SİNEMAMIZIN SESİ: NECİP SARICI

SİNEMA

Sinemada bir kameranın önünde olanlar bir de arkasındakiler vardır...  Bir de hiç görünmeyenler… Kimi zaman afişlere yazılmayıp, jenerikteki en arkadakiler… Kurgucular, laboratuvar amirleri, ses teknisyenleri vs.  Tümünün işi film çekilirken değil de film bittikten sonra başlar... Meslekleri hem kolaydır hem de zor. Kolaylığı çekim sırasındaki kimi zorlukları yaşamamış olmalarından, zorluğu ise çekilmiş olan parçalara yeni bir boyut kazandırmanın yaratıcılığından gelir. 

 

Üstelik bu alanlarda çalışanların birçoğu hem zanaatkar hem de sanatçıdır. Yıllara yaydıkları emeklerinde zanaatkarlıklarını, yaratıcı olmalarında ise sanatçı yanlarını ortaya koyarlar. Kısacası onlar sinemanın vazgeçilmez görünmeyen ama filmin her karesinde kendilerini hissettiren kahramanlarıdır. 

 

Sinemamızın bu görünmeyen kahramanlarının arasında yıllarını mesleklerine adayan ustalar dahası duayenler vardır. Onlardan ilk akla gelenlerden biri filmlerimize ses veren Necip Sarıcı’dır.

 

LALE FİLM, SARICI’NIN DUAYENLİK KONUMUNA GELDİĞİ BİR AKADEMİ OLUR…

 

Sarıcı, 10 Eylül 1934’de, yaşamının büyük bir kısmını cephelerde geçirmiş Kastamonulu İbrahim Bey’le, Sivaslı Memnune Hanım’ın üçüncü çocukları olarak Kasımpaşa’da kendi deyimiyle “yoksul ama kimseye muhtaç olmayan bir ailenin” çocuğu olarak dünyaya gelir. Öğrenimini okullardan çok hayatın içinde, beğenisine denk düşen işlerde tamamlar. Daha on beşinde ailesinden ayrılarak İzmir’e gider. Ve bu kentte daha sonraki yıllarında uzmanlaşacağı sinema makineleriyle radyo tamir işine girer. Çalıştığı yerdeki ustanın aynı zamanda ilk Türk sinemacılarından biri olan Cemil Filmer’in İzmir’deki Lale ve Tan sinemalarının baş makinisti olması, küçük Cemil’in bu alandaki ikinci şansı olur. Kısa sürede işi öğrenen Cemil, yaşı tutmadığı halde araya girenlerin yardımıyla “Makineleri Kullananlara Mahsus Müsaadename” kartıyla üçüncü sınıf ehliyetini alarak sinemalarda film gösterim işine başlar ve İzmir’in hemen hemen eh önde gelen sinemalarında çalışma olanağını yakalar. Bir süre sonra da 15’inde gittiği İzmir’den 18’ine vardığında İstanbul’a döner. Yakını olduğu ünlü sinema oyuncusu Gülistan Güzey’in yardımıyla And Film’in sahibi Turgut Demirağ’a giderek sinema makinistliğinden sonra film kontrolleri işinde çalışmaya başlar. Bir süre sonra tekrar Turgut Bey’in sahibi olduğu sinemalarda makinistliğe dönüş yapar. Göztepe’in en popüler yazlık And Sineması’nda film öncesi yaptığı ses/müzik düzenlemeleri alanında yapılan öncü çalışmalar olur. Askerlik dönüşünde bir süre radyo tamir işlerinde çalıştıktan sonra gazetede okuduğu bir ilanla yaşamında bir dönüm noktasını oluşturan Lale Film’e girer. Lale Film Necip Sarıcı’nın yalnızca kalfalık, ustalık değil, aynı zamanda ses konusunda duayenlik konumuna geldiği bir akademi olur.   

 

Ses mühendisi olarak yerli ve yabancı binlerce filme imzasını atan ve bir dönem Türk sinemasının sesinin ondan sorulduğu Sarıcı, bu alandaki başarısını sinemanın diğer alanlarına da taşımak isteyerek yapımcılığa ve belgesel yönetmenliğine başlar. Bu alanda ilk olarak Metin Erksan’ın yönettiği Kuyu, ardından da Ömer Kavur’un Yusuf ile Kenan, Ah Güzel İstanbul ve Kırık Bir Aşk Hikayesi filmlerinin yapımcılığını üstlenir. Belgesel alanında ise Türk Sinemasında İstanbul, Anadolu Selçuklu Çini Sanatı, Dublaj Tarihi belgesellerini yapar. 

