ettiği bir yapımdı. Yakın geçmişte hayatını kaybeden, kendine has yorum tarzıyla şarkılarını seslendiren sanatçı Dilber Ay'ın yaşam hikayesi ve müzik yolculuğu bu filmle beyazperdeye aktarılmış oldu. Galası yapılan filmin başrol oyuncusu Büşra Pekin; “Onun hayat hikayesinde etkilendiğim onlarca şey var. Komple başlı başına bir isyanın sembolü Dilber Ay. Bu anlamda kadınların, hayatın ve tüm insanların yanında olması beni çok etkiledi.” diyerek aslında ne kadar zorlu bir görevi üstlendiğini de dile getirmiş oldu.
Filmin resmi Instagram hesabından galaya dair yapılan paylaşımlarda, tüm oyuncuların bir arada olduğu hatıra fotoğrafı büyük beğeni topladı. “Güçlü ses” Dilber Ay’ı unutmayacağız…
“Ah Tuna Vah Tuna” perdelerini aralıyor
Rumeli’de boydan boya akan Tuna nehri boyunca Osmanlı’nın Balkanlar'dan çekilmesinin acısını duyanların, eski sevdalarına kavuşma arayışları ve hüzünlü özlemlerinin anlatıldığı "Ah Tuna, Vah Tuna" tiyatro oyunu 11 Şubat Cuma akşamı Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki gala gösterimi ile perdelerini aralıyor. Genel sanat yönetmenliğini usta isim Nazif Tunç’un yaptığı, Murat Akdağ’ın yazıp yönettiği ve Sevi Cemre Cingirt, Arda Cangöz, Ulukan Özpolat gibi isimlerin rol aldığı tiyatro oyunu bizi tarihin derinliklerindeki olaylara götürecek. Geçmişten izler taşıyan ve dönemin zorluklarını anlatan oyun, tarih ve sahne sanatlarının iç içe geçmesiyle biz sanatseverler için muhakkak nefis bir iş olacak.
Oyunun Genel Sanat Yönetmeni Nazif Tunç, kişisel Instagram hesabı üzerinden gala öncesi bir paylaşımda bulunarak hem oyunun afişini görücüye çıkarmış oldu hem de tiyatroseverleri bu güzel gala gecesine davet etti. Litros Sanat ekibi olarak biz de bu özel işi yakından takip edecek, ilerleyen sayılarda yeniden siz değerli okurlarımızla buluşturacağız.
Yorum Yaz