Kültür Rotamızı Uzatıyoruz

9 dakikada okunur

AHMED CEM ŞADOĞLU

Kütüphane ve müzelerde Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini, birçok uluslararası festivalde dünya etkileşimini, galerilerde Türk ve yabancı sanatçıların eserlerini, salon ve açık hava sahnelerinde Türk ve yabancı sanatçıların performanslarını, yerli ve yabancı tiyatro oyunlarını ve sahne gösterilerini görebilmek mümkün.

Geçtiğimiz sayı oluşturmaya başladığımız İstanbul’un kültür sanat rotasını biraz daha uzatarak yeni yerler keşfedip farklı planlar yapmaya çalışalım. Beyoğlu ve Taksim
Tarihi Yarımada olarak adlandırılan Fatih gibi İstanbul’un en eski semtlerinden olan Beyoğlu’nda, iş, eğlence ve kültür merkezi olması sebebiyle günlük nüfus milyonları buluyor. Son yüz yılın hikâyeleriyle dolu binaları, dünyanın ikinci metrosu olan tüneli ve fotoğrafların süsü nostaljik tramvayı ile anılar biriktiren Beyoğlu’nda vakit geçirmek günün her saatinde mümkün.
İlk “Melek” ismiyle açılan ve 100. yaşına yaklaşan Emek Sahnesi, 2016 yılında tarihi mimarisine uygun olarak yeniden projelendirilen Grand Pera kompleksinin içerisinde tekrardan hayat buldu. Büyük bir fuaye alanına sahip olan Emek Sahnesi’ne, bulunduğu kompleks içerisinde 8 sinema salonu ve tiyatro sahnesi eşlik ediyor. Grand Pera’da kültür sanat haricinde eğlence, moda ve gastronomi alanında da etkinlikler yapılıyor.
18. yüzyılda İstanbul’un su ihtiyacını gidermek amacıyla yapılan, semtine şu anki adını veren Taksim Maksemi; işlevini kaybettikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip sanat galerisine dönüştürüldü. Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi ismini alan mekân; geleneksel ve çağdaş sanatlardan önemli koleksiyonlara kadar bir çok kişisel ve karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Bu tarihi yapı, hemen arkasında inşâ edilen ve birbirlerine çok yakışan Taksim Camii ile birlikte Beyoğlu’nun silüetinde yer alıyor. Konuklarını kabul etmeye başlayan Taksim Camii’nde, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlayacak olan çok amaçlı bir salon bulunuyor. Bu salonun haricinde öğrencilerin hem araştırma hem de çalışma yapabileceği dijital kütüphane ve kitap kafe de kompleksin içerisinde misafirlerini bekliyor.Galatasaray Lisesi yanında yer alan Yapı Kredi Kültür Sanat; resim, heykel, fotoğraf, grafik, arkeoloji alanlarında sergiler düzenliyor. Müze ve kütüphane de bulunan kültür merkezinde yaratıcı drama ve okuma etkinliklerinin yanı sıra toplantılar ve söyleşiler de gerçekleştiriliyor.
Dünyanın usta sanatçılarını ülkemizle buluşturan Pera Müzesi, bünyesinde bulunan “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarına ve bu koleksiyonlar haricinde sergilere, yayıncılık ürünlerine, sözlü etkinliklere, film gösterimlerine yer veriyor.
1987’den beri modern ve çağdaş sanatları ziyaretçilerine sunan Galeri Nev, İngilizce ve Türkçe monografiler, sanatçı kitapları ve sergi kataloglarının da bulunduğu yüzden fazla yayınıyla da ön plana çıkıyor!
kütüphanesindeki kaynaklarıyla araştırma merkezi gibi çalışan ve önemli sergilere yer veren SALT Beyoğlu; 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Siniossoglou Apartmanı olarak bilenen o zamanlar konut olarak kullanılan bu mekânda kültür sanat çalışmalarını hayata geçiriyor.1987 yılında kurulan, müzik, film, tiyatro ve caz gibi prestijli festivaller düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı; 2009’da Şişhane’deki Deniz Palas Apartmanı’na taşındı. Binada bulunan Salon İKSV, çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerde sanatseverleri ağırlıyor.
Çağdaş sanat müzesi olarak kurulan İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yaparken; modern ve çağdaş sanat yapıtlarını, fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimleri koleksiyonuna katmaya devam ediyor. Müze, 2018’den itibaren Beyoğlu’ndaki geçici mekanında konuklarını bekliyor.
Ünlü isimlerin yanı sıra yeni albüm ve cover çalışmaları yapan sanatçılara da sahnesinde yer veren Jolly Joker Beyoğlu, üstü açılıp kapanan ve dört mevsim kullanıla bilinen sahnesiyle Sanat Performance, konser odaklı etkinlikleriyle müzikseverlerin ilgisinden düşmüyor.Öne çıkan diğer mekânlar
İstanbul’un kültür sanat noktalarının bulunduğu bölgelerin dışında bir lokasyonda bulunan lakin hem etkinlik sayısıyla hem de kalitesiyle şehrin kültür sanat hayatına önemli katkı veren mekânların başında Haliç Kongre Merkezi, Zorlu PSM, UNIQ İstanbul ve Arter geliyor.
Beyoğlu sınırları içerisinde gözükse de Haliç Sahili ile bütünleşen Haliç Kongre Merkezi, 5. Dünya Su Forumu ile 2009’da kapısını etkinlik dünyasına açtı. Yıllardır kongre ve özel toplantılara ev sahipliği yapan merkez, birçok konser ve sahne gösterisine de sahnesini açıyor.
Festival içerikleri oluşturan, dünyaca ünlü müzikaller, sanatçı ve toplulukları ağırlayan Zorlu Performans Sanatları Merkezi bünyesinde; restoran, açık sahne ve salonlarıyla 7 farklı mekân bulunuyor. Tiyatro prodüksiyonları tasarlayan, cazdan metale kadar geniş perspektifte konserler düzenleyen Zorlu PSM’de içeriklerin %50’si yabancı…
Yeni nesil komplekslerden olan UNIQ İstanbul, alışveriş ve iş dünyasına hitap ettiği gibi kültür sanat hayatına da büyük bir pencere açıyor. Yerli ve yabancı içerikle müzik, tiyatro ve sinema üzerine yoğunlaşan yaşam merkezinde; çocuklar için alanlar ve etkinlikler de bulunuyor.
İstiklal Caddesi’nde hayat bulan Arter, 2019 yılında Dolapdere’deki 18.000 m2’lik yeni binasına taşındı. Sunduğu sergilerin haricinde sanat disiplinlerinden performans ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Sergilerinde resim, desen, heykel, baskı, fotoğraf, film, video ve yerleştirme mecralarında üretilmiş eserlerin yanı sıra ses, ışık ve performansı temel alan üretimler de mevcut.

Önceki Yazı

Bir Yaz Gecesi Festivali’nde Müzikli Geceler

Sonraki Yazı

Edebiyatçılarımız Ne Okuyor?

Son Yazılar

Gandi mürşid arıyor

İnsan eğitimi Hz. Âdem ile başlayan kutlu bir yolculuktur. Peygamberlerden sonra onların varisleri olan alim arif