İstanbul Modern’e coşkulu karşılama

//
7 dakikada okunur

Sanat Ajandası’nın bu sayısında; modern zaman kadın erkek ilişkilerinin arızi noktalarına dikkat çeken Her Şey Yolundaymış Gibi tiyatro oyunu, İstanbul Modern’in ev sahipliğinde düzenlenen ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraflarından oluşan Başka Bir Yerde, kadın sanatçıları desteklemek için yapılan Hep Buradayız ve 110 sanatçının 280 eserinin sergilendiği Yüzen Adalar sergileri yer alıyor.

Litros Sanat’ın bu sayısında da Sanat Ajandası olarak kaliteli etkinlikleri size haber vermenin heyecanı içindeyiz. İstanbul Devlet Tiyatroları, yeni oyunlarla tiyatroseverleri beslemeye devam ediyor. Bu hafta size İstanbul Devlet Tiyatroları’ndan Her Şey Yolundaymış Gibi oyundan bahsedeceğiz. Diğer taraftan, sanata da dair bir haberimiz daha var. İstanbul Modern uzun süren tadilattan sonra Galaport’ta yeni binasına taşındı. Açılış kuru kuru değil beş yeni sergi ile oldu. İlgililer, İstanbul Modern’deki Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde, Hep Buradayız, Yüzen Adalar, Mimarinin İnşası, Renzo Piano: Yerin Ruhu sergilerini gezebilir. Bizim dikkatimizi ise Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde, Hep Buradayız, Yüzen Adalar sergileri çekti. Haydi o zaman kültür sanat zamanı…

Güncel problemlere ışık tutan bir oyun 

Bu sayımızda İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Her Şey Yolundaymış Gibi oyununu anlatacağım. Etkinlikleri takip etmek için Devlet Tiyatroları’nın sitesine girdiğimde bu oyun dikkatimi çekti. Her Şey Yolundaymış Gibi oyununu güncel kadın-erkek problemlerine ışık tutar nitelikte. Oyun Amerikalı yazar ve bağımsız yönetmen Neil Labute’un eserinden uyarlanmış. Ekin Tuncay Turan’ın çevirdiği oyunun yönetmen koltuğunda Dilek Güven var. Oyun üç hikâyeden oluşuyor. Ölüler Diyarı, Bir Mutluluk Anı ve Karmakarışık bir araya gelerek Her Şey Yolundaymış Gibi başlığıyla toplanıyor. Karmaşık insan hallerinin ikili ilişkilerde nasıl sonuçlara neden olduğunun anlatıldığı tiyatro oyununu mutlaka izlemelisiniz. 

Başka bir yer mümkün mü?

Ünlü  yönetmen Nuri Bilge Ceylan herkesin aklına yaptığı sanat filmleri ile yer edindi. Benim hafızamda ise 61. Cannes Film Festivali’nde Üç Maymun filmi ile En İyi Yönetmen Ödülünü alırken ödülünü kaldırıp “Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” cümlesiyle yer alıyor. Bu sözü bazen sosyolojik bazen ekonomik bazen de siyasi çıkmazlarda kullanıyorum. Yalnız ve güzel ülkem deyip iç çektiğim çok oluyor. Nuri Bilge Ceylan, yapısı gereği de yalnızlığı seviyor eserlerinde yalnızlığın esintilerini sıklıkla filmlerinde görüyoruz. Bu sefer yalnız insan portrelerinden oluşan bir fotoğraf sergisi ile karşımızda ünlü yönetmen. Yurt dışı ziyaretlerinde çektiği fotoğraflardan oluşan serginin konusu insan portreleri. 

Başka Bir Yerde sergisi Ceylan’ın külliyatından bir seçki sunuyor sanatseverlere. Fotoğrafların hepsi portre tekniği ile çekilmiş, yönetmen kimi fotoğrafların arka planını flu bırakmış. Bu teknik sayesinde fotoğraflarla özdeşleştiriyorsunuz kendinizi. Fotoğraflar derin bir sessizlik, güçlü bir çığlık atıyor adeta. Doğanın ortasında insanlar durup poz veriyor kameraya… Ceylan, ayrıca çektiği portrelerdeki insanları isimlerinden bağımsız meslekleri ile tanımlıyor bu da kamusaldaki kimliklerin sergiye emekçi bir hava katmasına vesile oluyor. 

Kadınlar “hep buradayız” diyor

İstanbul Modern’de ziyaret ettiğim bir diğer sergi Hep Buradayız oldu. Bu serginin diğerlerinden ayrılan özelliği kadın sanatçıları desteklemek ve kadın sanatçılarının bilinirliğini artırmak üzerine kurulmuş olması. Sergi, Kadın Sanatçılar Fonu ile oluşturulan koleksiyondaki seçkilerden oluşuyor. Ayrıca serginin adı da hayli manidar. Serginin ismi feminist sanat tarihçi Linda Nochlin’in 1971 yılında Art News dergisinde “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlıklı makalesine atıf yapıyor. Sergide geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz ressam ve heykeltıraş Selma Gürbüz’ün eserleri de yer alıyor. 

Özgün ve aykırı 110 sanatçı bir arada

İstanbul Modern’in dokuzuncu koleksiyon sergisi, Yüzen Adalar, 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıtı bir araya getiriyor. Sergi, koleksiyon ve süreli sergi salonlarının yanı sıra müzenin farklı alanlarına da yayılıyor. Sergide benim en çok dikkatimi çeken Erol Akyavaş’ın çalışmaları oldu. Akyavaş, Batı aklı ile Doğu sezgisi, mistiğini eserlerine yansıtıyor. Eserlerinde tasavvufi öğretilerden kesitler bulabiliyorsunuz. Aynı anda kıymetli isimlerin, önemli seçkilerini ziyaret edebileceğiniz Yüzen Adalar sergisi İstanbul Modern’de sanatseverleri bekliyor.

Önceki Yazı

Enteller neden kötüdür?

Sonraki Yazı

Selim İleri Öyküleri

Son Yazılar

Gandi mürşid arıyor

İnsan eğitimi Hz. Âdem ile başlayan kutlu bir yolculuktur. Peygamberlerden sonra onların varisleri olan alim arif