Kamera arkasında kalanlar!

8 dakikada okunur

Sanat ajandamızın yeni rotasında; tiyatrolardan Bora Akkaş’ın monolog oyunu “Harika Şeyler Listesi”, ardından Beyoğlu Kültür Yolu festivali kapsamında düzenlenen İstanbul Sinema Müzesi’ndeki “Kamera Arkası” sergisi ve “Yolunuz düşerse” önerileri yer alıyor.

Tek başına sahne alan oyuncu, seyirciyle harikalar yaratıyor. İnteraktif bir oyun olan “Harika Şeyler Listesi” 1980 doğumlu oyun yazarı Duncan Macmillan’ın kaleminden çıkmış. 75 dakika boyunca sizi sahneye kitleyen oyun, Bora Akkaş’ın sahnenin her köşesindeki seyircisiyle diyalog kurmasıyla şekilleniyor. Seyirci performansının da göz önünde bulundurulması gerekirse Bora Akkaş, 75 dakika da salondaki herkese tiyatro eğitimi veriyor diyebiliriz. Tiyatro eğitimimizi tamamladıktan sonraki yolculuğumuz ise Türk sinema tarihine oluyor. İstanbul Sinema Müzesi’nde, sinema tarihinin kamera arkasına şahitlik ediyoruz. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen “Kamera Arkası” sergisinde Türk sinemasının usta yönetmenlerinin çektiği filmlerin set fotoğraflarının arasında kayboluyoruz.

Harika Şeyler Listesi’ne siz ne eklerdiniz?

Mimarisiyle Antik Yunan tiyatrolarını andıran Alan Kadıköy sahnesi; oturma düzeniyle, ses düzeyi ve ışıklandırmasıyla etkiliyor. Tek başına sahneye çıkan Bora Akkaş sahnenin dört bir yanındaki seyirciyle diyalog halinde olarak interaktif bir oyun ortaya koyuyor. Bora Akkaş, sahnede bizlere 6 yaşında gözlerini açıyor; yaşamaya değer bir sebep bulamayan annesinin hastaneye kaldırıldığını öğrenen 6 yaşındaki bu çocuğun büyüme serüvenine şahit oluyoruz. Henüz 6 yaşında annesinin anlayamadığı bir sebepten hastaneye yatırılmasını öğrenen çocuk, köpeğinin ölmesiyle ilk kaybetme duygusuyla tanışıyor. Annesinin yaşama tutunma hevesinin kalmadığını anlayan kahramanımız, işte orada bizi “Harika Şeyler Listesine” dahil ediyor.
1. Dondurma,
2. Su savaşı,
3. Uyku saatini geçirip geç saate kadar televizyon seyretmeye izin verilmesi…
Baş ve tek kahramanımız 17 yaşına geldiğinde liste ele avuca sığmaz hale geliyor. Annesi ise harika şeyler listesine ne pek inanmamış olsa gerek, tekrar hayatla olan ilişiğini kesme kararı alıyor. Neyse ki başarılı olamıyor. Kahramanımız bir noktada vedalaştığı harika şeyler listesiyle tekrar buluşması aşık olunca gelişiyor. Üniversite hayatına giren kahramanımız burada aşık oluyor. Bizi daha da ileri götürerek evlilik kararı alıyor. 30 yaşını deviren kahramanımız çocuk kalbinin yaşadıkları onu zamanla içine kapanık, mutsuz öyle ki harika şeyler listesini çöpe atacak kadar mutsuz biri hâline getiriyor. Oyuncu Bora Akkaş ise sahnenin bir tarafında figüran seçtiği seyirciden diğer taraftaki figüran seyirci arasında koşuştururken hayranlıkla kendini takip ettiriyor. Seyircileri oyuna dahil eden Bora Akkaş, yoğun duyguları onlarla birebir iletişime geçerek yansıtıyor.
Bora Akkaş’ın seyircilerle olan diyalogları her ne kadar oyununun senaryosundan sizi uzaklaştırsa da işin esprili tarafı sizi daha çok oyuna bağlıyor. Seyirciler arasında sizi oradan oraya sürükleyen bir diğer unsur da oyunun müzikleriydi. Müzikal bir oyunda ortaya koyan kahramanımız, maddeler arasında milyona ulaşınca kalemi size bırakıyor. Oyunun sonunda sizler de harika şeyler listesine kendi maddelerinizi ekleyebiliyorsunuz.
Oyunu tiyatrolar.com sitesinden takip edebilirsiniz.

Kamera arkasında olup bitenler!

İstanbul Sinema Müzesi’nde yer alan Kamera Arkası sergisi, Türk sinemasının usta yönetmenlerinin çektiği filmlerin set görüntülerinden meydana geliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen “Kamera Arkası” sergisi, bizlere Türk Sinema tarihinde hiç görmediklerimizi gösteriyor.
Yönetmen Reis Çelik’in küratörlüğünde hazırlanan sergide, 1914’ten günümüze Muhsin Ertuğrul’dan Nazım Hikmet’e, Lütfi Akad’dan Atıf Yılmaz’a, Metin Erksan’dan Şerif Gören’e, Bilge Olgaç’tan Yılmaz Güney’e, Nuri Bilge Ceylan’dan Zeki Demirkubuz’a kadar Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerin ses getiren filmlerinin kamera arkasında gezintiye çıkıyoruz.
Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Ayhan Işık, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Tuncel Kurtiz, Kemal Sunal, Cahide Sonku’nun da aralarında bulunduğu sinemamızın yıldızlarını oynadıkları karakter dışında hiç görmüş müydünüz?
100’den fazla kamera arkası fotoğrafa sahip sergi; sizi çocukluk yıllarınızda izlediğiniz Yeşilçam filmlerinin hangi şartlar altında çekilmeye çalışıldığını gösterip günümüz filmlerinin kamera arkası fotoğraflarına doğru yol gösteriyor. Sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan serginin festival sonrasında devam etmemesi planlanıyordu. Ama karşılaştığı ilgi sonrası serginin kapılarının 1 Temmuz Cuma gününe kadar sinemaseverler için açık olacağı duyuruldu. Fırsat ayağınıza gelmişken sinema tarihimize dair bu yolculuğu kaçırmayın derim.

Önceki Yazı

En hayırsever zarafet abideleri

Sonraki Yazı

“Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam”

Son Yazılar

Burgazada, Sait Faik ve gençler

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileriyle yazar Sait Faik’in vefatının 70. yılında Burgazada’da birlikteydik. Burgazada

Şiir daima bir fazladır

Şair İhsan Deniz: “Şiir kendi başına vardır, olduğu yerde durur, orda, ancak orada vardır. Tanımlar ne