Rota oluşturuldu: Dijital sergiden klasik müziğe

5 dakikada okunur

Sanat ajandamızda bu hafta ilk olarak dijitalin sanatla buluştuğu, Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisine ardından Boris Berezovksy ve CRR Senfoni Orkestrası’nın uzun süre akıllardan silinmeyecek konserine gidiyoruz.

İstanbul’un kültür sanat etkinliklerinin nabzını sizlerle beraber tutmaya devam ediyoruz. Ajandamı hazırlarken fark ettim ki sanat durağan değil, tıpkı teknoloji gibi gelişmeye ve ilerlemeye devam eden bir alan. Bu hıza yetişmek de bize düşüyor. Sanatın gelişmesinin yanında toplum üzerindeki birleştirici gücünü de göz ardı etmemek gerekiyor. Gelin birlikte sanatın teknolojiyle buluştuğu Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisine ardında da sanatın evrenselliğine bir kez daha şahit olacağımız, Boris Berezovksy ve CRR Senfoni Orkestrası’nın konserine gidelim.
Dijital sanatın cazibesine kapılıyorsunuz
Akbank Sanat’ın ev sahipliği yaptığı Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisi bende büyük heyecan uyandırdı. Öncelikle dijital sanatın ne olduğuna değinmek istiyorum. Bilgisayar ortaklığı ile fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle ortaya çıkan sanat biçimine dijital sanat deniliyor. Sergiye adım atmanızla birlikte dijital sanatın cazibesine kapılıyorsunuz. Görsel sanatlar, jeneratif sanat, karmaşık verilerin temsili, artırılmış gerçeklik gibi yaratıcı alanlarda çalışan yirmi dört sanatçının eserlerinden oluşuyor. Son dönemlerde revaçta olan NFT’ler de sergide yer alıyor. NFT dijital sanat eserlerini, tek bir versiyon olarak blok-zincir üzerinde saklanabilmesini sağlıyor ve böylelikle esere sahip olmak isterseniz eserin orijinal kopyası sizin olabiliyor. Genel olarak eserlerde kavramsal bütünlük amaçlanmamış. Sergi kapsamında bina merdivenlerine grafiti sanatçısı Kien tarafından “Uzay Vandalı” isimli artırılmış gerçeklik ve grafitinin bir araya gelmesinden oluşan bir çalışma bulunuyor. Candaş Şişman’a ait olan Olasılık Örüntüleri eserini de oldukça ilginç buldum. Dijital siyah bir tuvale rastgele bir zar değerlerini ve hücrelerini seçen, randomize eden bir jenerasyon algoritması aracılığıyla oluşturulmuş. Farklı zaman parçalarından oluşan olasılıkların birikimiyle ortaya, sekiz dakikalık bir zaman döngüsü çıkıyor. Katılımcıya bir döngü içinde toplam dört bin doksan altı yeni desen gözlemleme şansı veriyor ve olasılık, düzen, kaos ve belirsizliği sorgulamaya davet ediyor. Sizlerde dijital sanatın büyülü dünyasını yakından görmek isterseniz, 7 Mayıs tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.
Sanatın ve sanatçının pasaportu yoktur
Dünyaca ünlü Rus piyanist Boris Berezovksy Murat Cem Orhan’ın yönetiminde CRR (Cemal Reşit Rey) orkestrasıyla, konser salonunda dinleyicileri mest etti. Kari Kraus’un “Dünya sahnesinde işler sarpa sarınca orkestra devreye girer” sözü tam olarak bu konseri betimliyor. Son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle kutuplaşmanın etkilerini daha derinden hissederken, sanat bizleri bir araya getirdi. Konsere başlamadan önce Murat Cem Orhan’ın “İnsanlar belli bir coğrafyada doğar pasaportları vardır ama sanatın ve sanatçının pasaportu yoktur, sanat evrenseldir” sözleri salonda alkışlarla karşılandı. Berezovksy orkestrayla bir bütün olmak istediğini belirterek orkestranın orta kısmında yer aldı. S.Rahmaninov ve Berezovksy’nin “O müziği hiçten yaratır, güneş kadar güçlüdür” diye tanımladığı Beethoven’ın 4. Senfoni adlı eserini çalındı.

Yolunuz düşerse

Önceki Yazı

Sinema, tiyatro ve usta isimlerden dijital mecrada öne çıkanlar

Sonraki Yazı

Eskiden dönüşüm hızı yavaştı

Son Yazılar

Gandi mürşid arıyor

İnsan eğitimi Hz. Âdem ile başlayan kutlu bir yolculuktur. Peygamberlerden sonra onların varisleri olan alim arif