Üsküp’ten Bursa’ya Uzanan Ayakkabıcılık Hikâyesi

2 dakikada okunur

Üsküp’te yemeni, çarık ve mest üretirken 1955’te İnegöl’e göç eden Arnavut asıllı 3 kardeşten en küçüğünün Türkiye’ye taşıdığı meslek, babadan oğullarına geçti.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan 3 kardeş, atalarının Eski Yugoslavya’dan taşıdığı el yapımı ayakkabıcılık mesleğini aynı dükkânda el ele verip çalışarak sürdürüyor. Recai, Sezai ve Hakan İleri kardeşlerin, yemeni, çarık ve mest üreten dedelerinin kardeşi Enver İleri’den babaları Celal İleri’ye, ondan da kendilerine geçen mesleği güncelleyerek imal ettikleri ayakkabılar, Bursa’nın yanı sıra Eskişehir, Kütahya, Bilecik ve Afyonkarahisar gibi çevre illere toptan satılıyor.
Kendi imalathanesini kurdu
Arnavut asıllı ailesinin ayakkabıcılık öyküsünü anlatan Hakan İleri, dedesi Zumber İleri’nin, kardeşleri Sefer ve Enver İleri ile 1955’te o dönem Yugoslavya sınırlarında yer alan Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ten İnegöl’e göç ettiğini söyledi. Türkiye’ye geldiklerinde dedesi ve Sefer İleri’nin fidancılığa yöneldiğini, diğer kardeşin ise yemeni, çarık ve mest üretimine devam ettiğini belirten İleri, şöyle konuştu: “Babam o zaman dedemlerin fidancılık işini beğenmediği için okula başlamadan ayakkabı imalathanesine girip, askere gideceği güne kadar amcasının yanında çalışmış. Askerden sonra da kendi imalathanesini kurmuş. Babam 58 yıl bu işle uğraştıktan sonra geçen yıl vefat etti. Dedem ve kardeşi de önceki yıllarda vefat etti. Babama mesleği öğreten en küçük kardeşleri Enver İleri ise 79 yaşında, İnegöl’de kendine ait bir atölyesi var ve ısmarlama ayakkabılar yapıyor.”

Önceki Yazı

Maraş Dondurması Film Oluyor

Sonraki Yazı

Su Altındaki Tarih Canlanıyor

Son Yazılar

Gandi mürşid arıyor

İnsan eğitimi Hz. Âdem ile başlayan kutlu bir yolculuktur. Peygamberlerden sonra onların varisleri olan alim arif