 

YAŞAMI BOYUNCA ÜRETEN, TOPLAYAN, YAZIP SERGİLEYEN NECİP SARICI…

 

Necip Sarıcı geçmişe duyduğu özlemler sonucu oluşturduğu hobilerinde de mesleğindeki başarıyı yakalar. Başta sinema, fotoğraf, yazma eserler, afiş olmam üzere her biriyle bir müze oluşturabilecek nicelik ve nitelikte önemli koleksiyonların sahibi olur. Bu daldaki çalışmalarını Dua Taneleri gibi muhteşem olarak tanımlanabilecek eseriyle taçlandırarak tespih tarihi ve koleksiyonculuğu alanında yapılan en önemli çalışmalardan birini ortaya koyar. 

 

Yaşamı boyunca üreten, toplayan, yazıp sergileyen Necip Sarıcı, yalnızca sinema alanında değil, esas mesleğine koşut olarak sürdürdüğü hobileriyle de hem çağdaş hem de geleneksel sanatlar alanında kayda değer çalışmalar yapmış, birçok onur ve başarı ödüllerine layık görülmüş, çok yönlü sanatçı kimliklerini bir arada taşıyan ender sanat insanlarımızdan biridir.

 

SARICI’NIN FİLMOGRAFİSİNDEN SEÇMELER

 

Kınalı Hanzo - 1989 / Ses Kayıt

Tırpan - 1987 / Ses Mühendisi

Patroniçe - 1987 / Ses Mühendisi

Töre - 1986 / Ses Mühendisi

Sen de mi Şakir - 1986 / Ses Mühendisi

Keko Garsonlar Kralı - 1986 / Ses Mühendisi

Karamanın Koyunu - 1986 / Ses Mühendisi

Kabadayı - 1986 / Ses Kayıt

Ben Milyoner Değilim - 1986 / Ses Mühendisi

Yılanların Öcü - 1985 / Ses Kayıt

Gurbetçi Şaban - 1985 / Ses Kayıt

Bir Yıldız Doğuyor - 1984 / Ses Mühendisi

Şark Bülbülü - 1979 / Ses Mühendisi

Yuvasız Kuşlar - 1979 / Ses Kayıt

Korkusuz Korkak - 1979 / Ses Kayıt

İnek Şaban - 1978 / Ses Kayıt

Yüz Numaralı Adam - 1978 / Ses Kayıt

Şabanoğlu Şaban - 1977 / Ses Kayıt

İbo ile Güllüşah - 1977 / Ses Kayıt

Çöpçüler Kralı - 1977 / Ses Mühendisi

Sakar Şakir - 1977 / Ses Mühendisi

Hatasız Kul Olmaz - 1977 / Ses Mühendisi

Dila Hanım - 1977 / Ses Kayıt

Baraj - 1977 / Ses Kayıt

Tosun Paşa - 1976 / Ses Kayıt

Süt Kardeşler - 1976 / Ses Kayıt

Sahte Kabadayı - 1976 / Ses Mühendisi

Korkusuz Cengaver - 1976 / Ses Kayıt

Kapıcılar Kralı - 1976 / Ses Kayıt

Hababam Sınıfı Uyanıyor - 1976 / Ses Kayıt

Gülşah Küçük Anne - 1976 / Ses Mühendisi

Aile Şerefi - 1976 / Ses Kayıt

Çilli Yavrum Çilli - 1975 / Ses Mühendisi

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı - 1975 / Ses Mühendisi

Deli Yusuf - 1975 / Ses Mühendisi

Batsın Bu Dünya - 1975 / Ses Kayıt

Ateş Böceği - 1975 / Ses Kayıt

Unutma Beni - 1974 / Ses Mühendisi

Sokak Şarkıcıları - 1974 / Ses Kayıt

Salako - 1974 / Ses Kayıt

Salak Milyoner - 1974 / Ses Kayıt

Mavi Boncuk - 1974 / Ses Kayıt

Avşar Beyi - 1974 / Ses Mühendisi

Ezo Gelin - 1973 / Ses Kayıt

Keloğlan'la Can Kız - 1972 / Ses Mühendisi

Bir Garip Yolcu - 1972 / Ses Kayıt

Beyoğlu Güzeli - 1971 / Ses Kayıt

Ali Baba ve Kırk Haramiler - 1971 / Ses Kayıt

Zeyno - 1970 / Ses Mühendisi

Turist Ömer Yamyamlar Arasında - 1970 / Ses Kayıt

Selahattin Eyyubi - 1970 / Ses Mühendisi

Yumurcak - 1969 / Ses Kayıt

Menekşe Gözler - 1969 / Ses Mühendisi

Kara Sevda - 1968 / Ses Kayıt

Bağdat Hırsızı - 1968 / Ses Kayıt

Seher Vakti - 1966 / Ses Kayıt

Kara Tren - 1966 / Ses Kayıt

Kanun Benim - 1966 / Ses Mühendisi

Eşrefpaşalı - 1966 / Ses Mühendisi

Ah Güzel İstanbul - 1966 / Ses Mühendisi

Gönül Kuşu - 1965 / Ses Mühendisi

Kara Yılan - 1963 / Ses Mühendisi

Gurbet Yolcuları - 1962 / Ses Kayıt

 

Yorum Yaz